Egy amerikai hadihajó Jemenből kilőtt, Izrael felé tartó rakétákat lőtt le

2023. október 19. – 22:15

Másolás

Vágólapra másolva


Az amerikai haditengerészet egyik hadihajója három, Jemenből kilőtt, észak felé tartó rakétát semmisít meg – közölték amerikai tisztviselők. A tisztviselők szerint a Vörös-tengeren tartózkodó USS Carney rombolója sikeresen elfogta a három rakétát. Az egyik tisztviselő szerint a rakétákat az Irán által támogatott, Jemen jelentős részét 2014 óta ellenőrzésük alatt tartó húszi fegyveresek lőtték ki.

A USS Carney – Fotó: Felix Garza / AFP
A USS Carney – Fotó: Felix Garza / AFP

Később csütörtökön a Pentagon sajtótitkára, Pat Ryder dandártábornok megerősítette, hogy az USS Carney három szárazföldi támadórakétát, valamint több drónt lőtt le, amelyeket az Irán által támogatott jemeni húszi erők indítottak.

Ryder szerint a Pentagon egyelőre nem tudja biztosan megmondani, hogy a rakéták és a drónok mit céloztak, de azt mondta, hogy Jemenből indították őket, és észak felé tartottak a Vörös-tenger mentén, „potenciálisan izraeli célpontok felé”. A feltételezés azért is érdekes, mivel a húszik valóban rendelkeznek ballisztikus rakétákkal, azonban jelenlegi tudásunk alapján a milícia által használt típusok hatótávolsága a Jemen és Izrael közti nagyjából 1400 kilométer felét sem teszi ki. A húszik korábban többször is támadtak ballisztikus rakétákkal vörös-tengeri célpontokat, köztük a szaúd-arábiai Dzsidda olajkikötőjét.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!