Lázár János: A mai napon fegyverszünetet kötöttünk Márki-Zay Péterrel

2022. május 3. – 16:04

Lázár János: A mai napon fegyverszünetet kötöttünk Márki-Zay Péterrel
Márki-Zay Péter és Lázár János közös sajtótájékoztatója Hódmezővásárhelyen 2022. május 3-án – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Munkamegbeszélésre hívta Márki-Zay Pétert Lázár János, kedd délután találkoztak Hódmezővásárhelyen. Több mint két órát tárgyaltak zárt ajtók mögött, majd közösen álltak ki a sajtó elé. Megkérdeztük a kormánypárti képviselőt, hogy mit szólnak ehhez a Fidesznél és benne lesz-e az új kormányban.

Lázár János a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „a választási győzelem után eljött az ideje a békesség helyreállításának”, és szeretné a fejlődés lehetőségeit közösen megteremteni a polgármesterrel. Megköszönte Márki-Zay Péternek, hogy elfogadta a meghívását.

„A mai napon fegyverszünetet kötöttünk négy év után”

– jelentette ki Lázár, majd nem sokkal később hozzátette: a fegyverszünet egyedüli célja az, hogy a hódmezővásárhelyieknek jobb legyen, és az ott élők nagyobb békében, jobb körülmények között tudjanak élni.

Márki-Zay Péter elismerte, hogy kettejük harca április 3-án befejeződött, „nem egyforma megelégedettségünkre”. Ez a találkozó most nem is a harcról szólt szerinte, és ő úgy látja, egyikük sem adja fel az álláspontját azzal, ha megállapodnak, hogy Hódmezővásárhely érdekeit fogják képviselni.

A polgármester egy hosszú listával érkezett a megbeszélésre, és rögtön találtak három olyan témát is, amiben előre tudnak lépni: az ipari park fejlesztésében, a kerékpár- és mezőgazdasági út fejlesztésében, valamint az iskolák energetikai korszerűsítésében sikerült megegyezniük. „Egyfajta bónuszként” pedig a hódmezővásárhelyi polgármester felajánlotta, hogy az önkormányzat továbbra is támogatni fogja az állami fenntartású kórházat.

Márki-Zay azt mondta, abban is megállapodtak a megbeszélésen, hogy a jövőben rendszeresen fognak találkozni, és azt reméli:

„Hódmezővásárhely békés fejlődése példát mutathat az egész országnak, hogy április 3. után is van élet, sőt azt reméljük talán (…) az eddigi puskaporos hangulatot sikerül az együttműködés felé terelni.”

A Fidesz képviselője csak annyival egészítette ki a polgármestert, hogy neki az lesz a feladata, hogy a megbeszélt fejlesztéseknek lendületet adjon kormányzati szinten, a városnak pedig az a dolga, hogy megfelelően előkészítse azokat.

Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatón – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatón – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Márki-Zay szerint konstruktív, Lázár szerint előremutató volt a bő kétórás megbeszélés. Csak azokról a kérdésekről esett szó, amelyekben egyetértettek, azokat a témákat elkerülték, amelyekben távol áll az álláspontjuk – erősítette meg a Fidesz politikusa újságírói kérdésre.

A kormánypárti képviselő azt ígérte, hogy ő a választókerülete minden településével igyekszik együttműködni – a vezetés politikai beállítottságától függetlenül –, ahol a képviselő-testületnek és a polgármesternek van ötlete, elképzelése arról, hogy a közösséget hogyan lehet fejleszteni. „Itt, Hódmezővárhelyen nem vitathatóan 2018 óta volt egy polgárháborús állapot. Én örülök, hogy most legalább már odáig eljutottunk, hogy fegyverszünetet tudtunk kötni. Ez szerintem egy komoly előrelépés, és biztató a város jövőjét illetően” – fogalmazott Lázár.

Márki-Zay kiegészítette, hogy csak Hódmezővásárhelyről beszélgettek, de ő nagyon örülne, ha minden település politikamentesen fejlődhetne, és egy pozitív változást hozna szerinte az országban, ha ebbe az irányba mozdulna a kormány. Azt is mondta, szerinte ez nem Lázár Jánoson fog múlni.

Egy másik újságírói kérdésre Márki-Zay arról beszélt, szerinte a város állapota jobb, mint bármikor, és Hódmezővásárhely nem szenvedte meg a kárát annak, hogy ő az elmúlt egy évben országos politikával foglalkozott miniszterelnök-jelöltként. Annak ugyanakkor nyilván meg van szerinte a káros következménye, hogy a hódmezővásárhelyiek azt látták, az országos politikával van elfoglalva. Épp ezért szeretne a következő időszakban jobban a városra koncentrálni, hogy mindenki megnyugodhasson a településen.

Lázár: Semmi sem lehetetlen

„Annál nagyobb pozíció a magyar parlamentben, mint hogy legyőztem az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, mégsincsen”

– válaszolta Lázár János a Telex kérdésére. Kollégánk arra volt kíváncsi, hogy tagja lesz-e az új kormánynak. – „Tulajdonképpen polgármester úr megteremtette annak a lehetőségét, hogy győztesként sokat tudjak segíteni” – tette hozzá a Fidesz képviselője.

Azt mondta, számára minden körülmények között Hódmezővásárhely a fontos. A polgármesterrel vannak vitáik és nézeteltéréseik, de a győztesnek szerinte a személyes sérelmeket félre kell tudni tenni és együttműködni egy-egy cél érdekében. „Ehhez természetesen nagyvonalúságra is van szükség. A magyar politikában nem jellemző a nagyvonalúság az elmúlt harminc évben” – mondta Lázár, aki azt szeretné, hogy a politika a következő években nagyvonalú legyen mindkét oldalon Magyarországon.

„Semmi sem lehetetlen”

– idézte végül Orbán korábbi szavait arra a kérdésre, hogy tagja lesz-e a következő kormánynak.

Lázár János a sajtótájékoztatón – Fotó: Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Lázár János a sajtótájékoztatón – Fotó: Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

A sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy pár órával korábban járt Orbán Viktornál, aki gratulált neki, és ígéretet tett arra, hogy a kormány mindenben segíteni fogja Hódmezővásárhelyt. „Mi, fideszesek nagyon szeretjük a várost, és a Fideszre és Orbán Viktorra mindig számíthatott Hódmezővásárhely.”

Lázár a Telex kérdésére úgy fogalmazott: örülnek a Fideszben annak, hogy közösen kiállt Márki-Zay Péterrel sajtótájékoztatót tartani. Ő úgy gondolja, ha Hódmezővásárhelyen meg tudták találni az együttműködés kereteit, akkor máshol is sikerülni fog, és szerinte mindenhol az együttműködésre fognak törekedni a fideszes képviselők. Nagy kihívások előtt áll az ország – mondta a kormánypárti politikus, aki szerint ebben a helyzetben jobban járnak, ha országosan és lokálisan is az együttműködésre törekednek a széthúzás helyett.

Az egyik legkiélezettebb kampány a hódmezővásárhelyi központú Csongrád-Csanád megye 4. választókerületében volt, ahol Lázár János és Márki-Zay Péter csapott össze. Végül a Fidesz-KDNP jelöltje nagyon simán nyert, több mint 6 ezer szavazattal többet kapott, mint ellenfele.

Lázár a választás után pár héttel munkamegbeszélésre hívta Márki-Zay Pétert, aki elfogadta a meghívást. A volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt válaszában azt írta, hogy akik ismerik, tudják, hogy mindig nyitott minden felkérésre. Korábban nyilvános vitára is kihívta Lázárt, de ő nem fogadta el a felkérést.

Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője és polgármestere utoljára négy évvel ezelőtt találkozott egymással: akkor Márki-Zay Péter látogatta meg képviselői fogadóóráján Lázár Jánost.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!