Varga Judit visszavonul a közélettől, de az egyik munkahelyén továbbra is számítanak rá

Legfontosabb

2024. február 15. – 07:02

Varga Judit visszavonul a közélettől, de az egyik munkahelyén továbbra is számítanak rá
Varga Judit beszél a A Közép-európai Akadémia konferenciáján 2023. november 23-án – Fotó: Varga Judit / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin élete végéig többmilliós fizetést, lakást, autót, titkárságot és egészségügyi ellátást kap. De mi vár Varga Juditra, aki szintén belebukott a kegyelmi ügybe?

Igazságügyi miniszterként tavaly áprilisban ő ellenjegyezte a köztársasági elnök kegyelmi döntését K. Endre ügyében. A politikai felelősséget vállalva Novák Katalin lemondása után Varga is bejelentette szombaton, hogy visszavonul a közélettől. Lemondott a képviselői mandátumáról, és nem lesz a Fidesz EP-listavezetője sem a júniusi választáson.

Képviselői megbízatása hivatalosan akkor szűnik meg, ha a lemondását írásban is jelzi az Országgyűlés elnökének. Ettől kezdve nem kap képviselői tiszteletdíjat, megszűnik a mentelmi joga, és az egyéb képviselői juttatásokra (albérlet, iroda, benzinkártya) sem tarthat igényt.

Országgyűlési képviselőként, az európai ügyek parlamenti bizottságának elnökeként havi bruttó 2,6 millió forintot keresett Varga azután, hogy tavaly júniusban távozott az Igazságügyi Minisztérium éléről. A február 1-jén közzétett vagyonnyilatkozata szerint azonban még egy helyről származik rendszeres jövedelme:

havonta több mint 1 millió forintot kap a Közép-európai Akadémiától „tudományos-kutatási és oktatói tevékenység” címén.

A pontos összeget nem tudni, a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszerben ugyanis csak jövedelmi sávokat kell bejelölniük a képviselőknek. Varga a havi bruttó 1 és 5 millió forint közötti sávot ikszelte be a Közép-európai Akadémiánál. Mindemellett a válása után jogosult lehet gyermektartási díjra is, ám az nem szerepel a vagyonnyilatkozatban.

A Közép-európai Akadémiát (Central European Academy, CEA) 2022-ben alapították a Miskolci Egyetem önálló költségvetéssel rendelkező szervezeti egységeként. Az egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke abban az időben Varga Judit volt. Több más kormánytaggal együtt tavaly februárban távozott a kuratórium éléről, miután az Európai Bizottság kizárta az uniós támogatásokból (Erasmus-program, Horizont Europa) a vagyonkezelő alapítványi formában működő felsőoktatási intézményeket. A brüsszeli testület többek között azt kifogásolta, hogy kormánytagok, politikusok ülnek az egyetemi alapítványok kuratóriumában.

Varga a lemondással elesett az 1,4 millió forintos kuratóriumi fizetésétől, sokáig azonban nem maradt mellékkereset nélkül. Valamikor a tavalyi év során csatlakozhatott az egyetem által fenntartott Közép-európai Akadémiához. Hogy pontosan mikor, azt nem tudni, Varga 2023. januári vagyonnyilatkozatában még nem szerepelt a CEA.

A Közép-európai Akadémia célja a honlapjukon található leírás szerint, hogy „a közép-európai országokra is kiterjedő kutatási- és képzési projekteket menedzseljen, mindeközben megszólítva mind a jogtudomány képviselőit, mind a terület iránt érdeklődő fiatalokat”. Nemzetközi tudományos konferenciákat és webináriumokat szerveznek, publikációs lehetőségeket biztosítanak, valamint Közép-európai Professzori Hálózatot és Junior Programot működtetnek.

Az akadémia főigazgatója dr. Heinerné dr. Barzó Tímea, a Miskolci Egyetem tanszékvezetője, akit Varga Judit igazságügyi miniszterként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatával tüntetett ki 2022 márciusában, még a CEA alapítása előtt. Az akadémia egyik, 2023-ban zárult, alkotmányos identitást vizsgáló kutatócsoportját Varga Zs. András, a Kúria elnöke vezette, míg az egészséges környezethez való jog és a jövő nemzedékének alkotmányos védelmét kutató csoport vezetője Szilágyi János Ede, akit 2019-ben Varga Judit nevezett ki az igazságügyi miniszter közvetlen irányítása alatt működő Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet (MFI) élére.

Az akadémia honlapján nem találtuk nyomát Varga Judit tevékenységének, a volt igazságügyi miniszter azonban Facebook-oldalán több konferenciáról is beszámolt az elmúlt hónapokban. Ott volt az akadémia új központjának megnyitóján 2022 októberében, tavaly júniusban pedig az Európai Unió jövőjéről beszélgetett a CEA nemzetközi rendezvényén Trócsányi László EP-képviselővel, korábbi igazságügyi miniszterrel. Legutóbb novemberben adott hírt Varga az akadémiáról, akkor is egy uniós tematikájú konferencia résztvevőit köszöntötte.

Kíváncsiak voltunk, hogy a Facebook-oldalán megosztott három felszólaláson túl mégis milyen tevékenységet végez a volt igazságügyi miniszter havi 1-5 millió forintért a Közép-európai Akadémián. Megkeresésünkre a CEA azt írta: „Varga Judit mentori feladatokat végez és előadásokat tart az akadémiánál, melynek célja, hogy az európai uniós jog területén szerzett elméleti és gyakorlati tapasztalatai közvetítésével elősegítse az akadémia tudományos-kutatói tevékenységét, továbbá a Junior Programban részt vevők szakmai mentorálását”.

Megkérdeztük azt is, hogy a volt igazságügyi miniszter a közéleti visszavonulása után is marad-e az akadémia oktatója-kutatója.

„A CEA a jövőben is számít Varga Judit munkájára. Arra vonatkozóan azonban nem tudunk érdemben nyilatkozni, hogy neki milyen jövőbeni tervei vannak az akadémiában eddig végzett tevékenységével összefüggésben”.

Kedden írásban kerestük Varga Juditot. Arról érdeklődtünk, hogy milyen szakmai és civil tervei vannak a lemondás után, illetve marad-e a Közép-európai Akadémiánál oktatóként, mentorként. Kíváncsiak voltunk, hogy tanácsadóként, szakértőként dolgozna-e a Fidesz vagy a Fidesz-frakció mellett, esetleg jogászként helyezkedne el a magánszektorban, vagy visszatérne Brüsszelbe az Európai Parlamentbe, ahol államtitkári kinevezése előtt kilenc évig volt tanácsadó. Kérdéseinkre nem válaszolt. Megkérdeztük a Fidesz és a Fidesz-frakció sajtóosztályát is, hogy számítanak-e a volt igazságügyi miniszter munkájára szakértőként a jövőben. Egyik helyről sem kaptunk választ.

A miskolci születésű Varga a jogi diploma megszerzése után két évig ügyvédjelöltként dolgozott több nemzetközi ügyvédi irodában, majd bírósági fogalmazó volt a Fővárosi Bíróságon és Pesti Központi Kerületi Bíróságon. 2009-ben költözött ki Brüsszelbe, ahol kilenc évig volt politikai tanácsadó az Európai Parlamentben. Innen hívta haza Gulyás Gergely a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárának, majd 2019-ben nevezte ki Orbán igazságügyi miniszternek, miután Trócsányi László európai parlamenti képviselőként lemondott a posztról.

Januári vagyonnyilatkozata szerint Varga Juditnak 60 millió forintos banki hiteltartozása van, miután a tavalyi válás után kivásárolta volt férje, Magyar Péter tulajdonrészét a balatonhenyei házból. A balatonhenyei nyaraló 2021-ben azért került be a hírekbe, mert a volt igazságügyi miniszter és korábbi férje 10 milliós forintos családi otthonteremtési kedvezményt igényeltek az ingatlanra, de menet közben mindketten munkát kaptak Budapesten, ezért a csoktámogatást folyósító banktól azt kérték: öt évig ne kelljen az ingatlanban élniük. Vállalták, hogy ha az ötéves moratórium leteltével sem költöznek majd a faluba, akkor a kamatokkal együtt visszafizetik a 10 milliós támogatást. Ez végül tavaly májusban meg is történt.

A közélettől visszavonuló Vargának nincs autója és az 1993-ban ajándékba kapott mesterhegedűjén kívül más vagyontárgya. Egyetlen forint megtakarítás vagy értékpapír sem szerepel a vagyonnyilatkozatában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!