Százezrekért hirdet a Facebookon Lázárék helyi lapja egy Navracsicsot gyalázó cikket

Legfontosabb

2024. február 28. – 18:45

Százezrekért hirdet a Facebookon Lázárék helyi lapja egy Navracsicsot gyalázó cikket
Márki-Zay Péter kezet fog Navracsics Tiborral 2024. február 2-án – Forrás: Márki-Zay Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Lázár Jánoshoz köthető hódmezővásárhelyi lap betámadta Navracsics Tibort, amiért állítólag túlságosan baráti kapcsolatot ápol Márki-Zay Péterrel. Lázár azt írta lapunknak: megérti a jobboldali közösség felháborodását, míg Navracsics Tibor Lázár és Márki-Zay korábbi tűzszünetére mutogat. A háttérben a választási kampány mellett a két miniszter régi konfliktusa is felsejlik.

A buzizó polgármester és az „európai fideszes” meleg kézfogásai címmel jelent meg egy cikk február 17-én a Lázár Jánoshoz köthető hódmezővárhelyi Promenad24 portálon. A névtelen szerző azt kifogásolta, hogy a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a hazaárulónak nevezett Márki-Zay Péterrel bratyizik. A hódmezővásárhelyi polgármester a cikk szerint „lassan több közös fotót posztol Facebook-oldalán Navracsics Tiborral, mint táncos lábú feleségével, a vásárhelyi mindentudó First Ladyvel.”

Január 1-jétől Navracsics új minisztériumához kerültek a közigazgatási és önkormányzati területek. A miniszter országjárásba kezdett, hetente ellátogat egy megyébe, ahol a legfontosabb helyi vezetőkkel, főispánokkal, megyei jogú városok polgármestereivel találkozik. „A területfejlesztés nem pártpolitikai kérdés” – jelentette ki Navracsics január végén a csongrád-csanád vármegyei állomáson, ahol mások mellett Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel is találkozott.

Márki-Zay később büszkén számolt be Facebook-oldalán arról, hogy ígéretet kapott: Hódmezővásárhelyet is támogatja a kormány. Pár héttel később az OTP önkormányzati konferenciájáról osztott meg közös képet Navracsiccsal, legutóbb pedig a Megyei Jogú Városok Szövetségének ülésén találkozott a területfejlesztési és közigazgatási miniszterrel.

A baráti kézfogások és mosolygós közös fotók úgy kiborították a Promenad24 szerzőjét, hogy az elmúlt napokban több cikkben is nekitámadt Navracsicsnak.

„A jelek szerint Navracsicsnál valami gond lehet az iránytűvel. Mintha elfelejtette volna, hogy milyen kígyót ölel a keblére, s hogy a politikában is léteznek nemzeti minimumok, melyek felrúgása esetén nincs pardon, ha tetszik: nincs kegyelem”

– fogalmazott az első, február 17-i cikkben, és hosszasan írt az ellenzék külföldi kampányfinanszírozási ügyéről, Márki-Zay hazaárulásáról, LMBTQ-agymosásról, valamint a migránstömegek befogadásának érzékenyítéséről. A hazaáruló manővert a cikk szerint Márki-Zay „a legundorítóbb, uszító személyeskedéssel tetézi”, amikor mocskos kampányt épít „a miniszterelnök fiának buzizására”.

„Vajon a miniszter elfelejtette volna, hogy új cimbije abból táplálkozik, hogy a kormányfő gyermekét mocskolja és mocskoltatja a netes csőcselékkel? Aki egy ilyen emberrel egy gyékényen árul, nemcsak végtelenül naiv, de mondjuk ki: nem is lát a pályán” – folytatta a szerző, majd a végén egyértelmű üzenetet küldött a miniszternek: „Hiszen nemcsak a politika, de a mindennapi életünk egyszeregye is arra tanít: nem piszkítunk abba a tányérba, ahonnan eszünk.”

A cikket öt különböző verzióban, több célcsoportnak is hirdeti a Promenad24 Facebook-oldala. Bár a lap alapvetően a hódmezővárhelyi közönségnek szól, és főként helyi hírekről számol be, ezt a cikket budapesti, Pest vármegyei és országos célcsoportban is hirdetik. Cikkünk megjelenéséig a Meta adatai szerint összességében már 8-900 ezer forintot költöttek a hirdetésre Facebookon, ami jól jelzi, hogy egy helyi publicista véleményén túl politikai célja és üzenete van a cikknek.

Ha egy futballista az ellenféllel játszik össze, jobban teszi, ha mezt cserél, vagy a partvonalon kívülre vonul

„Soros György tömi az egyik zsebét dollárokkal, a másikba Navracsics Tibor pakolná a forrásokat. Hazaáruló politikussal bratyizik a közigazgatási és területfejlesztési miniszter” – ezzel a felütéssel kezdődik a következő, február 24-én megjelent Navracsics pénzt ad Márki-Zaynak című cikk, amely ott folytatja a miniszter támadását, ahol egy héttel korábban abbahagyta.

A névtelen szerző szerint a két politikus nagyon egymásra talált, a kormányt, a Fideszt és a fideszeseket „a legmocskosabb kommunista tempóban” pedofilozó Márki-Zay nem győzi simogatni Navracsicsot. A miniszter pedig „nemcsak minden támogatást megígért, de feltett szándéka, hogy ki is tömje forrásokkal a vásárhelyi városvezetőt.”

A szerző felidézi, hogy Orbán Viktor és Lázár János is világossá tette az elmúlt hónapokban: „hazaárulókkal márpedig nincs kokettálás, nincs együttműködés”. Az építési és közlekedési miniszter tavaly júniusi interjújára hivatkozva egyesen azt írja a Promenad24:

„sem Hódmezővásárhelyen, sem máshol az országban nem támogat a kormány olyan városvezetést, olyan politikust, aki pénzért elárulta, eladta a hazáját.”

Az egymilliós dolláros kérdés Lázár lapja szerint már csak az, hogy „Navracsics Tibor miért tartja kifizetődőbbnek a rossz értelemben vett jófejkedést, mint főnöke, a kormányfő álláspontját, s mit remél Márki-Zay Péter meleg kézfogásától”.

Ennél is tovább jut az egy nappal később Kinek is ad pénzt Navracsics Tibor? címmel megjelent cikk. A szintén névtelen szerző azt állítja, a közigazgatási és területfejlesztési miniszter tudatos építkezésbe kezdett: „olyan, »európai fideszesnek« akar látszani, aki a kormánypárti és ellenzéki politikusokat szigorúan azonos mércével méri, aki a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjét is kész támogatásokkal, fejlesztési forrásokkal kitömni, annak ellenére, hogy Márki-Zay másik zsebét már földig húzzák a hazaáruló Soros-dollárok.”

A két politikus különös barátsága kapcsán

„egyre élesebben merül fel a kérdés: mire föl a széles mosollyal kísért meleg kézfogások, hol a határa a politikában a korrektségnek?”

„Vajon kinek akar tetszeni Navracsics Tibor, amikor az ellenzék legszélsőségesebb, leggátlástalanabb, legerőszakosabb figurájával bratyizik?” – teszi fel a nagy kérdést a szerző. Téved szerinte a miniszter, ha azt hiszi, hogy a kormánypárti szavazók szimpátiáját elnyerheti azáltal, hogy „a nyitottság, a kompromisszumok embereként simogatja a balliberális városvezetőt, s kész vele együttműködni”. A Fidesz támogatói ugyanis nem ostobák, így „nem bocsátanak meg az uszítónak, s nem értékelik azt sem, ha valaki az ördöggel is képes cimborálni.”

Forrás: promenad24.hu
Forrás: promenad24.hu

A másik lehetőség a szerző szerint, hogy Navracsics az ellenzéki tábornak akar megfelelni, „a balliberális szavazók kegyeit akarja elnyerni” azzal, hogy „szárnyai alá vette az összefogás egykori, Amerikából pénzelt vezérét”. Érthetetlennek és védhetetlennek nevezi a szerző, ha egy kormánytag „figyelmen kívül hagyva a bajtársiasságot” így gondolkodik. A végén pedig a következtetést is levonja az olvasóknak. „Sportnyelven szólva: ha egy futballista az ellenféllel játszik össze, és látványosan saját kapujára támad, az bizony nem velünk van – jobban teszi, ha mezt cserél, vagy a partvonalon kívülre vonul.”

Lázár helyi médiája

A Fideszhez köthető médiában minisztert támadni így még nem láttunk, és a fegyelmezett kormányzati médiagépezet ismerve nehéz elképzelni azt is, hogy egy helyi publicista partizánakciójáról lenne szó. A Promenad24-et helyben csak Lázár János propagandalapjaként szokták emlegetni, habár hivatalosan semmi köze a miniszternek a kiadóhoz.

A hódmezővásárhelyi székhelyű Dél-alföldi Média Centrum Kft. többségi tulajdonosa az ismert fideszes üzletember, Rákay Philip, aki sok más megbízatása mellett a Lázár által felügyelt Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. felügyelőbizottságának tagja. A kisebbségi tulajdonos pedig Bada János ügyvéd, Lázár János volt gimnáziumi évfolyamtársa, aki Lázár polgármesteri ideje alatt a hódmezővásárhelyi rádiót üzemeltető cég egyik tulajdonosa volt, később pedig a Lázárhoz tartozó Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakértői testületébe is bekerült. Bada 2018-ban bevásárolta magát a szintén Lázárhoz köthető Batidai Vadászkastélyt működtető zrt.-be is, 2023 óta pedig a Lázár felügyelete alá tartozó MÁV beszerzéseit, informatikai és gazdasági ügyeit intéző MÁV Szolgáltató Központ Zrt. vezérigazgatója.

A Dél-alföldi Média Centrum Kft. ügyvezetője tavaly novemberig Göbl Vilmos, Lázár volt miniszteri sajtósa volt, de a cégtörténetet böngészve feltűnik 2018-ban társtulajdonosként Csepreghy Nándor, a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára is.

A cég a kiadója a Rádió7 nevű térségi rádiónak is, ahol Lázár gyakorlatilag kicsiben másolja Orbán Viktor pénteki közrádiós „interjúit”. Itt hangzott el például a miniszter szájából tavaly júniusban az a mondat, hogy a hódmezővárhelyiek semmiféle támogatásra és együttműködésre nem számíthatnak a kormánytól, ha a következő önkormányzati választáson is Márki-Zay Pétert választják meg polgármesternek.

Lázár és Márki-Zay konfliktusa 2018-ig nyúlik vissza, amikor utóbbi berobbant az országos politikába, és nagy meglepetésre megnyerte a hódmezővásárhelyi időközi választást. Egy évvel később megismételte a bravúrt Márki-Zay, 2022-ben pedig már az ellenzéki pártok közös képviselőjelöltjeként hívta ki a hódmezővásárhelyi választókerület országgyűlési képviselőjét, Lázár Jánost, aki 2002 óta minden választást megnyert itt.

Nem sokáig tartott a fegyverszünet

A 2022-es választáson az addigra háttérbe szorult Lázár politikai karrierje volt a tét, hiszen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet kellett legyőznie helyben. A rutinos fideszes politikus végül nagyon simán nyert, több mint 6 ezer szavazattal többet kapott, mint ellenfele. A választás után pár héttel látványosan bejelentette, hogy fegyverszünetet kötöttek a hódmezővásárhelyi polgármesterrel a város érdekében.

A fegyverszünet azonban alig pár hónapig tartott, és információink szerint a második, 2022. októberi találkozó óta nem beszél egymással a két politikus. Bár Lázár pár hete bejelentette, hogy a 2026-os parlamenti választáson nem indul újra egyéni képviselőjelöltként, választókerületi elnökként most még az ő feladata, hogy a júniusi önkormányzati választáson a Fidesz visszahódítsa valahogy Hódmezővásárhelyet.

„Lázár epét hányt, hogy két hét alatt négyszer fogtam kezet Navracsiccsal”

– mondta a Telexnek Márki-Zay Péter, aki Lázár kezét látja a cikkek mögött. Azért lett ideges szerinte a fideszes képviselő, mert a hódmezővásárhelyi kampányt arra akarta felépíteni, hogy a hazaárulónak nevezett polgármesterrel nincs együttműködés, és a város nem fog fejlődni, ha Márki-Zay marad a polgármester, mert egyetlen fillér támogatást sem kapnak a kormánytól.

Ehhez képest Navracsics az elmúlt hetekben többször is a kormány támogatásáról biztosította Márki-Zayt. A miniszter nyitottságában a polgármester szerint az uniós tárgyalások is szerepet játszhatnak. Márki-Zay arról beszélt lapunknak: az őszi brüsszeli útján több uniós biztosnak is jelezte, hogy az ellenzéki vezetésű városok – köztük Hódmezővásárhely – politikai alapon nem kapnak állami támogatásokat. Navracsicsnak az uniós forrásokért felelős miniszterként ezután muszáj azt mutatnia szerinte Brüsszel felé, hogy az uniós pénzeket „nemcsak ellopják, hanem területi fejlesztésekre is költik, és a támogatásokat nem kizárólag politikai szempontok alapján osztják ki”.

Lázár megérti a jobboldali közösség felháborodását

A lejárató cikkek másik magyarázata Navracsics és Lázár régi konfliktusának újraéledése lehet. Navracsics sokáig egyfajta mentorként egyengette Lázár politikai karrierjét, 2010 után azonban többször is látványosan szembekerültek egymással. A Magyar Narancs 2014-es cikke szerint Orbán több alkalommal is a ranglétrán egyre feljebb jutó Lázárt jelölte ki, hogy hajtson végre olyan változásokat, amelyekkel Navracsics tudhatóan nem értett egyet, majd részben ennek is köszönhetően fokozatosan megromlott a két politikus viszonya.

Ezért is volt meglepő, hogy 2022-ben mindketten helyet kaptak az új kormányban. „Régi barátok új szerepben” – ezzel a szöveggel osztott meg akkor egy közös képet Navracsics.

Megkérdeztük Lázár Jánostól és Navracsics Tibortól is, hogy mi a véleményük a Promenad24 cikkeiről, és mi állhat a szokatlan támadás hátterében.

„Mint ahogyan miniszter úr korábban már bejelentette, a következő választáson a választókerületben már nem indul, a helyi közügyekben nem vesz részt” – válaszolta az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodája, hozzátéve:

(Lázás János) „ugyanakkor nagy megértéssel van a jobboldali közösség érzékenysége és felháborodása kapcsán.”

Lefordítjuk: az építési miniszter a jövőben igyekszik kivonni magát a helyi politikából, de egyetért a cikkben megfogalmazott sarkos véleménnyel.

„Az önkormányzatokért felelős miniszterként helyhatósági kérdésekről többször is tárgyaltam a megyei jogú városok vezetőivel. Ezeken a megbeszéléseken – más polgármesterek mellett – Márki-Zay Péter is részt vett – írta Navracsics Tibor a megkeresésünkre. – Tekintettel arra, hogy Lázár János miniszter kollégám 2022 májusában »négy év után nem csupán fegyverszünetet kötött« Hódmezővásárhely polgármesterével, hanem abban is megállapodott vele, hogy közösen dolgozzák ki, miként fejlődhet tovább a város, én is meghallgattam Márki-Zay Péter javaslatait és kérdéseit, de a közte és Lázár János közötti kapcsolattal nem foglalkozom.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!