Az USA szerint Észak-Korea „meg fogja fizetni az árát”, ha az oroszoknak szállít fegyvert

2023. szeptember 5. – 20:08

Másolás

Vágólapra másolva

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy Észak-Korea „meg fogja fizetni az árát”, ha fegyvereket szállít Oroszországnak ukrajnai felhasználásra.

Sullivan azután szólalt meg, hogy a héten kiderült: Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin még ebben a hónapban találkozhatnak Oroszországban, hogy egy új fegyverüzletről tárgyaljanak. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július végén Észak-Koreába utazott, hogy meggyőzze az észak-koreai tisztviselőket, hogy tüzérségi lőszereket adjanak el Moszkvának – közölte John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője hétfőn. Nemrég Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető levelet is váltottak egymással, amelyben ígéretet tettek az országaik közti kétoldalú együttműködés fokozására.

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun a vlagyivosztoki Russzkij szigeten lévő Távol-keleti Szövetségi Egyetemen 2019-ben – Fotó: Alekszej Nyikolszkij / MTI / EPA
Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun a vlagyivosztoki Russzkij szigeten lévő Távol-keleti Szövetségi Egyetemen 2019-ben – Fotó: Alekszej Nyikolszkij / MTI / EPA

Észak-Korea azon kevés ország egyike, amely nyíltan Oroszország oldalára állt az orosz–ukrán háborúban. Az észak-koreai rezsim szerint az Egyesült Államok vezette Nyugat „hegemón politikája” arra kényszerítette Moszkvát, hogy katonai lépéseket tegyen biztonsági érdekeinek védelmébe.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!