A Kreml arra utasítja az orosz sajtót, hogy ne bagatellizálja el az ukrán ellentámadások súlyosságát

2023. május 6. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

Új utasításokat adott ki a Kreml az orosz állami sajtónak, amiben azt kérik, hogy a média ne bagatellizállja el az ukrán ellentámadások súlyosságát – számol be erről a szlovák Denník N magyar kiadása, a Napunk.hu.

Az állami médiának kiküldött útmutatót a Rigában működő Meduza orosz független hírportálnak sikerült megszerzeni. Ebben a Kreml azt tanácsolja az újságíróknak, hogy ne állítsák azt, hogy „Kijev állítólag nem áll készen az ellentámadásra”, inkább azt hangsúlyozzák, hogy Ukrajnát a nyugati országok támogatják, akik fegyvereket is szállítanak az ukrán hadseregnek, valamint ne azzal foglalkozzanak, hogy Oroszországnak mennyibe kerül az elfoglalt ukrán területek újjáépítésére, inkább írjanak arról, hogy hozzák rendbe az orosz iskolákat, óvodákat és kórházakat.

A Denník N-nek nyilatkozó Anna Litvinyenko egykori orosz újságíró, jelenleg pedig a Berlini Szabadegyetem Média- és Kommunikációtudományi Intézetének kutatója, azt mondta, hogy a retorikában történő változás célja: „félelemterjesztéssel mozgósítani az embereket.”

Litvinyenko szerint a retorikai váltás összefüggésben lehet azzal, hogy Oroszország nemrég azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy dróntámadást indított a Kreml ellen, aminek az volt a célja, hogy megöljék Vlagyimir Putyint. Mindezt azonban a Kreml egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, Ukrajna pedig tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz. A támadás után szárnyra keltek olyan elméletek is, miszerint a támadás hátterében valójában a Kreml áll.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!