Putyin: A Nyugat azért nevezte ki a zsidó származású Zelenszkijt, hogy elfedje a nácizmus dicsőítését

2023. szeptember 5. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

Putyin egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy szerinte a nyugati országok azért „ültették” az ukrán elnöki székbe a zsidó származású Volodimir Zelenszkijt, hogy elfedjék a nácizmus dicsőítését.

Oroszország már egészen a háború eleje óta azzal vádolja Ukrajna vezetőit, hogy neonácik, akik az ukrán területen élő orosz ajkúak ellen kezdtek „népirtásba”. Putyin korábban arról is beszélt, hogy „Zelenszkij nem zsidó, hanem a zsidó nép szégyene”. Május elején Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy olasz tévécsatornának azt mondta, hogy Zelenszkij zsidó származású náci, majd hozzátette, „Hitlerben is volt zsidó vér”, és „a legnagyobb antiszemiták zsidók”. Izrael külügyminisztere, Jair Lapid emiatt bekérette Oroszország izraeli nagykövetét.

Zelenszkij korábban elmondta, hogy nagyapjának több testvére is a holokauszt áldozata lett, és visszautasította azokat a vádakat, hogy Ukrajna támogatná a neonácikat. Az orosz-ukrán háború mentén visszatérően megfogalmazott vádként hangzik el az orosz vezetéstől, hogy az ukránok „fasiszták”, és az ukránok által szabadságharcosként kezelt Stepan Bandera antiszemita náci – a valóságról Ungváry Krisztián itt írt részletesen.

(Guardian, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!