Terrorkészültség Brüsszelben két szurkoló halála után, félbeszakadt a belga-svéd Eb-selejtező

2023. október 16. – 20:55

frissítve

Terrorkészültség Brüsszelben két szurkoló halála után, félbeszakadt a belga-svéd Eb-selejtező
A belga törvényszéki szolgálat munkatársai bizonyítékokat keresnek egy utcában, miután a szökésben lévő gyanúsított két embert megölt egy lövöldözésben Brüsszelben 2023. október 16-án – Fotó: Kenzo Triboulliard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Brüsszelben a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget, miután lelőttek két embert hétfő este – írja a helyi médiára hivatkozva a Sky News. Mindkét áldozata svéd focicsapat mezét viselte, és a svéd–belga meccsre érkezhettek. Belgium többi részére a második legmagasabb készültséget rendelték el.

Az MTI szerint

Alexander De Croo belga miniszterelnök részvétét fejezte ki a svéd miniszterelnöknek és megerősítette, hogy az áldozatok svéd állampolgárok. Bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy közös céljuk a terrorizmus elleni harc.

Az antwerpeni Het Laatste Nieuws holland nyelvű újság szerint a lövöldözés a Saincteletteplein közelében történt, a városközponttól északra. Egyelőre még nem tartóztatták le a gyanúsítottat, a rendőrség pedig lezárta a helyszínt. Annelies Verlinden belügyminiszter bejelentette, hogy hajtóvadászatot indítottak utána.

A lövöldözésről videók terjednek a neten, amin látszik, hogy az elkövető egy narancssárga kabátban egy automata fegyverrel tüzel. A felvétel hitelességét a BBC egyelőre nem tudta megerősíttetni a rendőrséggel.

A HLN a Sudinfo vallon lapra hivatkozva azt írja,az elkövető feltöltött egy videót az internetre, amiben azzal dicsekszik, hogy hitetleneket öl. Azt állítja, hogy azért lőtt le két embert, hogy bosszút álljon a muszlimokon, és hogy muszlimként a vallásáért él és hal.

Szintén a HLN szerint a biztonsági szolgálatok és a szövetségi kormány tagjait válságtanácskozásra hívták össze, mivel komolyan felmerült a terrorista indíték. A nyomozás jelenleg a brüsszeli ügyészségen folyik. Ha azonban kiderül, hogy terrorcselekményről van szó, az ügyet szövetségi szinten is vizsgálhatják. Ebben az esetben a szövetségi ügyészség veszi át a nyomozást.

Szurkolók a belga-svéd Eb-selejtezőn – Fotó: Bruno Fahy / AFP
Szurkolók a belga-svéd Eb-selejtezőn – Fotó: Bruno Fahy / AFP

A labdarúgó-Eb F selejtezőcsoportjában 20:45-kor kezdődött el a Belgium–Svédország-mérkőzés, de a szünetben, 1-1-es állásnál félbeszakították.

„A belga rendőrség azt szeretné, ha a svéd szurkolók biztonsági okokból az arénában maradnának” – írta az X-en (korábbi nevén Twitteren) a svéd futballszövetség.

Frissítés 2023. 10. 17.: Phillippe Close, Brüsszel polgármestere kedd reggel bejelentette, hogy egy rendőrségi akció során letartóztatták a hétfői merénylet feltételezett elkövetőjét. Azt mondta, a rendőrségnek „erőt kellett alkalmaznia” a férfi letartóztatásához.

A belga sajtó arról számolt be, hogy a rendőrök egy brüsszeli kávézóban meglőtték az Abdesalem L.-ként azonosított férfit. Korábban Alexander De Croo belga miniszterelnök azt közölte, hogy a fő gyanúsított egy tunéziai származású, illegálisan Belgiumban tartózkodó férfi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!