Meghalt a brüsszeli merénylet elkövetője

2023. október 17. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A belga szövetségi ügyészség bejelentése szerint meghalt az a férfi, akit a rendőrök kedd reggel lőttek meg egy brüsszeli kávézóban. Azt is megerősítették, hogy ő volt a hétfő esti merénylet elkövetője – írta a BFMTV.

„A brüsszeli terrortámadás elkövetőjét azonosították, és meghalt. Köszönjük a hírszerző és biztonsági szolgálatoknak, valamint az ügyészségnek a gyors és határozott beavatkozást tegnap este és ma reggel” -írta Twitter-oldalán Annelies Verlinden belga belügyminiszter.

Hétfő este 7 óra körül egy férfi megölt két svéd állampolgárt, egyet pedig megsebesített Brüsszelben a belga–svéd futballmeccs előtt. A támadás miatt mérkőzést a félidőben félbeszakították, és a szurkolókat is a stadionban tartották egy darabig, miközben a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a belga fővárosban.

Nem sokkal a támadás után egy férfi, aki magát a lövöldözőnek vallotta, egy videót tett közzé a közösségi médiában, amelyben azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet tagja és „Allah harcosa”. Azt is állította, hogy a támadást „bosszúból, a muszlimok nevében” hajtotta végre.

Kedd reggel a belga média arról számolt be, hogy rendőrök egy brüsszeli kávézóban meglőtték a hétfő esti merénylet feltételezett elkövetőjét, akit Abdesalem L.-ként azonosítottak. Phillippe Close, Brüsszel polgármestere a BFMTV-nek azt mondta, hogy „úgy tűnik, hogy a gyanúsítottat semlegesítették”. A polgármester hozzátette, hogy nem tudta, milyen állapotban van a gyanúsított, de a rendőrségnek „erőt kellett alkalmaznia”, hogy letartóztassa.

Rendőrök a brüsszeli Schaerbeek városrészben, ahol a hétfői merénylet feltételezett elkövetőjét meglőtték egy kávézóban történt rendőri beavatkozás során 2023. október 17-én – Fotó: Lou Lampaert / Belga Mag / AFP
Rendőrök a brüsszeli Schaerbeek városrészben, ahol a hétfői merénylet feltételezett elkövetőjét meglőtték egy kávézóban történt rendőri beavatkozás során 2023. október 17-én – Fotó: Lou Lampaert / Belga Mag / AFP

Azt is mondta, hogy az első információik alapján a merénylet fő gyanúsítottja egyedül cselekedett. „Egyre többször van dolgunk magányos farkasokkal” – mondta Philippe Close, hozzátéve, hogy szorgalmazza az európai országok és biztonsági szolgálatok közötti együttműködés erősítését.

Egy kedd reggeli sajtótájékoztatón Alexander De Croo belga miniszterelnök megerősítette, hogy a hétfő esti támadásnak két áldozata volt. „A tegnapi támadást teljes gyávasággal követte el egy tunéziai származású, illegálisan Belgiumban tartózkodó férfi” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!