CNN: Ukrán drónok támadhatták a Wagner konvoját – 3500 kilométerre Ukrajnától

2023. szeptember 20. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán különleges erők hajthattak végre egy drónokkal végrehajtott támadássorozatot az Ukrajnától légvonalban is 3500 kilométerre található szudáni Kartúm közelében. A szeptember elejére datálható támadások a Wagner orosz félmagán hadsereg által támogatott milícia, a hadsereggel szemben rivális fegyveres erőként fellépő „Gyorsreagálású Támogató Erők” (RSF) konvoját érték.

Az RSF az Afrikában Jevgenyij Prigozsin zendülése, majd „balesete” után is aktív Wagner-csoporttól Csádon keresztül kapott jelentős jármű-és fegyverutánpótlást, a drónok ezt a szállítmányt vették célba. Hat légicsapás a Níluson átívelő Sambat-hídon haladó járművek ellen irányult, nyolc pedig a szudáni főváros északnyugati elővárosának (és egyben az idén tavasszal felizzó konfliktus egyik ütközőpontjának) számító Ondurmánban állomásozó járműveket és milicistákat célozta.

A támadást részletesen feltáró CNN-nek nyilatkozó ukrán katonai források lényegében elismerték Kijev felelősségét, és a lap által megszerzett videófelvételeken is több árulkodó jel utal arra, hogy a drónok Ukrajnából érkezhettek. Szudáni és amerikai katonai források viszont kételkedve fogadták az ukrán akció lehetőségét.

A CNN és az általa megszólaltatott elemzők egyértelműen azonosították a felvételeken felbukkanó drónokat. A kereskedelmi forgalomban is kapható, átalakított DJI MAVIC 3 típus 30 kilométeres hatótávolsága arra utal, hogy az operátorok valahol Kartúmban rejtőzködtek.

Részlet az egyik felvételből – Forrás: CNN
Részlet az egyik felvételből – Forrás: CNN

Ahogy arról részletesen írtunk, a Wagner-csoport vezetőinek (valószínűsíthető) likvidálását követően is folytatja szerteágazó tevékenységét, egyes elemzők szerint több mint ötezer embere van különböző műveletekre – melyek a bányászattól a gerillaellenes harcig terjednek – többek között Egyenlítői-Guineában, Líbiában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban, Csádban, Burkina Fasóban és Maliban is.

A CNN cikke arra a kérdésre nem válaszol, miért érezhette úgy az eddig csak oroszországi célpontokat – és azokat is csak hébe-hóba – támadó ukrán titkosszolgálat, hogy pont Szudánban kell hátráltatnia a Wagner, azaz Oroszország befolyásának terjedését, és miért pont a vártnál jóval lassabban és nagyobb véráldozat árán araszoló nyári offenzíva finiséhez érve áldoztak erre operátorokat és drónokat, illetve a csapássorozathoz szükséges irányító- és szállítókapacitást.

Az ukrajnai drónhadviselés jellegéről és kihívásairól ebben a cikkben olvashatnak részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!