Élő adásban csap össze ma Deutsch Tamás, Dobrev Klára és Magyar Péter a közmédiában

2024. május 30. – 08:13

Élő adásban csap össze ma Deutsch Tamás, Dobrev Klára és Magyar Péter a közmédiában
Forrás: Deutsch Tamás / Facebook, Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este nyolc órától élő adásban csapnak össze az EP-képviselőjelöltek a köztelevízóban. Mind a 11 listavezetőt meghívták a Várkert Bazárban rendezett, 100 percesre tervezett vitára, de nézők nem lesznek a helyszínen. Legutóbb 2006-ban volt példa arra a közmédiában, hogy egy választás előtt hasonlóan magas szintű ellenzéki és kormánypárti jelöltek vitázzanak egymással élőben.

Most valami történt, az MTVA ugyanis – talán Magyar Péter beharangozott tüntetésétől tartva – végre azt csinálja, ami a közmédia feladata lenne, még ha a lebonyolításban vannak is vitatható elemek. A két moderátornak Volf-Nagy Tündét és Németh Balázst kérték fel. Előbbi korábban Novák Katalin kommunikációs igazgatója volt, és a közmédia riportereként több nem éppen kritikus hangvételű interjút is készített Orbán Viktorral. Németh évekig a közmédia híradójának arca volt, később a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot rendező cég vezérigazgatójaként dolgozott. „Ennyi erővel akár Bayer Zsoltot is felkérhették volna” – jegyezte meg Donáth Anna, a Momentum elnöke, aki szerint provokációnak szánták Németh Balázst.

A csütörtöki esemény azért is lesz rendkívüli, mert hosszú idő után most először áll ki választási vitára fideszes politikus.

„Minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel kész vagyok vitázni” – írta korábban Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője. Ott lesz továbbá Magyar Péter is, akit most először hívtak meg a közmédiába, és most először csap össze élőben fideszes és ellenzéki politikusokkal.

Komoly verbális csatára azonban nem lesz lehetőség, ugyanis minden jelöltnek – párttámogatottságtól függetlenül – összesen 8-8 perc megszólalási lehetősége lesz 5 hozzászólás formájában. A résztvevők első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejthetik ki a véleményüket. Csak az utolsó körben lesz lehetőségük 1 percben reagálni az előttük elhangzottakra. A pártoknak kiküldött levél szerint a felszólalók eldönthetik, hogy az egyes témákhoz hozzászólnak-e, és kimerítik-e a rendelkezésükre álló időkeretet, vagy a fennmaradó idő átviszik más hozzászólásra.

A megszólalási sorrend megegyezik a szavazólapokon szereplő sorrenddel. A 11 résztvevő balról jobbra a következő sorrendben foglal majd helyet a színpadon:

  • Huszár Viktor – Megoldás Mozgalom,
  • Ungár Péter – LMP-Zöldek,
  • Dobrev Klára – DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek,
  • Pekárné Farkas Emese – Második Reformkor,
  • Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa Néppárt,
  • Donáth Anna – Momentum,
  • Deutsch Tamás – Fidesz–KDNP,
  • Róna Péter – Jobbik,
  • Magyar Péter – Tisza Párt,
  • Tóth Imre Bruti – Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  • Toroczkai László – Mi Hazánk Mozgalom.

Kizárhatják a résztvevőket, ha nem tartják be a szabályokat

A vita során négy fő témát fognak érinteni, amelyeket az Európai Parlament megbízásából végzett Eurobarométer közvélemény-kutatás tavaszi felmérése alapján választottak ki a szervezők. Az Eurobarométer azt vizsgálta, hogy az uniós polgárok szerint mely témákkal kellene kiemelten foglalkozni az EP-választás kampányában.

A közmédia szerint ez a négy téma érdekli legjobban az európai választókat:

  • az Európai Unió védelme és biztonsága;
  • migráció/menekültügy;
  • mezőgazdaság és/vagy demokrácia, jogállam.

Igen ám, csakhogy később aztán kiderült, hogy valamit benéztek az MTVA-nál, a levelükben említett felmérés szerint ugyanis valójában a négy legfontosabb témának a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelmet, a közegészségügy helyzetét, a gazdaság támogatását és az új munkahelyek teremtését, valamint a biztonságot tartják az uniós állampolgárok. A magyar embereknél pedig a közegészségügy, a gazdaság támogatása és az új munkahelyek teremtése, Európa jövője és a szegénység elleni harc szerepeltek kiemelt helyen.

A témák nem változtak, de Papp Dániel, MTVA vezérigazgató levele szerint kizárhatják a résztvevőket, ha eltérnek a vita szabályozott menetétől. A jelölteknek előzetesen alá kellett írniuk, hogy elfogadják a szabályzatot. Ezt a momentumos Donáth Anna „lelkiismereti okokból” elutasította, ám a vitán ő is ott lesz. „A lelkiismeretem és a képviselői esküm ugyanis egyaránt tiltja, hogy lemondjak a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságomról.”

„Szégyellje magát Papp »Hírhamisító« Dániel, az MTVA vezetője és mindenki, akinek ehhez köze van”

reagált a vita szabályzatára Magyar Péter. A Tisza Párt EP-listavezetője aláírta a nyilatkozatot, de kifogáslistát küldött a szervezőknek, amelyben jelezte, hogy ő arról fog beszélni, ami szerinte a magyar embereket érdekli. Ha nem engedik beszélni, vagy kizárják a vitából, akkor szerinte mindenki látni fogja, „hol tart a magyar közmédia”.

„Minden egyes percet ki fogok használni. Addig fogom mondani, amíg belém nem fojtják a szót. Ezt javaslom mindenkinek” – közölte Dobrev Klára, aki hét pontban foglalta össze az álláspontját a vitáról. A DK–MSZP–Párbeszéd listavezetője szerint „Orbán kézivezérelt propagandistái azt teszik, amit minden választás előtt tesznek: eljátsszák a demokráciát, azt, hogy pár percet adnak az ellenzéki politikusoknak.” Ennek ellenére azt várja Magyartól és a többi résztvevőtől, hogy a vitában ne meneküljenek, ne celebeskedjenek, és ne próbáljanak kibújni a felelősség alól.

Magyar Orbánnal és Gyurcsánnyal akart vitázni, Dobrev azt üzente: ne legyen gyáva

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója május 10-én értesítette az EP-listát állító pártokat, hogy megkezdték a nyilvános vita szervezését. Korábban Magyar Péter már tüntetéssel akart nyomást gyakorolni a közmédiára, Molnár Csaba, a DK–MSZP–Párbeszéd kampányfőnöke pedig levélben szólította fel az MTVA vezetését, hogy szervezzenek vitát.

Mindezek előzménye, hogy április elején Magyar Péter vitára hívta ki Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet, mire a Fidesz Deutsch Tamást, a DK pedig Dobrev Klára EP-listavezetőt javasolta a pártelnök helyett.

„Én nem szeretek galambokkal sakkozni, de bevállalom, ha két és fél hónap után behívnak élő adásba a köztévébe”

– fogalmazott Magyar pár héttel később a Belügyminisztérium előtt tartott tüntetésen. Később is arról beszélt: csak a közmédia élő adásában hajlandó vitázni, addig nem is megy el máshova. A Tisza Párt listavezetője Deutsch Tamással együtt kihagyta az első EP-vitát, amit a Partizán szervezett.

„Legyen férfi, ne legyen gyáva, mint Deutsch Tamás!” – üzente Dobrev Klára a Partizán vitája előtt Magyarnak, és felszólította a Tisza Párt listavezetőjét, hogy ne bujkáljon a vita elől. „A vita jó és szükséges egy olyan demokráciában, amiért mi is küzdünk. Aki ezt így gondolja, az nem válogat, nem menekül, és nem keres kifogásokat” – fogalmazott Dobrev, aki napokon keresztül azzal támadta Magyart, hogy nem mer kiállni vitázni.

„Gondolom, abban egyetértünk, hogy egy ilyen vitának a »köz«televízióban van a helye, élő adásban. A magam részéről várom a közmédia megkeresését”

– reagált akkor Magyar. A Tisza Párt listavezetője a korábban beharangozott tüntetését nem fújta le, csütörtök este hét órára a Várkert Bazár elé hívja tüntetni szimpatizánsait, ahol kivetítőn közvetítik majd a vitát.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt pár száz méterrel arrébb, a Döbrentei térre szervezett megmozdulást. „Beintünk a köztévé politikai Mónika-show-jának” – a párt EP-listavezetője, Le Marietta egy hete jelentette be, hogy nem vesz részt a köztévé listavezetői vitáján, mert nem akar biodíszletként szolgálni a kabaréműsorban.

Le Marietta helyett ezért Tóth Imre Brutit delegálja a közmédiás vitába a párt. „Valljuk, hogy a megfelelő helyre, a megfelelő embert kell küldeni, EP-be szakértőt, kabaréba humoristát, ezért én képviselem az MKKP-t 05.30-án este az M1-en” – írta Facebook-oldalán Bruti, aki az MKKP listájának 4. helyén szerepel. A Döbrentei téren mikrofonokat állítanak fel, és „bárki elmondhatja, hogy mit gondol az Európai Unió jövőjéről”.

A DK 18:15-re a Clark Ádám tér ivókútjához várja a szimpatizánsait, hogy elkísérjék Dobrev Klárát a Várkert Bazárhoz, és közösen keressék meg a főbejáratot. A szervezők azt várják, hogy a résztvevők a mélygarázson keresztül menjenek a helyszínre, a DK EP-képviselője azonban az utcáról szeretne besétálni.

A héten még több választási vita is lesz:

  • Pénteken (május 31.) 19 órakor Karácsony Gergely és Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt csap össze a Partizán vitájában.
  • Szombaton (június 1.) 19 órától EP-vita lesz az ATV stúdiójában, majd
  • vasárnap (június 2.) 20:25-től a fővárosi listavezetők vitáznak az ATV-ben.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!