Felrobbant az orosz író, Zahar Prilepin autója, ő megsérült, a sofőrje meghalt

2023. május 6. – 13:35

frissítve

Felrobbant az orosz író, Zahar Prilepin autója, ő megsérült, a sofőrje meghalt
Zahar Prilepin 2017-ben – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz média szerint bomba robbant a Kreml-párti orosz író, Zahar Prilepin autója alatt Pionerszkij nevű faluban, Nyizsnyij Novgoroddól 54 kilométerre – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

A korai hírek szerint a robbanás Nyizsnij Novgorodban, van annak közelében történt, de ezt végül pontosították.

A hírek szerint Prilepin Audi Q7 típusú autója alatt robbanás történt, miközben az író benne ült. Prilepint kórházban ápolják, megsérült, de a helyi kormányzó szerint jól van. A sofőrje viszont életét vesztette a merényletben.

Az előzetes hírek szerint az autó alá egy 2 kilogramm TNT erejének megfelelő robbanóanyagot helyeztek. A robbanásban a jármű első fele lerepült, a robbanás helyén egy kráter keletkezett.

Az Atesh nevű krími tatár partizánmozgalom magára vállalta a robbantást, de ezt még nem erősítették meg hivatalosan.

Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának alelnöke táviratot küldött Prilepinnek, amelyben a náci szélsőségesek aljas támadásának nevezte a merényletet. Vaszilij Piskarev, az Állami Duma Biztonsági és Korrupcióellenes Bizottságának elnöke a robbanást a kijevi rezsimnek tulajdonította.

Prilepinnek egy könyve megjelent magyarul is 2013-ban. Részlet a Mert mi jobbak vagyunk című regény sajtószövegéből:

Prilepin részben a mai orosz politikai folyamatok szuggesztív krónikása, aki sokak szerint egy olyan „robbanást” jósolt meg ebben a regényében, amely előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz – s ugyanakkor bámulatos életismerettel mesél az orosz kisvárosok és falvak embereiről, akik úgy érzik, becsapták őket.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Telegram-bejegyzésben reagált a robbantásra, és úgy vélte, azért nyugati országokat -köztük az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát – terheli a felelősség. „Washington és a NATO egy újabb terrorista sejtet táplál – a kijevi rezsimet” – írja az MTI.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának támogatása miatt Prilepin 2022 februárja óta szerepel az EU szankciós listáján.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!