Márki-Zay Péter: Én a következő három messiást is támogatni fogom

2024. április 29. – 21:06

Márki-Zay Péter: Én a következő három messiást is támogatni fogom
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke volt az egyik vendég a Telex hétfő esti választási műsorában. A műsor elején felmerült, rossz ómen Márki-Zayt meghívni valahova, mert akkor a riporter könnyen felsülhet (Bohár Dániel vagy Somos András is pórul járt a polgármesterrel).

Felmerült a kérdés, Bohárnak például miért nyilatkozott, ha úgyis összevágják a beszélgetést. Márki-Zay szerint nincs garancia, senki sem jár jobban, ha nem kezd el beszélgetni, ezzel párhuzamosan nyilvánosságra hozva a teljes beszélgetést. „Én megalázónak tartanám, ha elfutnék egy kérdés elől” – mondta Márki-Zay, aki szerint nem kell megalázni a kormánypárti médiamunkásokat. Márki-Zay beszélt arról, nem pedofil párt a Fidesz, csak „pedofiltámogató”. Említett egy makói pedofilt, akit 17 év börtönre akartak ítélni, míg Kaleta Gábor volt perui nagykövet csak pénzbüntetést kapott.

Felmerült, hogy akad azért több fideszes politikus az elmúlt évekből, akit elítéltek. „A tavalyi negyven szabadon bocsátott bűnöző közül az egyik a balmazújvárosi polgármester, aki sose vonult be a börtönbe”, nem is érti Márki-Zay, hogy miért nem ülnek, akiknek kellene.

A DK plakátja nem háborította fel Márki-Zayt („Isten, haza, pedofília”), pedig a DK-t sokszor szokta kritizálni. „Nem lehet logikailag belemagyarázni”, hogy a DK azt állította volna, minden fideszes pedofil. A Fidesz igenis felelős szerinte azért, hogy terroristákat, embercsempészeket, pedofilokat, korrupt politikusokat engednek szabadon.

Az EP-választás aláírásgyűjtéséről azt mondta, egy-két napja 11 000 körüli számnál jártak. Beismerte, kérdéses, hogy rajta lesznek-e a szavazólapon, pedig még Palotás János volt parlamenti képviselő is aláírt nekik a Nyugati téren. „Szomorú leszek”, ha nem sikerült a szignógyűjtés, de a 2021-es ellenzéki előválasztás előtt is rosszul álltak a végén vele, mégis sikerült. Tisztességesen gyűjtenek, nem adatbázis alapján végzik a munkát – fűzte hozzá. A hétvégén rengeteg keleti vármegyében jártak gyűjteni, a legtöbb párt nehézségekkel küzd, a számaik is hasonlóak a pártelnök szerint.

Magyar Péter „mindenkitől szív el szavazókat, nagyon örülök, hogy a Fidesztől is” – mondta a politikus. Márki-Zaynak nem az egy-két MMM-EP-képviselő a célja, hanem hogy az ország „egy demokratikus jogállam legyen”. A kérdés, a Fidesznek hány mandátuma lesz, illetve mikor bukik meg. Ha le lehetne most váltani a Fideszt, „mindenkit arra biztatnék, álljon be Magyar Péter mögé”, de most EP- és önkormányzati választás van. Az MMM a garancia arra pedig, hogy legyen elszámoltatás, legyenek fékek és ellensúlyok.

Elveszett szavazatnak is lehetne mondani, ha valaki az MMM-re szavaz, de a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra leadott szavazat sem elvesztegetett – példálódzott. „Itt nagymintás közvélemény-kutatás van, hogy milyen ellenzéket szeretnénk Magyarországon” – tette hozzá. Ők akarják a nyugati kultúrát képviselni a legmarkánsabban, mert anélkül „nincsenek nyugati bérek” és életszínvonal sem.

Ha Magyar meg tudná dönteni Orbán hatalmát, „ott leszünk mögötte, ha kéri, ha nem”.

Hullámlovaglás

A mostani háromszor akkora hulláma a változást akaróknak, mint két-három éve. Az előválasztás idején is volt egy ellenzék- és kormányváltó hangulat, a kettő pedig elválaszthatatlan. Magyar sok olyan ember támogatását is elnyerte, akik eddig a Fideszre szavaztak. „Az elmúlt két éveben a kormány minden választási ígéretét megszegte” – indokolta ezt Márki-Zay.

Egy példát is felhozott, egy boltos négy-öt éve elküldte őket maga elől, amíg aláírást gyűjtöttek, de most kifejezetten örült nekik. Márki-Zay csomó embert ismer, aki támogatja Magyart, de 2022-ben a Fideszre szavazott. A tüntetéseken megszólaltatott emberek között sokan vannak, akik senkire sem voksoltak, vagy a Fideszre szavaztak korábban.

„A kérdés, hogy ki mekkora hullámon lovagol” – mondta Márki-Zay. Sok ellenzéki pártról nem hiszik el, hogy le akarják vagy tudják váltani Orbánt. Anno abban hittek, a teljes összefogással – a DK-val együtt – le lehet váltani Orbánt, ebben elemzői konszenzus volt.

Magyarhoz visszatérve elmondta, „rút, csúnya dolgokban is érintett volt”, képlékeny az is, mit akar a jövőben. A tömeg, ami Magyar mögött van, „ebben van a remény”.

Szlovéniában Janez Janša kormányát olyan párt váltotta le, ami pár hónappal korábban még nem létezett – hozott példát. Viszont nehéz a terep, óriási pénzből gazdálkodik az állami propagandagépezet. Magyarról még bármi kiderülhet, ám nem fognak az emberek felháborodni. Ez a kegyelmi időszak talán kitart 2026-ig, „de az a többmilliós támogatás, amit lehet mozgósítani”, a következő hullámmal még nagyobb lesz.

„Hogy én nem tudtam elérni, az bánt” – mondta Magyar népszerűségéről, aminek közben örült is. „Én a következő három messiást is támogatni fogom” – tette hozzá.

Visszatért az ellenzéki összefogás korábbi kudarcához mint témához, amiből az MKKP kimaradt, ezért lett szerinte kétharmad. Márki-Zay szerint két éve rettegett Orbán, a legfőbb ügyészt és a médiahatósági elnököt is gyorsan újraválasztották, osztogattak, a családtagok elköltöztek. Azóta szétesett az ellenzék, az LMP és a Jobbik kihullott az összefogásból. Az emberek nem hisznek a mostani ellenzéknek, ezért mennek Magyar fejé.

Vásárhelyi ügyek

„Nincsen kapcsolatunk Lázár Jánossal”, aki megígérte, kivonul a helyi közéletből, nőt indít majd Márki-Zay ellen, de semmi sem így történt. „Ő irányítja a vásárhelyi kampányt” – mondta. Felidézte, hogy fizetett hirdetésben „gyaláztatta Navracsics Tibort”. Márki-Zaynak fideszesek felé is vannak kapcsolatai, Lázár pedig két-három hete elbiciklizett mellette, de nem volt idejük köszönni egymásnak, Lázár tovasuhant.

Hódmezővásárhely volt szerinte az egyetlen megyei jogú város, ami nem kapott rezsitámogatást. Eközben hatmilliárd forint tartozást visszafizettek, de nem kaptak támogatást uszodafejlesztésre. Bebizonyították, ha „okosabbak vagyunk és nem lopunk”, akkor lehet működtetni a várost. Lázár közben fenyegetett, hogy ha Márki-Zay nyer, nem kap pénzt a várost. Szerinte előtte sem sok mindent tettek Lázárék, a tram-traint, az emlékpontot említette, majd hosszan sorolta a saját polgármestersége idején elvégzett fejlesztéseket.

„Meg fogjuk nyerni ezt a választást, de keményen küzdeni fogunk” – mondta. Nézni fogja – hasonlata alapján – moziszerűen a közönséget, tapsol-e vagy sikít a végén. B terve nincs, ő Vásárhely polgármesteri címéért indul újra. Ha ez nem jönne össze, és az EP-választáson sikerülne mandátumot szerezni, menne Brüsszelbe. A városvezetői ciklusa októberig tart, így lesz pár hónapja új karrier építésére, ha mindegyik terv befuccsol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!