Az EU Tanácsa jóváhagyta a közös, egymilliárd eurós lőszerbeszerzést

2023. május 5. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

A tagállamok külügyminisztereinek tanácsa jóváhagyta, hogy az Európai Unió tagországai közösen, egymilliárd euró értékben szerezzenek be tüzérségi lőszert és rakétákat Ukrajnának. A támogatás lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők ellátását 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszerekkel és rakétákkal. Ezeket az eszközöket az uniós tagállamok közösen szerezhetik be az Európai Unióban, illetve Norvégiában letelepedett vállalatoktól. A finanszírozás emellett lehetővé teszi e lőszerek és rakéták gyártását az EU-ban, illetve Norvégiában.

A pénteki határozatot megelőzte egy korábbi, szintén egymilliárd euró értékű támogatási csomag jóváhagyása, amely lehetővé tette, hogy az EU megtérítse a tagállamoknak a meglévő készleteikből vagy a folyamatban lévő megrendelésekből származó, február 9. és a május 31. között Ukrajnának adományozott föld-föld és tüzérségi lőszerek, illetve rakéták árát.

A korábbi támogatási csomagokkal együtt a pénteken elfogadott intézkedés 5,6 milliárd euróra emelte a hozzájárulást, amelyet az EU az Európai Békekeret keretében biztosított az Ukrajnának katonai felszerelések szállításának támogatásához. Arról, hogy az orosz invázió óta tabukat dönt az EU védelempolitikája, amely a háború miatt új lendületet kapott, itt írtunk bővebben.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!