Egy orosz vadászgép veszélyes manőverekkel tartóztatott fel egy NATO-repülőt a Fekete-tenger nemzetközi légterében

2023. május 6. – 23:08

Másolás

Vágólapra másolva

Május 5-én délután Románia légterétől kb. 60 kilométerre egy Szuhoj Szu-35 típusú orosz vadászgép tartóztatott fel egy lengyel NATO-repülőgépet a Fekete-tenger nemzetközi légterében – olvasható a román védelmi tárca közleményében.

Az orosz gép többször agresszív és veszélyes manővereket hajtott végre a lengyel gép közelében, ami turbulenciát okozott, a lengyel gép magasságot vesztett és csaknem irányíthatatlanná vált.

Ezen a ponton a Román Légierő két harci repülőgépét, valamint a Spanyol Légierő két légrendészeti repülőjét is készenlétbe helyezték, közbelépésre azonban nem volt szükség.

A lengyel gép személyzetének sikerült megőrizni a higgadtságát a kialakult helyzetben, és az incidens után nem sokkal a lengyel pilótának sikerült biztonságosan leszállnia a Mihail Kogălniceanu nemzetközi repülőtéren Romániában. A gép fedélzetén tartózkodó személyzet tagjai közül senki sem sérült meg.

Az ügy körülményeit a román és lengyel hatóságok a Frontexszel, azaz Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséggel közösen vizsgálja. A tárca közleményében az áll, hogy az orosz gép agresszív viselkedésével provokálni akarta a Lengyel Határőrséghez tartozó gépet, amely a Frontex utasítására végzett rutin járőrfeladatot a nemzetközi légtérben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!