Politico: Az EU-csúcson sikertelenül próbáltak megállapodni az uniós fegyveralap emeléséről

2023. március 23. – 21:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Politico szerint Szlovákia sikertelenül próbálta az uniós tagállami vezetőkkel elfogadtatni a politikai megállapodást, hogy növeljék az EU fegyverszállításokat térítő alapját. Az Európai Békekeretből főleg Ukrajnába vitt katonai eszközöket társfinanszíroztak utólag tagállamoknak, de ahogy arról korábban írtunk, ezzel hamar leapasztották a 2027-ig, békeidőre méretezetett alapot.

Tavaly év végén 5,5 milliárd euróval emelték volna az összeget, de a tagállamok végül abban maradtak, hogy csak kétmilliárd eurót tesznek be, az ezen felüli 3,5 milliárdot pedig akkor, ha kell. Az állam- és kormányfők csütörtökön arról állapodtak meg, hogy épp kétmilliárd eurót költenek Ukrajnának szánt lőszerre, azaz gyakorlatilag le is nullázták az eddigi emelést.

A Politico birtokába jutott javaslat szerint a szlovákok megpróbálták a 3,5 milliárdos bővítést is elfogadtatni a csúcstalálkozón. Ezt a 27-ből nagyjából húsz ország vezetője támogatta, írja a lap egy magas rangú tisztviselőre hivatkozva, a végkövetkeztetések elfogadásához ugyanakkor – magához az emeléshez hasonlóan – egyhangú döntés kell. Az Ukrajnáról szóló, már nyilvánosságra hozott részből hiányzik bármiféle utalás a 3,5 milliárdos emelésre és már más témával foglalkoznak. Ahogy arról a találkozó beharangozójában is írtunk, különböző értesülések keringtek arról, hogy vajon megállapodnak-e a plusz pénzről a csúcson.

„Garanciákra és kiszámíthatóságra van szükség”, valamint „meg kell mutatnunk, hogy elkötelezettek vagyunk” a segítségnyújtás mellett – nyilatkozta a javaslatról a Politicónak Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!