Dobrev: A Mi Hazánk a Fidesz magyar hangja – Toroczkai: A DK a kék Fidesz

2024. május 17. – 22:30

Másolás

Vágólapra másolva

Deutsch Tamás és Magyar Péter nélkül tartott élő EP-listavezetői vitát a Partizán péntek este a budapesti Kongresszusi Központban. Azokat a pártokat és pártszövetségeket hívták meg, melyek támogatottsága a közvélemény-kutatások legfrissebb becslései átlagában meghaladja a 3,5 százalékot. Deutsch azért nem ment el, mert nem akar a dollármédia kampányembere lenni, míg Magyar Péter azzal az indokkal hárította el a meghívást, hogy ő előbb a közmédiában akar vitázni.

Négyen álltak így a színpadon: Dobrev Klára (DK–MSZP–Párbeszéd), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (MKKP) és Toroczkai László (Mi Hazánk). Mindegyik listavezetőt a saját táboruk biztathatta a helyszínen tapssal és bekiabálásokkal.

A rövid nyitóbeszédekben Donáth Anna azt mondta, hogy szerinte Cseh Katalinnal az elmúlt öt évben bebizonyították, az Európai Parlamentben lehet érdemi ellenzéki munkát végezni. „Sikerült elérni, hogy megremegjen és elkezdjen összeomlani az Orbán-rendszer.”

„Nem félek a vitáktól, mert pontosan azt gondoltam öt éve és öt hónapja”

– mondta Dobrev Klára, aki a legnagyobb és legszervezettebb ellenzéki közösség listavezetőjeként mutatkozott be. Arra ő sem számított, hogy a Fidesz listavezetője, Deutsch Tamás részt venne a vitán, de állítása szerint az meglepte, hogy Magyar Péter is ennyire bátortalan. Arról is beszélt, hogy erős Európát, Európai Egyesült Államokat szeretne, amely vigyáz az emberekre.

Toroczkai László tisztességtelennek tartja a választókkal szemben, hogy Deutsch és Magyar nem vett részt a vitán. Azt mondta, már a Mi Hazánk Mozgalom alapításakor rögzítették, hogy minden választás előtt kötelező részt venni a vitán, és el kell menni olyan helyre is, ami kifejezetten nem baráti vagy kifejezetten ellentétes nézeteket vall, mint a pártjuk.

Toroczkai bárkivel fogadna, hogy június végén még a Fidesz lesz kormányon

Az első vitatéma a jogállamisági mechanizmusról szólt. Donáth büszkén beszélt arról, hogy megvalósult, mert 2019-ben azzal az ígérettel indultak Cseh Katalinnal a választáson, hogy megállítják a lopást. Volt, aki lehazaárulózta emiatt őket, de szerinte Magyarország érdekét az szolgálja, ha az uniós forrásokat közvetlenül az önkormányzatok, civil szervezetek, kkv-k kapják meg. „Repedezik jelenleg Európa legkorruptabb rendszere, ez az Orbán-rendszer, és ez a mi büszke munkánknak is az eredménye” – mondta, hozzátéve: ezt a nyomást a következő öt évben is fenn kell tartani.

Dobrev Klára szerint egyetlen személyi felelőse van annak, hogy nem érkeznek meg az uniós pénzek: Orbán Viktor. Ezért nincs ideje az országnak 2026-ig várni. „Aki úgy gondolja, hogy 26-ig van ideje várni, az szavazzon más pártokra. Aki úgy gondolja, hogy erőt kell adni az ellenzéki közösségnek, hogy hamarabb zavarják el Orbán Viktort, az szavazzon a szociáldemokraták és zöldek szövetségére” – fogalmazott a DK–MSZP–Párbeszéd listavezetője.

„Úgy tudom, a lopás nem állt meg” – szúrta közbe Le Marietta. A Kutyapárt politikusa arról beszélt: az Európai Unió előír feltételeket, ám ezek a gyakorlatban ellenőrizhető módon nem valósulnak meg. Az unió kitalálta például, hogy ne legyen annyi egyajánlatos közbeszerzés, Magyarországon ezt úgy oldották meg, hogy egy kerékpárút felújítására egy tojástermelő és egy adószakértő is bejelentkezett. Szerinte ezzel nem lehet felszámolni a korrupciót, az MKKP létrehozná a Robin Hood-alapot, és azon keresztül osztaná szét a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

„Én bárkivel hajlandó vagyok fogadást kötni, hogy még június végén is fideszes kormány lesz Magyarországon, és majdnem két évet kell arra várnunk, hogy végre le tudjuk váltani akár a Fideszt és akár az egész Országgyűlést”

– szállt be a vitába Toroczkai László. A Mi Hazánk politikusa szerint úgy tartja vissza az unió a Magyarországnak szerződés szerint járó forrásokat, hogy közben majdnem 10 ezer milliárdot befizettünk a brüsszeli kasszába. Fel kell függeszteni addig a befizetést, amíg nem kapjuk meg a pénzeket, tette hozzá. Toroczkai szerint nem igaz, hogy az összes uniós forrást el tudják lopni a fideszesek, ő például Ásotthalom volt polgármestereként azt tapasztalta, hogy az önkormányzatokhoz is jut a pénzből.

A Mi Hazánk Mozgalom listavezetője úgy látja: ráfizetés nekünk az Európai Unió, mert jóval több pénzt visznek vissza nyugatra a multik, mint amennyi forrást mi kapunk. Ezért ő Donáth Anna helyében nem lenne arra büszke, hogy a Momentum az uniós források visszatartásáért lobbizott.

„Hölgyeim és uraim, a Fidesz és Magyar Péter magyar hangját hallották”

– jelentette ki Dobrev, mire Toroczkai úgy reagált: „Nagyon vigyázzon ezzel a fideszezéssel, mert önök, ha jól hallom, a kék Fidesz.”

A DK listavezetője elképesztőnek nevezte, hogy a teljes magyar jobboldal – a Fidesz, a Mi Hazánk és Magyar Péter pártja – a szuverenitás köntösébe bújva az erős Európától retteg. Az a nagy szuverenitás, hogy a magyar fizetések a legalacsonyabbak Európában, és a nyugdíjak kevesebbet érnek ma Magyarországon, mint Romániában? – tette fel a kérdést. „Én egy kicsit visszafognék ebből a nagy, büszke, melldöngető szuverenitásszövegből, és nagyobb alázattal odafigyelnék arra, hogy mit lehetne kihasználni az Európai Unió lehetőségeiből.”

„Ne csináljunk kvízjátékot a listavezetői vitából!”

„Nem lesz háború, magyar embereket nem visznek harcolni. Minden egyéb állítás Orbán Viktor hazugsága, és ne higgyék el neki!” – mondta a következő blokkban Dobrev Klára, amikor az Oroszország elleni uniós szankciókról kellett véleményt mondaniuk a résztvevőknek.

A DK politikusa szerint a magyarok biztonsága szempontjából a NATO- és uniós tagság az egyik legnagyobb kincsünk, és a magyar nemzetbiztonság ellen elkövetett merényletnek tartja, ahogy Orbán Viktor Putyin kegyét keresi. „Magyarországnak az az érdeke, hogy ezt a háborút Putyin ne nyerje meg” – fogalmazott, majd hozzátette: a magyarok biztonságát nem az Oroszország elleni uniós szankciók fenyegetik, hanem Orbán politikája.

A Kutyapárt azt javasolja, hogy a lefoglalt orosz vagyonokat osszák szét Európában. „Az ukránok védelmét abszolút támogatjuk, és a segélyeket nem szabad leállítani Ukrajna számára” – mondta Le Marietta, aki fontosnak tartja, hogy támogassuk az ukránokat a harcukban. Donáth Anna szerint sem kérdés, hogy Ukrajnát segíteni kell, hogy megnyerje a honvédő háborút, hiszen egyrészt magyarok is élnek Kárpátalján, másrészt az erős Európához az is kell, hogy a szomszédos országok mielőbb csatlakozzanak az unióhoz. „Jelenleg Ukrajna értünk is vívja háborúját, ezért morális kötelességünk, hogy kiálljunk Ukrajna mellett” – fogalmazott a Momentum listavezetője, és azt is mondta, hogy szerinte az oroszok elleni uniós szankciók működnek, fájnak Oroszországnak, és hosszabb távon fejtik ki igazán a hatásukat. Magyarországnak pedig azért hasznosak, mert az az érdekünk, hogy az orosz agressziót minél hamarabb megállítsuk.

Amikor a vita moderátora, Gulyás Márton igent vagy nemet várt a vita résztvevőitől arra a kérdésre hogy Magyarország érdekét szolgálják-e az uniós szankciók, Dobrev kifakadt: „ne csináljunk kvízjátékot a listavezetői vitából, mert pontosan láttuk két évvel ezelőtt, hogy ennek mi a következménye” – utalt Márki-Zay Péter 2022-es partizános interjúra. Szerinte a világ legkomplexebb konfliktusából nem lehet ennyire leegyszerűsítő kérdést csinálni, az igen vagy nem válaszokkal a Fidesz kampányát segítenék.

Arról beszélt, hogy az európai közösség és világ demokratikus felének az az érdeke, hogy Oroszország ne járjon sikerrel. A szankciók Oroszországnak ártanak, az európai és magyar embereknek pedig nem.

„Azt javaslom Orbán Viktornak, hogy menjen el a főnökéhez, és mondja azt neki, hogy hagyja abba ezt a háborút. Abban a pillanatban vége lesz a háborúnak.”

Dobrev szerint egy háborúpárti miniszterelnök van Európában: Orbán Viktor.

Le Marietta azt mondta, minden szankció segít Magyarországnak, ami „megakadályozza Putyint abban, hogy még egy hekkert vegyen fel, aki betörhet a magyar Külügyminisztérium szervereibe”. Egyedül Toroczkai volt az, aki azt mondta, hogy ártanak az uniós szankciók Magyarországnak, nem használnak nekünk.

A kivándorlás nagyobb probléma a bevándorlásnál

A Kutyapárt szerint Magyarországnak nem bevándorlási problémája van, hanem kivándorlási problémája, mondta a párt EP-listavezetője a harmadik, bevándorlásról szóló vitablokkban. Le Marietta szerint az ország helyzetének általános romlása miatt a fiatalok egyre gyakrabban választják a kivándorlást. A kivándorlást minőségi oktatással lehetne megakadályozni.

Donáth Anna hazugságnak nevezte, hogy Orbán Viktor megvédte volna Magyarországot a menekültektől, hiszen kiengedték a börtönből az embercsempészeket, és bűnözőkkel árasztották el Magyarországot a letelepítési kötvény bevezetése után, majd a kormány minden eszközzel lassította a migrációs törvénycsomagot. A Momentum elnöke azt is mondta: az elfogadott migrációs törvénycsomag legfontosabb eleme a szolidaritás, és senkinem sem lesz kötelező átvenni menekülteket. A szabályokat mindenkinek be kell tartani, de fontos cél az emberi méltóság tiszteletben tartása.

Dobrev Klára szerint nincs olyan ellenzéki politikus Magyarországon, aki támogatná az illegális migrációt. Szerinte az Európai Parlament szigorú és igazságos határvédelmi rendszert alkotott, amely befogadja azokat, akiknek veszélyben van az élete, és hazaküldi azokat, aki nem jogosultak a menekültstátuszra. Azt is mondta, hogy Orbán szétverte a magyar határőrséget, meggyengítette a határvédelmet, és kiengedte az embercsempészeket, így a magyar emberek biztonságára Orbán Viktor jelenti a legnagyobb veszélyt.

„Kilenc éve nézzük, hogy a Fidesz milyen színjátékot játszik a határon” – mondta Toroczkai László, aki szerint az illegális határátlépők nem menekültek, hanem bűnözők, és azokat a politikusokat is bűnözőnek tartja, akik ezt támogatják. Azt is felidézte, hogy 2015-ben Gyurcsány Ferenc vágta szét erővágóval az épülő déli határkerítést, hogy a migránsok elárasszák Magyarországot.

„Ha önök, Gyurcsány Ferencék támogatták az illegális migrációt, akkor hogyan hihetnénk, hogy a vendégmunkásokat nem engednék be Magyarországra?”

A Mi Hazánk elnöke szerint ráadásul ugyanaz a DK és Fidesz gazdaságpolitikája, ugyanúgy a globális multikat támogatják. Dobrev erre úgy reagált, hogy a határkerítésen csak az nem megy át, aki nem akar. Szerinte vissza kell állítani a határőrséget, és ki kell használni, hogy a Frontex segítséget nyújt. „Erős Európa kell, és akkor rend lesz a határokon.”

„Én azért is csatlakoztam a Kutyapárthoz, mert nem igazán vagyok a bullshitelés híve” – mondta Le Marietta, aki addig alig szólalt meg a vitában. Gálánsan felajánlotta Toroczkai Lászlónak, hogy 5000 ezer forint/másodperc áron szívesen ad neki megszólalási időt. Minden résztvevőnek ugyanis egyforma megszólalási ideje volt.

Ne az Európai Parlamentben lobbizzon az uniós forrásokért

Le Marietta arról is beszélt, hogy EP-képviselőként azért fog küzdeni, hogy a visszatartott uniós forrásokat a Robin Hood-alapon keresztül odaadják. Azért tartja hibának, hogy az uniós forrásokat felfüggesztették, mert pont arra találták ki, hogy a fennálló gazdasági egyenlőtlenségeket felszámolják, és kiegyenlítsék az országok közti különbségeket.

Ne az Európai Parlamentben lobbizzon, hogy az uniós forrásokat visszaadják, hanem Orbán Viktornál, mert az ő korrupt rendszere az akadálya, hogy ezek a források megérkezzenek, szólt közbe Dobrev, mire Le Marietta úgy reagált:

„Én nem emlékszem arra, hogy az Orbán-kormányt megakadályozták volna ebben.”

A DK listavezetője szerint soha nem látott pénzek érkeztek Magyarországra 2010 óta. Azért, hogy európai bérek és nyugdíjak legyenek, lehet küzdeni Brüsszelben, és nagyon kell küzdeni itthon is. Akkor lesznek tisztességes bérek Magyarországon, ha megbukik Orbán Viktor. A következő öt év legfontosabb feladatának a minimálbér-szabályozás után azt nevezte Dobrev, hogy az Európai Parlament az európai bérfelzárkózást is megteremtse.

Donáth Anna arról beszélt, az Európai Unió jólétet és biztonságot ígért a tagállamoknak. Szerinte meg kell teremteni az anyagi biztonság európai minimumait, de jelenleg az uniós forrásokat fejlesztésekre kapjuk. Az, hogy mekkora fizetést, nyugdíjat és szociális támogatást kapunk, csak a magyar kormányon múlik, amely eljátszotta az uniós forrásokat. Azt nem tudja a Momentum politikus, hogy melyik lesz gyorsabb: leváltani a kormányt vagy elérni az európai minimumokat, de mind a kettőért bele kell húzni.

Toroczkai azt mondta: Magyarország fizeti a legtöbb pénzt gazdaságösztönzésre, de ezeket a pénzeket a globális nagyvállalatok és oligarchák kapták. Szerinte igazi, nemzeti gazdaságpolitika kell, amiről egyedül a Mi Hazánk beszél.

A vita további részében még szó volt a klímaváltozásról és Európa további kihívásairól is. A teljes vitát itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!