Jóváhagyta a közös lőszerbeszerzést az EU Tanácsa

2023. május 5. – 08:33

frissítve

Jóváhagyta a közös lőszerbeszerzést az EU Tanácsa
Egy Bahmutnál meghalt katonára emlékeznek Kijevben 2023. május 4-én – Fotó: Celestino Arce / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A tagállamok külügyminisztereinek tanácsa jóváhagyta, hogy az Európai Unió tagországai közösen, egymilliárd euró értékben szerezzenek be tüzérségi lőszert és rakétákat Ukrajnának. A támogatás lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők ellátását 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszerekkel és rakétákkal. Ezeket az eszközöket az uniós tagállamok közösen szerezhetik be az Európai Unióban, illetve Norvégiában letelepedett vállalatoktól. A finanszírozás emellett lehetővé teszi e lőszerek és rakéták gyártását az EU-ban, illetve Norvégiában.

A pénteki határozatot megelőzte egy korábbi, szintén egymilliárd euró értékű támogatási csomag jóváhagyása, amely lehetővé tette, hogy az EU megtérítse a tagállamoknak a meglévő készleteikből vagy a folyamatban lévő megrendelésekből származó, február 9. és a május 31. között Ukrajnának adományozott föld-föld és tüzérségi lőszerek, illetve rakéták árát.

A korábbi támogatási csomagokkal együtt a pénteken elfogadott intézkedés 5,6 milliárd euróra emelte a hozzájárulást, amelyet az EU az Európai Békekeret keretében biztosított az Ukrajnának katonai felszerelések szállításának támogatásához. Arról, hogy az orosz invázió óta tabukat dönt az EU védelempolitikája, amely a háború miatt új lendületet kapott, itt írtunk bővebben.

(MTI)

Oroszország evakuálja a zaporizzsjai fronthoz közeli falvakat – írja a Guardian. A megszállt ukrán terület kormányzója, Jevgenyij Balickij rendelte el a frontvonal menti települések kiürítését, miután az elmúlt napokban Zaporizzsjánál több bombázás is volt. Az evakuálásban a Zaporizzsjában maradt ukrán katonák is segítenek.

A Reuters azt írja, Zaporizzsja területének mintegy 80%-a van orosz irányítás alatt, ezért is tartják valószínűnek, hogy Zaporizzsja visszafoglalása is része az ukrán ellentámadási haditervenek. Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov április végén azt mondta, az ukrán erők a régóta várt tavaszi ellentámadás előkészületeinek végéhez közelednek.

Oroszország május 9-ig, a második világháborút a nyugati fronton lezáró győzelem napjáig át akarja venni az ellenőrzést a Donyeck megyei Bahmut fölött, ezért máshonnan a városhoz vezényelnek újabb Wagner-zsoldosokat – közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes pénteken a Telegramon.

A tisztviselő azt írta, az ukrán katonák nem engedik áttörni a védelmüket, és az ukrán tüzérség megsemmisítette a Wagner-csoport lőszertároló helyeit Bahmutnál.

Mindeközben Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője pénteken bejelentette, hogy seregével legkésőbb május 10-ig kivonul Bahmutból. Ezt azzal indokolta, hogy elfogyott a lőszerkészletük, szerinte zsoldosai „lőszer híján értelmetlen halálra vannak ítélve”.

A dél-ukrajnai Herszon megye kormányzói hivatala azt közölte, hogy az orosz erők ismét irányított légibombákkal támadták pénteken a régiót, aminek következtében az eddigi információk szerint egy helyi lakos sérült meg, összedőlt egy templom, és mintegy 12 lakóházban keletkeztek károk.

(MTI)

A tiszteletadás jeléül tilos orosz vagy ukrán zászlóval megjelenni a berlini szovjet emlékműveknél a második világháborús megemlékezéseken – írja az MTI a berlini rendőrség közleménye alapján.

A május 8-ra és 9-re szervezett eseményeken katonadalokat és indulókat sem szabad lejátszani, és tilos bármiféle megnyilvánulás, amely a berlini hatóságok szerint „dicsőíti, helyesli vagy magasztalja az ukrajnai háborút”.

A Vörös Hadsereg Berlin felszabadításáért meghalt katonáinak tiszteletére rendezett megemlékezéseken tavaly is megtiltották az orosz és az ukrán zászlók használatát. Ukrajna berlini nagykövetsége bírálta a tilalmat, amire a rendőrség azért van idén is szükség, mert a megemlékezés méltóságát és az emlékművek iránti tiszteletet a háború idején is biztosítani kell, és az évfordulóra tekintettel különösen ügyelni kell arra, hogy az ukrajnai háború ne okozzon konfliktusokat Berlinben.

A tiltás az idén sem vonatkozik a diplomatákra és a veteránokra.

Közleményben tudatta Jevgenyij Prigozsin, a javarészt bűnözőkből és elítélt gyilkosokból álló Wagner-csoport vezetője, hogy legkésőbb május 10-ig kivonul seregével Bahmutból, ahol az orosz–ukrán háború leghosszabb és egyben legvéresebb csatáját vívják. A tavaly nyár óta tartó ütközetben súlyos veszteségeket szenvedtek, de a jelenlétük most befejeződik.

„Kötelesek vagyunk átadni pozícióinkat a védelmi minisztérium egységeinek. Kivonom az embereimet, mert lőszer hiányában értelmetlen pusztulásra vagyunk kényszerítve” – közölte Prigozsin a Reutershez eljuttatott közleményében. Felkavaró fotókon mutatta meg, hány katonáját veszítette el, amiért őrjöngve tette felelőssé az oroszokat.

Prigozsin mögött a serege – Fotó: AFP
Prigozsin mögött a serege – Fotó: AFP

Prigozsin három héttel ezelőtt azt mondta, hogy az emberei a város több mint 80 százalékát irányítják. Bahmut 80 kilométerre fekszik Donyecktől.

Az orosz külügyminiszter, Szergel Lavrov az indiai Panajiban tartott sajtótájékoztatót pénteken, ahol szóba került a Kreml elleni dróntámadás. A szerdai támadás után az oroszok az amerikaiakat vádolják, az amerikai Institute for the Study of War (ISW) azt gyanítja, maguk az oroszok rendezték meg.

„Nem várhatunk több incidensre és provokációra. Zelenszkij és csapata nemcsak a médiában, hanem a gyakorlati lépéseiben is mindent megtesz azért, hogy önmagára adó ország ne legyen hajlandó velük szóba állni, és tartózkodjon a velük való kommunikációtól. Kezeltük eddig, hogy az amerikaiak fegyverrel támogatják Ukrajnát. A Nyugat azon vágya, hogy megtartsa hegemóniáját és mindenkire diktálja akaratát, ez egyértelmű, de ettől még sehol sem oldódik meg a válság– foglalta össze a Guardian Lavrov szavait.

Egy 2011-es, Davosban lezajlott beszélgetést idézett fel a korábbi amerikai elnök, Bill Clinton csütörtökön. Dermesztőnek nevezte a beszélgetést a Guardian tudósítása szerint. Az orosz elnök 12 éve nyíltan elmondta, hogy nem ért egyet az elődje, Borisz Jelcin által kötött megállapodással. Ebben garantálták Ukrajna szuverenitását, az ország cserébe lemond a szovjet időszakból megöröklött nukleáris arzenáljáról. Putyin kijelentette Clintonnak, hogy ez a szerződés őt nem köti, elutasítja azt.

Hillary és Bill Clinton – Fotó: Jamie Mccarthy / 2023 Getty Images
Hillary és Bill Clinton – Fotó: Jamie Mccarthy / 2023 Getty Images

„Attól a naptól tudtam, hogy csak idő kérdése, mikor fogja megtámadni Putyin Ukrajnát” – állapította meg Clinton. Három évvel később pedig az oroszok annektálták a Krím félszigetet.

Felesége, Hillary Clinton azt mondta, hogy akkor érhet véget a háború, ha Ukrajna vissza tudja szerezni a tavaly február óta elveszített területeit, vagy legyőzi az oroszokat.

  • Az oroszok szerint Amerika áll a Kreml elleni szerdai dróntámadás mögött, a Fehér Ház szerint ez hazugság.
  • Az oroszok a végrehajtással az ukránokat vádolták, akik ezt tagadták. Az ISW amerikai agytröszt szerint Oroszország rendezhette meg a támadást.
  • Finnországból Hollandiába utazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki Mark Rutte kormányfő mellett Alexander De Croo belga miniszterelnökkel is találkozott.
  • Zelenszkij meglátogatta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) hágai székhelyét, ahol azt mondta: „Mindannyian egy másik Vlagyimirt akarunk itt látni.”
  • Az ukrán elnöki hivatal szerint lelőttek egy drónt Kijev felett. A légierő később arról számolt be, hogy egy meghibásodott ukrán drónt szedtek le.
  • Az ukrán ügyészség őrizetbe vette Odessza polgármesterét korrupció gyanúja miatt.

Csütörtöki közvetítésünket itt tudják visszaolvasni.

Jevgenyij Prigozsin, a javarészt bűnözőkből és elítélt gyilkosokból álló Wagner-csoport vezetője az ukrajnai orosz katonai agresszió megkezdése óta viszonylag gyakran dühöng kamerák előtt, miközben különböző orosz katonai vezetőket és politikusokat szidalmaz. Most is ez történt, Prigozsin csütörtökön tett ki egy videót, ahogy a zsoldosai holttestei mellett állva kiabál, üvöltözik és szitkozódik, amiért szerinte nem kapnak elég lőszert. Az Insider azt írja, hogy a kifakadás még Prigozsin általános színvonalához képest is durva.

Prigozsin a kifakadását két embernek címezte: Szergej Sojgu védelmi miniszternek és Valerij Geraszimov tábornoknak. A zsoldosvezér szerint 70%-os a lőszerhiány a Wagner-csoportnál, és arra is panaszkodott, hogy az emberei meghalnak, miközben az orosz politikusok exkluzív klubokban bulizgatnak, a gyerekeik meg a Youtube-ra töltögetnek fel magukról videókat. Elmondása szerint ötször kevesebb embere halna meg, ha kapnának elég lőszert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!