Nagyon sok olyan vacsorán voltam, ahol ott ült az asztalnál több ezermilliárd forint, és néha Orbán is – erős állítások Magyar Péter telexes interjújából

Legfontosabb

2024. február 27. – 06:56

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter 75 perces videóinterjút adott a Telexnek, ebben a cikkünkben néhány erősebb idézetet szöveges formában is kiemeltünk.

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette.

Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hogy

Rogán Antal volt az a miniszter, akivel 2020-ban a Karmelitában beszélt a válásáról.

„Arról volt szó, hogy mivel a feleségem magas szinten van, nyilván az a kormány érdeke, hogy ne legyen balhé.” Magyar hozzátette, hogy „nyilván ilyenkor elhangzik, hogy tudunk-e valamiben segíteni, te jól képzett vagy, van egy szakmai életutad, ebbe beleillik ez meg ez, és felajánlottak lehetőségeket, én meg mondtam, hogy köszönöm, de nem kérem ezeket a lehetőségeket”. Mosolyogva tette hozzá, hogy ez egy „baráti” beszélgetés volt.

Magyar szerint a jelenlegi politikai helyzet nemcsak a Fidesznek, de az ellenzéknek is az érdeke. „Látni kell szerintem, hogy itt mindenki fogva van. Kormányzaton belül is mindenki fogva van, hogy éppen személyes információkkal, pénzügyi machinációk vagy más miatt, az egy kérdés, és az ellenzéken belül is nagyon sok mindenki fogva van.”

Arra a kérdésre, hogy Rogán lecserélhető-e más miniszterekhez hasonlóan, vagy neki van-e valamilyen speciális tudása, azt mondta, hogy „szerintem Rogán Antalnak van speciális tudása, nagyjából mindenkiről”.

A miniszterelnök kisebbik veje és felesége

Igyekeztünk megtudni, hogy Magyarnak a belső körhöz tartozva milyen személyes élményei vannak a NER-es összejövetelekről.

„Nagyon sok olyan vacsorán vagy rendezvényen voltam, ahol alapvetően csak és kizárólag a gazdasági vezetők voltak jelen.

Ott ült az asztalnál több ezermilliárd forint, néha ott ült a miniszterelnök, sokszor ott ült a veje, és nyilván ilyenkor nem az ország megmentéséről, az egészségügy rendbetételéről vagy az oktatás megreformálásáról van szó, hanem arról, hogy kinek mit kellene átvenni, milyen focicsapatot kellene támogatni, milyen beruházásba lehetne beszállni, milyen konstrukcióban és ki vásárolja meg a repülőteret.”

Magyar szerint ezek baráti összejövetelek, és itt olyan szereplők is vannak, „akikről azt hinnéd, hogy a politikai paletta másik oldalán állnak”.

Ilyen eseményen a miniszterelnököt nem hallotta konkrét üzletről beszélni, ő inkább az ország általános állapotáról tett kijelentéseket. „Emlékszem, hogy amikor az EU-s pénzek nagyon meleg pitének tűntek, hogy jönnek vagy sem, akkor viccesen megjegyezte, hogy ha ő lenne Brüsszel, biztos, hogy egy fillért sem adna, kérdés, hogy ők lesznek-e ehhez elég bátrak.”

Magyar szerint Orbán másik vejének, Szokira Tamásnak is van szerepe a „családi részvénytársaság” működtetésében, például „a baráti sajtó igazgatásában”. „Én úgy tudom, hogy neki van szerepe abban, hogy a zászlóshajóknál mi történik, kit neveznek ki, milyen irányba mennek a dolgok, nyilván ilyen kapcsolattartó. Nem akarok maffiafilmekből idézni, de szerintem láttunk már olyanokat, hogy mindenkinek megvan a maga szerepe.”

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök felesége is aktornak számít-e a hatalmi gépezetben, Magyar azt mondta, hogy Lévai Anikónak ilyen szempontból „méltatlanul alulértékelt a szerepe”, nem negatív, hanem pozitív értelemben. „Azt gondolom, hogy ha nincs is formális hatalma, nagyon nagy ráhatása van a párton belüli ügyekre és néhány dolognak az ellenőrzésére.” A részletekről annyit árult el, hogy „olyanokat láttam, hogy minisztereket, képviselőket bizonyos dolgokért számonkért vagy beszámoltatott, és olyanokat meg hallottam, hogy bizonyos személyi döntésekben neki is nagyon nagy szerepe van”.

Orbán és az üzleti ügyek

Magyar szerint miközben minden fontos politikai döntés összefut Orbán kezében, a „nemzeti tőkésosztály” tagjai (Tiborcz, Mészáros, Jellinek és Hernádi neve hangzik el példaként az interjúban) erős lobbitevékenységet végeznek más kormánytagoknál, és el tudnak intézni fontos üzleteket. „Olyanokat azért láttam, hogy bizonyos szereplők ezek közül kvázi berendelnek magukhoz minisztereket, és egyeztetnek napi szinten, hogy akkor ez és ez hogy legyen, ami nem jó és nem normális.”

A miniszterelnök szerepéről hozzátette, hogy

„nyilván, ha kell, akkor bele tud ebbe is avatkozni, vagy ha tudomására hozzák, vagy ha két oligarcha összeveszik, és sértik egymás érdekeit, akkor nyilván egy idő után ő fog ebben dönteni, hogy ki megy bizonyos bizniszekbe, meg ki nem megy bizonyos bizniszekbe. Bár tudom, hogy pénzügyekkel egyébként nem foglalkozik, én mégis voltam ilyeneknek tanúja, amikor közbe kellett avatkozni, mert szembementek egymással a fiúk.”

Arra a kérdésre, hogy ő tervez-e politikai alternatívát állítani, azt mondta, hogy most érez egy olyan pillanatot, amikor rengetegen látják be, hogy „ez így nem mehet tovább”, és nagyon sokan támogatják. Viszont azt is tudja, ha ő belépne, akkor „olyan támadáscunami elé nézne, amilyen még nem volt a magyar politika történetében”.

Állítása szerint Novák Katalin kegyelméről az első 444-es cikk előtt nem tudott, az ügyet a sajtónak körbe küldő ügyvédet pedig nem ismeri. Varga Judittal sem beszélt szakmai kérdésekről, mióta külön élnek. Ezzel együtt úgy tudja, a volt felesége a lemondása előtti péntek este vagy szombat reggel kapott egy telefont, hogy le kellene mondania, „egy olyan ügy miatt, amihez nem sok köze volt”.

Magyar elmesélt egy Varga Judittal kapcsolatos másik történetet is. Állítása szerint a volt felesége egy Alaptörvény-módosítással kapcsolatban azt mondta Orbánnak egy kormányülésen, hogy egy előterjesztéssel nemcsak szakmai, de erkölcsi problémái is vannak.

„Erre megfagyott a levegő, és a miniszterelnök annyit mondott, hogy önt nem azért tartjuk itt, hogy erkölcsi kifogásai legyenek”

– idézte Magyar.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!