Varga Judit pénteken benyújtotta a lemondását, megszűnt a képviselői megbízatása

2024. február 16. – 18:34

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos is lemondott képviselői mandátumáról Varga Judit volt igazságügyi miniszter, a Fidesz országgyűlési képviselője. A döntésről pénteken írásban tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét – derült ki a Telex birtokába került lemondó nyilatkozatból.

A február 16-án aláírt nyilatkozat benyújtásával megszűnt Varga képviselői megbízatása. Mostantól nem kap képviselői tiszteletdíjat, megszűnik a mentelmi joga, és az egyéb képviselői juttatásokra (albérlet, iroda, benzinkártya) sem tarthat igényt.

Igazságügyi miniszterként tavaly áprilisban Varga Judit írta alá a köztársasági elnök kegyelmi döntését K. Endre ügyében.

„Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom. Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is”

– jelentette be Novák Katalin lemondása után Varga is múlt szombaton.

A volt igazságügyi miniszter a Fidesz-KDNP országos listájának 30. helyéről jutott az Országgyűlésbe a 2022-es választáson, ez volt az első képviselői ciklusa. A hét elején írásban kérdeztük a Fidesz-frakciót, hogy ki kapja meg Varga mandátumát, de nem kaptunk választ. A volt igazságügyi miniszter nevét már le is szedték a képviselői névsorból az Országgyűlés oldalán.

Országgyűlési képviselőként, az európai ügyek parlamenti bizottságának elnökeként havi bruttó 2,6 millió forintot keresett Varga azután, hogy tavaly júniusban távozott az Igazságügyi Minisztérium éléről. A február 1-jén közzétett vagyonnyilatkozata szerint azonban még egy helyről származik rendszeres jövedelme: havonta több mint 1 millió forintot kap a Közép-európai Akadémiától „tudományos-kutatási és oktatói tevékenység” címén. A pontos összeget nem tudni, a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszerben ugyanis csak jövedelmi sávokat kell bejelölniük a képviselőknek. Varga a havi bruttó 1 és 5 millió forint közötti sávot ikszelte be a Közép-európai Akadémiánál.

A Miskolci Egyetemen működő Közép-európai Akadémia a Telex megkeresésére azt írta: a jövőben is számítanak Varga Judit munkájára. Kedden írásban kérdeztük a volt igazságügyi minisztert, hogy milyen szakmai és civil tervei vannak a lemondás után, illetve marad-e a Közép-európai Akadémiánál oktatóként, mentorként. Kíváncsiak voltunk, hogy tanácsadóként, szakértőként dolgozna-e a Fidesz vagy a Fidesz-frakció mellett, esetleg jogászként helyezkedne el a magánszektorban, vagy visszatérne Brüsszelbe az Európai Parlamentbe, ahol államtitkári kinevezése előtt kilenc évig volt tanácsadó. Kérdéseinkre nem válaszolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!