A finn védelmi miniszter nem adna vadászgépeket Ukrajnának, hiába beszélt erről a miniszterelnök

2023. március 23. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter szerint országának az ukránok kérése ellenére sem kellene Hornet típusú vadászgépeket adományoznia. A miniszter beszámolója szerint Ukrajna megkereste Finnországot, hogy adjon át Horneteket, de szerinte Finnországnak saját biztonsága érdekében szüksége van ezekre.

Finnország több F/A–18 Hornet típusú harci repülővel rendelkezik, de modernizálja flottáját, és 2021 decemberében bejelentette, hogy megrendeltek 64 darab F–35A típusú gépet az amerikai Lockheed Martintól, ezeket azonban csak két-három éven belül vehetik majd át.

A Hornet vadászgépek felajánlásáról Sanna Marin finn miniszterelnök beszélt nemrég, és március elején már Kijevben is felvetette annak lehetőségét, hogy Helsinki leselejtezett vadászgépekkel támogathatná a jövőben Ukrajnát. Bár konkrét ígéretet nem tett erre, így is bírálatokat váltott ki odahaza, amiért az ajánlatról előzetesen nem egyeztetett az államfővel és a védelmi miniszterrel.

„Ellenzem azt az elképzelést, hogy ezeket a vadászgépeket a következő években Ukrajnának adományozzuk. Véleményem szerint ezek a repülőgépek már kezdenek elhasználódni, és csekély lesz a használati értékük” – mondta most Antti Kaikkonen.

Finnország februárban bejelentette, hogy Helsinki is csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek Leopard 2 harckocsikat küldenek Ukrajnának. A finnek a katonai segélycsomag részeként így három darab Leopard 2-essel járulnak hozzá ahhoz az együttműködéshez, amelyet a harcjárműveket gyártó Németország koordinál. (Frissítés: csütörtök este Finnország újabb három Leopard 2-est ajánlott fel Ukrajnának.)

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!