Izrael pufferzónát hozna létre a Gázai övezetben a háború után

2023. október 19. – 21:24

Másolás

Vágólapra másolva


Izrael pufferzónát fog létrehozni a Gázai övezeten belül, amint véget ér a Hamász elleni háború – közölte csütörtökön Avi Dichter izraeli mezőgazdasági miniszter.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael célja a Hamász elpusztítása, kormányának tagjai ennél visszafogottabban nyilatkoztak a háború befejezése után az enklávéval kapcsolatos tervekről.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter szerdán olyan megjegyzéseket tett, amelyek egy ütközőzóna létrehozására utalnak. Cohen úgy fogalmazott, hogy „a háború végén nemcsak a Hamász nem lesz többé Gázában, hanem a Gázai övezet területe is csökkenni fog”.

Avi Dichter – aki korábban az izraeli Shin Bet belbiztonsági ügynökség vezetője volt – csütörtökön azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet, amelyben Izrael határbiztonsági infrastruktúrájának nagy része több száz méterrel az izraeli területen belül van, már nem tartható tovább fenn.

Izrael korábban már létesített egy pufferzónát a Gázai övezeten belül, miután 2005-ben kivonult az onnan. Az évek során azonban ez a terület egyre kisebb lett, részben az Izrael és a Hamász közötti tárgyalások eredményeként, amelyek célja a 2,3 millió palesztin lakosnak otthont adó Gáza blokádjának enyhítése volt.

(FT)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!