Lázár János legyőzte Márki-Zayt, hozta a választókerületét

2022. április 3. – 22:07

frissítve

Lázár János legyőzte Márki-Zayt, hozta a választókerületét
Forrás: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

92,66 százalékos feldolgozottságnál kijelenthető, hogy Lázár János legyőzte Márki-Zay Pétert a választáson, ő marad a hódmezővásárhelyi központú Csongrád-Csanád megye 4-es választókerületének országgyűlési képviselője.

A részeredmények szerint így állnak:

  • Lázár János, Fidesz-KDNP: 51,78 százalék (26 035 szavazat).
  • Márki-Zay Péter, ellenzék: 40,22 százalék (20 220 szavazat).

Ezt a hódmezővásárhelyi polgármester és ellenzék miniszterelnök-jelölt már nem tudja behozni.

A választókerület az ország talán legizgalmasabbika, Hódmezővásárhelyet és Makót foglalja magában. Amikor itt riportoztunk, Márki-Zay a Telexnek azt mondta, „Lázár Vásárhelyet nem tudja megnyerni, nekem nyilván Makón van nehezebb dolgom”, és állítása szerint a belső felméréseik is ezt mutatták pár nappal a választások előtt.

A fideszes Lázár János húsz éve, 2002 óta uralja a választókerületet. A négy évvel ezelőtti választáson is 52 százalékot kapott, az ellenzéki jelöltek, akik akkor még külön indultak, meg sem tudták őt szorongatni.

Lázár János 2010 és 2018 között a Fidesz egyik legerősebb és legismertebb arca volt, egy időben egyenesen Orbán Viktor jobbkezének számított. Volt már polgármester, államtitkár, miniszter, miniszterelnöki biztos és a Fidesz alelnöke is. Az elmúlt években viszont kiszorult a fideszes vezérkarból, nem került be Orbán negyedik kormányába, és inkább a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság élén építi az imidzsét, saját magára pedig csak úgy hivatkozik, mint „egy helyi kis politikusra”.

Neki nagy tétje van a mostani választásnak: már a kampány elején bejelentette, hogy ha idén nem nyer, akkor befejezi a politikát. Legalábbis egy időre. A Fidesz országos listáján így nincs is rajta. Egyébként abból is látszott, hogy Lázárnak itt most nagy a tét, hogy a kampányhajrában elment hozzá Orbán Viktor is fórumozni, hogy kicsit besegítsen neki.

Lázár János nemrég úgy nyilatkozott, Márki-Zay április 3-án estére „politikai hulla” lesz.

Márki-Zay Péter korábban többször beszélt arról, ő az egyetlen jelölt, aki le tudja győzni Lázárt, és aki le tudja győzni Orbán Viktort.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!