Elismerte Ukrajnát az Európa Tanács a korrupció elleni harcban

2023. március 24. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

A háború ellenére elismerésre méltóak Ukrajna eredményei a korrupció elleni küzdelemben az Európa Tanács szerint, írja az MTI. Az emberi jogi szervezet korrupcióellenes szakértő csoportja (GRECO) szerint a 31 megfogalmazott ajánlásukból 15-öt már kielégítően kezelt, 9-et pedig részben – 7 további pontban viszont még további lépésekre van szükség.

Legutóbb 2022 áprilisában vizsgálták meg az ország állapotát a korrupcióellenes küzdelem terén, akkor „teljes mértékben elégtelennek” minősítették Kijev munkáját. Most viszont elismerték többek között a parlamenti képviselők etikai kódexének tervezetét és a lobbizásról szóló törvényt, valamint az ügyészek kiválasztásáról szóló szabályokat.

Azonban a GRECO szerint még lépnie kell Ukrajnának a jogalkotás átláthatóbbá tételéért, ahogyan meg kell határoznia a bírák fegyelmi vétségeinek körét is. A szakértők felkérték Kijevet arra, hogy legkésőbb 2024. március végéig nyújtson be egy jelentést arról, hogyan teljesítené az ország a még nem kezelt ajánlási pontokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!