Több mint kilencszáz embert öltek vagy sebesítettek meg kazettás lőszerek Ukrajnában

2023. szeptember 5. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

2022-ben 916 embert öltek vagy sebesítettek meg kazettás lőszerek Ukrajnában – derült ki egy kedden közzétett jelentésből.

A kazettás bombák használata ellen küzdő, Cluster Munitions Coalition (CMC) nevű londoni szervezet éves jelentésében azt írja, a tavaly februári ukrajnai invázió óta Oroszország „széles körben” használta a régi és az újonnan kifejlesztett kazettás bombákból álló készleteit. A jelentés szerint az ukrán erők is használtak ilyen fegyvereket „kisebb mértékben”.

Ukrajna korábban azt ígérte, hogy csak az ellenséges csapatok kiszorítására vet be ilyen fegyvert. Oroszország tagadja, hogy kazettás bombákat használna a háborúban, azonban többször fenyegetőzött azok bevetésével.

Az Ukrajna által regisztrált halottak és sérültek közül 855 civil, 58 katona és 3 aknamentesítő.

294 haláleset és 596 sebesülés kazettás bombákat használó támadások során történt – közölte a szervezet.

Júliusban jelentette be az Egyesült Államok, hogy több tucat kisebb robbanótöltetet tartalmazó, úgynevezett kazettás bombákat küld Ukrajnának. A döntés felháborodást váltott ki még Amerika szövetségesei körében is, mert ennél a fegyvertípusnál nagyobb a kockázata annak, hogy civilek is meghalhatnak vagy megsérülhetnek a bevetése után. A kazettás bombák veszélyeiről és előnyeiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A fegyvertípust egy 2008-as egyezményben tiltotta be több mint száz ország, ebbe azonban akkor nem egyezett bele az USA, Oroszország és Ukrajna sem, de például Kína, India, Pakisztán, Irán és Szaúd-Arábia sem írta alá a megállapodást.

A most kiadott jelentés 2022-re vonatkozik, és még nem tartalmazza a Kijev által júniusban bevetett, az Egyesült Államokból származó kazettás bombák használatát.

„Az Ukrajnában végrehajtott kazettás lőszeres rakéta- és tüzérségi támadások túlnyomó többségét az orosz erők hajtották végre” – mondta Mary Wareham, a Human Rights Watch fegyverzeti érdekvédelmi igazgatója, aki részt vett a jelentés elkészítésében.

A bombákat a földről lövik ki vagy repülőgépekből dobják le, majd a levegőben felrobbannak, és kisebb „bombaszemeket” szórnak szét egy széles területen. A kazettás bombák tartós veszélyt jelentenek, mivel sokuk nem robban fel a becsapódáskor, így gyakorlatilag taposóaknákként működnek, amelyek évekkel később is felrobbanhatnak. A tavaly Ukrajnában regisztrált áldozatok közül huszonhatot ilyen maradványok öltek meg.

Tavaly 1172-en sebesültek meg a kazettás bombáktól világszert, közülük 353 ember meg is halt – ez a legmagasabb szám mióta a CMC elkezdte gyűjteni az adatokat 2010-ben. A jelentés azt is hangsúlyozta, hogy sok támadást nem regisztrálnak, így az áldozatok száma akár nagyobb is lehet.

A CMC jelentése szerint Ukrajnán kívül tavaly még Azerbajdzsánban, Irakban, Laoszban, Libanonban, Szíriában és Jemenben dokumentálták a kazettás bombák használatát, és most először Mianmarban is bevetették.

(France24, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!