Ukrajna hamarosan ellentámadásba kezd Bahmutnál

2023. március 24. – 08:20

frissítve

Ukrajna hamarosan ellentámadásba kezd Bahmutnál
Kutyák egy önkéntesek által működtetett menhelyen Herszonban. Sok állat került menhelyre a frontvonalak közelében, mert a gazdáik meghaltak vagy elhagyják a várost – Fotó: Gian Marco Benedetto / Anadolu Ügynökség via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Litvánia elektromos megfigyelőrendszert húz fel a Belarusszal közös határánál a hatékonyabb védelem érdekében – közölte a litván belügyminisztérium pénteken. Járőrsávokat is kiépítenek, hogy gyorsabban tudjanak reagálni a határsértésekre és a már korábban emelt határkerítésben okozott károkra. Litvániának közel 680 kilométer hosszú a közös határa az orosz szövetséges Belarusszal. Ez a határszakasz az Európai Unió külső határa is.

2021. nyarának vége óta súlyosbodott a litván-fehérorosz határhelyzet, amikor több ezren próbáltak meg törvénytelenül átkelni a határzáron, hogy bejussanak az EU-ba. Az unió ennek kapcsán Lukasenkót tette felelőssé, aki a vádak szerint szándékosan erre a határszakaszra irányította a segítségre szorulókat.

2022. novemberében a litván belügy többször is bírálta Minszket, amiért a belarusz hatóságok arra buzdították az embereket, hogy mezítláb próbálják átlépni a határt a hideg időben, így gyakorolva nyomást a határőrökre, hogy beengedjék őket. Hivatalos adatok szerint tavaly több mint tízezer embert tartóztattak le a litván-belarusz határon.

A háború ellenére elismerésre méltóak Ukrajna eredményei a korrupció elleni küzdelemben az Európa Tanács szerint, írja az MTI. Az emberi jogi szervezet korrupcióellenes szakértő csoportja (GRECO) szerint a 31 megfogalmazott ajánlásukból 15-öt már kielégítően kezelt, 9-et pedig részben – 7 további pontban viszont még további lépésekre van szükség.

Legutóbb 2022 áprilisában vizsgálták meg az ország állapotát a korrupcióellenes küzdelem terén, akkor „teljes mértékben elégtelennek” minősítették Kijev munkáját. Most viszont elismerték többek között a parlamenti képviselők etikai kódexének tervezetét és a lobbizásról szóló törvényt, valamint az ügyészek kiválasztásáról szóló szabályokat.

Azonban a GRECO szerint még lépnie kell Ukrajnának a jogalkotás átláthatóbbá tételéért, ahogyan meg kell határoznia a bírák fegyelmi vétségeinek körét is. A szakértők felkérték Kijevet arra, hogy legkésőbb 2024. március végéig nyújtson be egy jelentést arról, hogyan teljesítené az ország a még nem kezelt ajánlási pontokat.

A Kreml szerint fontos, hogy azonosítsák az Északi Áramlat egyik vezetéke mellett talált tárgyat, és közölte, hogy a vezetékeket tavaly szeptemberben ért robbanások ügyében folyó vizsgálatot teljes átláthatósággal kell lefolytatni.

A Dán Energiaügynökség és a dán védelmi minisztérium által 2023. március 24-én kiadott képen egy tárgy látható, amelyet az Északi Áramlat-2 gázvezeték közelében találtak – Fotó: Dán védelmi minisztérium / AFP
A Dán Energiaügynökség és a dán védelmi minisztérium által 2023. március 24-én kiadott képen egy tárgy látható, amelyet az Északi Áramlat-2 gázvezeték közelében találtak – Fotó: Dán védelmi minisztérium / AFP

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pozitívnak nevezte, hogy Dánia felkérte az Északi Áramlat 2 vezeték orosz ellenőrzésű üzemeltetőjét, hogy segítsen a balti-tengeri vezetékek közelében talált azonosítatlan tárgy megmentésében.

(Reuters)

Hat és fél év börtönbüntetésre ítéltek egy orosz biztonsági tisztet, aki elmenekült Oroszországból, mert ellenezte az ukrajnai háborút – írja a Reuters. A 36 éves őrnagy tavaly menekült Kazahsztánba, miután Oroszország kiadta a háborús behívót. A szövetségi védelmi szolgálat korábbi tagja erdőn keresztül lépte át a határt, miközben felesége és gyermekei egy ellenőrző ponton mentek át.

(Reuters)

Ukrajna hamarosan ellentámadásba kezd Bahmutnál. Ezt az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij jelentette be, aki szerint Oroszország Wagner-zsoldosai jelentős erőket veszítenek, és lassan elfogy az erejük, írja a Guardian. Telegram-posztjában azt írta:

„Hamarosan ki fogjuk használni ezt a lehetőséget, ahogyan azt a múltban Kijev, Harkiv, Balaklja és Kupjanszk közelében tettük.”

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint a Bahmut elleni orosz támadás veszíthetett lendületéből. Az oroszok kedden megpróbáltak betörni a keleti Bahmut város központjába, ezt azonban az ukrán erők visszaverték. A védelmi minisztérium szerint az ukránok ellentámadást indítottak a városért, a harcok folytatódnak a városközpont körül.

Ukrán katonák Bahmut közelében 2023. március 23-án – Fotó: Aris Messinis / AFP
Ukrán katonák Bahmut közelében 2023. március 23-án – Fotó: Aris Messinis / AFP

Bahmut legfontosabb funkciója most az, hogy minél tovább lekösse az orosz erőket – miután a támadó fél láthatóan presztízskérdést csinált a stratégiailag nem kulcsfontosságú, egykor 70 ezres város bevételéből.

A Telex a közelmúltban Bahmut szomszédságában, a 8 kilométerre fekvő Csasziv Jarban járt, videónkat itt, helyszíni riportunkat itt olvashatja.

  • Medvegyev szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság múlt hét pénteki elfogatóparancsa Putyin ellen hadüzenetet jelent Oroszországnak.
  • A finn védelmi miniszter nem adna vadászgépeket Ukrajnának, hiába beszélt erről a miniszterelnök. Szlovákia ellenben már adott is négy MiG–29-est.
  • Ukrán ellentámadás indulhat hamarosan, a brit titkosszolgálat szerint északkeleten.
  • A Világbank legfrissebb becslése szerint 149 ezer milliárd forintnak megfelelő összegbe kerülhet az újjáépítés.
  • Zelenszkij videón jelentkezett be a most zajló EU-csúcsra, és nagy hatótávolságú fegyvereket kért. Fizikai valójában pedig a frontvonal déli részén fekvő Herszon régióban járt. A környéket éjszaka támadták az oroszok.
  • Az EU-tagok vezetői, köztük Orbán elkötelezettek a „korlátozó intézkedések”, azaz a szankciók mellett is. Viszont az uniós fegyveralap emeléséről nem sikerült megállapodniuk.

Indul a Telex napi hírfolyama harctéri és más kapcsolódó eseményekről. A csütörtöki posztokat itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!