Az orosz parlament felszólítja a világ országait, hogy tegyenek meg mindent a civilek elleni erőszak megállítására – nem Ukrajnában

2023. október 19. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz parlament elfogadta azt a határozattervezet az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban, ami felszólítja az ENSZ-t és „a világ országainak parlamentjeit”, hogy „haladéktalanul tegyenek meg minden lehetséges intézkedést a palesztin–izraeli konfliktus során a civilek elleni vérontás és erőszak eszkalációjának sürgős megállítására, valamint a megelőzésre” – írja a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség.

A nyilatkozatot az orosz parlament, a duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottsága nyújtotta be. A dokumentumban „példa nélküli humanitárius katasztrófának” nevezik az izraeli–palesztin konfliktust.

„Határozottan elítéljük a nemzetközi humanitárius jog megsértését a konfliktusban részt vevő felek által: nemzetközi szerződésekben tiltott lőszerek használatát, a szőnyegbombázást, a polgári infrastruktúrára – elsősorban egészségügyi létesítményekre, energia- és vízellátó létesítményekre – mért csapásokat, a civilek erőszakos áttelepítését” – áll az azóta elfogadott határozattervezetben.

Ukrajnában Oroszország is bevet többek között kazettás lőszereket, amelyeket egy 2008-as egyezményben tiltott be több mint száz ország. Oroszország rendszeresen mér légicsapásokat polgári infrastruktúrára is, elsősorban energia- és vízellátó létesítményekre – ezek a támadások a tél közeledtével egyre sűrűsödnek, csakúgy mint tavaly. De Oroszország csapást mért már iskolákra és kórházakra, menedékként használt színházra, pályaudvarra, kiállításra, bevásárlóközpontra, étteremre és kávézóra is Ukrajnában. Az invázió kezdete óta több ezer ukrán gyereket telepítettek át Oroszországba.

A nyilatkozatban a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetőinek bíróság elé állítását követelik, és azt írják, az Egyesült Államok vezette Nyugat „vakmerő politikája” akadályozza közel-keleti konfliktus végét, és „minden lehetséges módon szítja a háború tüzét”.

„Csak közös erővel lehet megállítani egy új közel-keleti háborút, és visszatérni a tárgyalóasztalhoz” – hangsúlyozza a dokumentum. Oroszország egyébként addig nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni Ukrajnával, amíg Ukrajna nem adja fel az oroszok által elfoglalt területeit.

A napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök is arról beszélt, hogy a várható szárazföldi offenzíva „teljesen elfogadhatatlan” polgári áldozatokhoz fog vezetni, és hogy minél előbb véget kell vetni az izraeli–palesztin konfliktusnak. Szavait Olaf Scholz német kancellár cinikusnak nevezte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!