Spiegel: Ukrajna 10 Leopard 1-est küldött vissza Németországba, mert rossz állapotban voltak

2023. szeptember 19. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna visszautasított 10 német Leopard 1-es tankot, mert azok rossz állapotban érkeztek meg Lengyelországba – írja a Spiegel cikke alapján a Kyiv Independent. A fegyverszállítmányok gyakran Lengyelországon keresztül jutnak át Ukrajnába, és az ukrán mérnökök általában még a szomszédban átnézik ezeket.

Tíz darab Leopard 1A5-ös viszont nem felelt meg az elvárásoknak – pontosabban olyan rossz állapotban voltak, hogy az ukrán szakemberek nem tudták volna megjavítani a tankokat. Emiatt Németország is szakértőket küldött Lengyelországba, és ők is megállapították, hogy az ukrán katonák kiképzése során a tankok korábban leharcolt állapotba kerültek.

Az első 10, júliusban érkező német tank közül több hasonló problémákkal érkezett meg. A német kormány augusztusban bejelentette, hogy újabb 10 tankot küldenek, de Dánia szeptemberben közölte, hogy csak 10 érkezett meg Ukrajnába, 10 még úton van. A német védelmi minisztérium nem akarta kommentálni az esetet, csak annyit mondtak, hogy a szakembereik jelenleg is segítenek a tankok megjavításában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!