Megfigyelőrendszert húznak fel a litvánok a belarusz határra

2023. március 24. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

Litvánia elektromos megfigyelőrendszert húz fel a Belarusszal közös határánál a hatékonyabb védelem érdekében – közölte a litván belügyminisztérium pénteken. Járőrsávokat is kiépítenek, hogy gyorsabban tudjanak reagálni a határsértésekre és a már korábban emelt határkerítésben okozott károkra. Litvániának közel 680 kilométer hosszú a közös határa az orosz szövetséges Belarusszal. Ez a határszakasz az Európai Unió külső határa is.

2021. nyarának vége óta súlyosbodott a litván-fehérorosz határhelyzet, amikor több ezren próbáltak meg törvénytelenül átkelni a határzáron, hogy bejussanak az EU-ba. Az unió ennek kapcsán Lukasenkót tette felelőssé, aki a vádak szerint szándékosan erre a határszakaszra irányította a segítségre szorulókat.

2022. novemberében a litván belügy többször is bírálta Minszket, amiért a belarusz hatóságok arra buzdították az embereket, hogy mezítláb próbálják átlépni a határt a hideg időben, így gyakorolva nyomást a határőrökre, hogy beengedjék őket. Hivatalos adatok szerint tavaly több mint tízezer embert tartóztattak le a litván-belarusz határon.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!