Benjámin Netanjahu: „A Hamász az új nácik”

2023. október 19. – 13:13

Másolás

Vágólapra másolva

Közösen nyilatkozott Benjámin Netanjahu izraeli elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök, utóbbi ma látogatott Izraelbe. Előbbi azt mondta, hogy Sunak útja az országba az erős támogatás jele, amit mélyen értékel. Azt is mondta, hogy a britek 80 évvel ezelőtt a nácik ellen küzdöttek – most pedig „a Hamász az új nácik”.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy „ez nemcsak Izrael csatája, hanem a civilizált és szabad világ és a modern arab országok csatája is”. Szerinte a másik oldal a gonoszság tengelye, amely magában foglalja a Hamászt, a Hezbollahot és Iránt.

„Ez a mi legsötétebb óránk – a világ legsötétebb órája” – mondta.

Sunak azt nyilatkozta, hogy Izrael „létezésének minden napján átélte az erőszak és a terrorizmus kísértetét”. Azt mondta, hogy az Egyesült Királyság határozottan támogatja Izrael jogát, hogy a nemzetközi joggal összhangban megvédje magát, valamint azt is, hogy a Hamászt támadja.

Rishi Sunak brit és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megbeszélést folytat Jeruzsálemben 2023. október 19-én – Fotó: Amos Ben Gershom / GPO / EPA / MTI
Rishi Sunak brit és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megbeszélést folytat Jeruzsálemben 2023. október 19-én – Fotó: Amos Ben Gershom / GPO / EPA / MTI

Sunak hozzátette: tudja, hogy Izrael „minden óvintézkedést megtesz annak érdekében, hogy ne sértse a civileket, ellentétben a Hamász terroristáival, akik szándékosan próbálják a civileket támadni”. Hangsúlyozta, hogy a palesztin civilek is a Hamász áldozatai, és üdvözölte Izrael azon döntését, hogy segélyt enged be a Gázai övezetbe. Azt is megjegyezte, hogy szeretné, ha Izrael nyerne a konfliktusban.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!