Rejtegetik a nyilvánosság elől Magyar Péter EP-képviselőjelöltjeit

2024. május 18. – 05:15

Rejtegetik a nyilvánosság elől Magyar Péter EP-képviselőjelöltjeit
Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan emberek képviselhetik Magyarországot az Európai Parlamentben, akikről gyakorlatilag semmit sem tudunk. Magyar Péter pártja, a Tisza Párt nyilvános pályázaton választotta ki a képviselőjelöltjeit, két nap alatt több mint 95 ezren szavaztak a rövid bemutatkozó videókra. Az EP-listát Magyar vezeti, de ő előre jelezte, hogy nem veszi fel a mandátumot.

A közvélemény-kutatások szerint akár négy-öt képviselőt is küldhet az EP-be a Tisza Párt.

Azt azonban nem tudni, hogy mégis milyen elképzeléseik vannak a párt jelöltjeinek az Európai Unióról, Magyarország jövőjéről vagy egyáltalán a politikáról.

A kampányban egyedül Magyar Péter szerepel, a többi képviselőjelöltet rejtegetik a nyilvánosság elől. Tarr Zoltán kivételével nem szerepelnek kampányfórumokon, és nem adnak interjúkat sem. Eddigi nyilvános szereplésein Tarr sem képviselői terveiről beszélt, így az ő terveiről se tudunk lényegében semmit.

Lassan egy hónapja szeretnénk interjút készíteni a Tisza Párt legismertebb képviselőjelöltjével, Kulja András sebésszel, egészségügyi kommunikációs szakértővel, akinek az egészségügyi tematikájú TikTok-csatornátját több mint 365 ezren követik. Először április 22-én, a hivatalos kampányidőszak kezdete után két nappal kerestük meg Kulját. Akkor azt írta: örömmel vállalná az interjút, de egy-két hét türelmet kér. Azóta többször is kerestük emailben és Messengeren, de már nem reagál a leveleinkre. A Tisza Párt EP-listájának negyedik helyéről a felmérések szerint szinte biztosan képviselő lesz.

Frissítés 05.21-én: Kulja András cikkünk megjelenése után azt írta, hogy a a közösségi média felületein már korábban nyilvánossá tette a pályázatát, amely a személyes motivációit, az önéletrajzát és a közéleti terveit is tartalmazza, később pedig két videóban is összefoglalta ezeket. Azt is hozzátette, hogy rendszeresen tart élő bejelentkezéseket a TikTok csatornáján, ahol a nézők szabadon kérdezhetik, valamint részt vett Magyar Péter országjárásának több helyszínen is.

Hétfőn interjút kértünk Dávid Dórától, aki a Tisza Párt EP-listájának második helyén szerepel. Mivel Magyar Péter nem tervez kimenni Brüsszelbe, gyakorlatilag a Meta londoni irodájának jogtanácsosaként dolgozó Dávid Dóra a Tisza Párt listavezetője. Röviden csak annyit válaszolt, hogy forduljunk a Talpra magyarok! sajtóosztályához. Hétfő óta négy emailben is kerestük Magyar Péter pártjának sajtóosztályát, de egyik levelünkre sem reagáltak. Mint ahogy március óta szinte egyetlen írásos kérdésünkre sem érkezett válasz.

Miközben Magyar Péter sorra adja az interjúkat, a Telex stúdiójában is két alkalommal járt, a csapatáról, a körülötte lévő szereplőkről semmit nem tudni.

A képviselőjelöltek közül egyedül Tarr Zoltán református lelkész adott több interjút az elmúlt időszakban. Ő arról lett ismert áprilisban, hogy kirúgták a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik háttérintézményéből, miután felszólalt Magyar Péter április 6-i tüntetésén a Kossuth téren. Tarr a Tisza Párt EP-listájának harmadik helyén szerepel.

Az elmúlt hetekben több EP-képviselőjelölttel is készítettünk interjút: Törley Katalinnal (MKKP), Dobrev Klárával (DK) és Toroczkai Lászlóval (Mi Hazánk). Az élő választási műsorunkban pedig szerepelt már Donáth Anna (Momentum), Molnár Csaba (DK), Ungár Péter (LMP), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Néppárt) és Magyar Péter (Tisza Párt) is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!