Egy orosz vadászgép veszélyes manőverekkel tartóztatott fel egy NATO-repülőt a Fekete-tenger nemzetközi légterében

2023. május 6. – 10:38

frissítve

Egy orosz vadászgép veszélyes manőverekkel tartóztatott fel egy NATO-repülőt a Fekete-tenger nemzetközi légterében
Katonaorvosok egy sebesült ukrán katonát látnak el a bahmuti front közelében – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Május 5-én délután Románia légterétől kb. 60 kilométerre egy Szuhoj Szu-35 típusú orosz vadászgép tartóztatott fel egy lengyel NATO-repülőgépet a Fekete-tenger nemzetközi légterében – olvasható a román védelmi tárca közleményében.

Az orosz gép többször agresszív és veszélyes manővereket hajtott végre a lengyel gép közelében, ami turbulenciát okozott, a lengyel gép magasságot vesztett és csaknem irányíthatatlanná vált.

Ezen a ponton a Román Légierő két harci repülőgépét, valamint a Spanyol Légierő két légrendészeti repülőjét is készenlétbe helyezték, közbelépésre azonban nem volt szükség.

A lengyel gép személyzetének sikerült megőrizni a higgadtságát a kialakult helyzetben, és az incidens után nem sokkal a lengyel pilótának sikerült biztonságosan leszállnia a Mihail Kogălniceanu nemzetközi repülőtéren Romániában. A gép fedélzetén tartózkodó személyzet tagjai közül senki sem sérült meg.

Az ügy körülményeit a román és lengyel hatóságok a Frontexszel, azaz Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséggel közösen vizsgálja. A tárca közleményében az áll, hogy az orosz gép agresszív viselkedésével provokálni akarta a Lengyel Határőrséghez tartozó gépet, amely a Frontex utasítására végzett rutin járőrfeladatot a nemzetközi légtérben.

Az orosz-ukrán háború első hónapjaiban Mariupolt védő Azov-zászlóalj 45 fogságba esett tagja térhetett haza egy fogolycsere után. Ukrajna többek között három orosz pilótát ajánlott fel cserébe Moszkvának. De egyik fél sem adott teljeskörű tájékoztatást a fogolycseréről.

A város orosz megszállásáig Mariupol volt a főhadiszállása az ukrán haderő egyik legharcedzettebb egységének, a 2014 májusában alakult Azov ezrednek. Az Azovot neonáci eszmékkel szokták összefüggésbe hozni – és valóban voltak és vannak az Azovban neonácik, meg mindenféle más ideológiai beállítottságú emberek is.

(Guardian)

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője megerősítette, hogy kész május 10-én éjfélkor átadni a Bahmutnál lévő állásokat a Ramzan Kadirov csecsen hadúr alá tartozó Akhmat különleges erőinek – írja a Népszava a TASZSZ orosz állami hírügynökség információi alapján.

Az átadás pontos időpontjáról már zajlik az egyeztetés Prigozsin és Kadirov között. A tervek szerint a Wagner-zsoldosok abban a pillanatban adják át állásaikat az Akhmat különleges haderőnek, amikor számításaik szerint elfogy a lőszerük.

„Köszönöm Ramzan Akhmatovicsnak, hogy igent mondott felkérésünkre. Ő valószínűleg rendelkezik azokkal a képességekkel, hogy minden szükséges eszközt megszerezzen, így elfoglalhassa helyünket Bahmutban” – mondta Prigozsin, aki reméli, Kadirovnak sikerül bevennie Bahmutot.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője nemrég közzétett egy videót, amiben a zsoldosai holttestei mellett állva üvöltözik és szitkozódik, amiért szerinte nem kapnak elég lőszert. Azt is mondta, elhagyja katonáival a hónapok óta ostromlott Bahmutot, ha nem érkezik több lőszer.

Új utasításokat adott ki a Kreml az orosz állami sajtónak, amiben azt kérik, hogy a média ne bagatellizállja el az ukrán ellentámadások súlyosságát – számol be erről a szlovák Denník N magyar kiadása, a Napunk.hu.

Az állami médiának kiküldött útmutatót a Rigában működő Meduza orosz független hírportálnak sikerült megszerzeni. Ebben a Kreml azt tanácsolja az újságíróknak, hogy ne állítsák azt, hogy „Kijev állítólag nem áll készen az ellentámadásra”, inkább azt hangsúlyozzák, hogy Ukrajnát a nyugati országok támogatják, akik fegyvereket is szállítanak az ukrán hadseregnek, valamint ne azzal foglalkozzanak, hogy Oroszországnak mennyibe kerül az elfoglalt ukrán területek újjáépítésére, inkább írjanak arról, hogy hozzák rendbe az orosz iskolákat, óvodákat és kórházakat.

A Denník N-nek nyilatkozó Anna Litvinyenko egykori orosz újságíró, jelenleg pedig a Berlini Szabadegyetem Média- és Kommunikációtudományi Intézetének kutatója, azt mondta, hogy a retorikában történő változás célja: „félelemterjesztéssel mozgósítani az embereket.”

Litvinyenko szerint a retorikai váltás összefüggésben lehet azzal, hogy Oroszország nemrég azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy dróntámadást indított a Kreml ellen, aminek az volt a célja, hogy megöljék Vlagyimir Putyint. Mindezt azonban a Kreml egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, Ukrajna pedig tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz. A támadás után szárnyra keltek olyan elméletek is, miszerint a támadás hátterében valójában a Kreml áll.

Valahogy ilyennek képzeltem volna el gyerekként a zalakarosi strandra betévedt James Bondot, mint ezt a férfit, aki Észtország felől akart beúszni Oroszországba a Narva folyón keresztül. Nem sikerült a művelet, pedig a szerkón nem múlt a siker.

Az orosz hatóságok megkezdték az evakuálást a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területről, jelentette be Jevgenyij Balitszkij, Zaporizzsja orosz kormány által kinevezett katonai-polgári adminisztrációjának vezetője.

Az evakuálás oka az, hogy megnövekedett a területen a rakétatámadások száma.

Balitszkij bejelentette, hogy először a kisgyerekes családokat, az időseket, a testi fogyatékkal élőket, és a kórházi betegeket fogják távolabb helyezni a frontvonaltól.

Az ukránok korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy az orosz evakuálás valójában deportálást jelent, a helyi lakosokat erővel helyezik át a megszállók. Az ok pedig az lehet, hogy Ukrajna ellentámadásra készül, és Zaporizzsja környéke nagy valószínűséggel ennek az offenzívának lesz a célterülete.

Ez a terület volt az elsődleges hadszíntere az orosz-ukrán háborúnak, a 2022. február 22-én indult offenzíva után két nappal már településeket foglaltak el az orosz erők.

(CNN)

Egy felakasztott Vlagyimir Putyin bábú lóg a donyecki frontvonalához közel eső Avdijivka város egyik közúti táblájáról, amin az „Avdijivka Ukrajna” felirat szerepel.

Egy felakasztott Vlagyimir Putyin bábú lóg a Donyeck megyei Avdijivka város egyik közúti táblájáról 2023. május 5-én – Forrás: Reuters / Stringer
Egy felakasztott Vlagyimir Putyin bábú lóg a Donyeck megyei Avdijivka város egyik közúti táblájáról 2023. május 5-én – Forrás: Reuters / Stringer

(Guardian)

A Kreml-párti író Audija Nyizsnij Novgorodban robbant, az író megsérült, de jól van, a sofőrje azonban meghalt. Prilepin a Donyeckből tartott Moszkva felé. Cikkünk itt.

Eredetileg három szovjet emlékműnél is tilos lett volna orosz vagy ukrán zászlókat kirakni a második világháborút lezáró győzelem napjának évfordulóján, május 8-án és 9-én Berlinben, de ezt a döntést egy bíróság semmissé tette.

Az eredeti tilalmat a berlini rendőrség rendelte el azért, hogy ne zavarja semmi a megemlékezést, és hogy ezeket az emlékműveket ne az orosz-ukrán háború szemüvegén keresztül ítéljék meg.

A bíróság viszont úgy döntött, hogy engedélyezi az ukrán zászlókat és transzparenseket, ahogy az ukrán dalok és katonai indulók használatát is. A rendőrség nem fellebbezett a döntés ellen.

(AFP)

A szlovák parlament csütörtökön jóváhagyta azt a javaslatot, melynek értelmében a szlovák hadsereg képezhet ki ukrán katonákat, akár Szlovákia területén is - írja az Új Szó.

A döntést az Európai Unió Katonai Segítségnyújtási Missziójának (EUMAM UA) keretében hozták meg.

A misszió keretén belül legalább 30 ezer ukrán katona kiképzését szeretnék bebiztosítani, a lebonyolítását pedig jelenleg 2024 végéig tervezik. A misszió lehetővé teszi azt is, hogy többi uniós tagállam, illetve Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok is katonákat küldjön Szlovákiába. Egy kiképzési egység legfeljebb 900 főből állhat, a gyakorlat pedig 1-től 12 hétig tart.

Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője kijelentette, hogy az országa kérni fogja, hogy szankciót vezessenek be az orosz mezőgazdasági termékek importjára – írja a Reuters.

Sados szerint nincsen hiány az unióban, épp ellenkezőleg, többlet van rengeteg termékből. Áprilisban Lengyelország és Magyarország is ideiglenes importtilalmat jelentett be az ukrán gabonára és több mezőgazdasági termékre, gabonára és olajos magvakra.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka szombaton azt írta Telegramon, hogy az ukránoknak sikerült kilőniük az orosz hiperszónikus rakétát, a Kh–47M2 Kinzsalt, ráadásul nagy valószínűséggel az amerikaiaktól kapott Patroit-rendszerrel.

Olescsuk szerint a hiperszónikus rakétát május 4-én este lőtték ki Kijev közelében. A Kinzsalt egy MiG-31K indította útjáról, orosz területről.

Az orosz-ukrán háborúban először használt hiperszónikus rakétáról itt írtunk hosszabban.

(CNN)

Az ukrán energetikai minisztérium Telegram-üzenete szerint több ezer háztartásban nincsen áram, ugyanis az orosz rakétatámadásokban sérült a hálózati infrastrukúra.

A kimaradás több ezer háztartást érint Harkov, Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Csernyihiv területein" – közölte a minisztérium.

(Interfax)

Az ukrán védelmi minisztérium Twitter-oldalán jelent meg egy videó szombat éjjel egy bahmuti látképpel, és azzal a megjegyzéssel, hogy „nincs elég lövedék, de bőven van elég foszfor,” arra utalva, hogy az oroszok foszfortartalmű lőszert vetettek be a városban.

„A pokolban fognak égni” – tette hozzá a minisztérium.

A foszfor 800 Celsius-fok feletti hőmérsékleten ég, a genfi egyezmény tiltja az ilyen lőszerek használatát a lakosság ellen.

A pénteki háborús híreinket itt tudja elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!