Továbbra sem tudni, miért nem vonult börtönbe Balmazújváros vesztegetésért elítélt volt polgármestere

2022. november 16. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra sem tudni, miért nem kellett börtönbe vonulnia Balmazújváros korábbi polgármesterének, a 2018-ban vesztegetés miatt jogerősen öt év letöltendőre ítélt Veres Margitnak. A 24.hu információi szerint ennek az az oka, hogy kegyelmet kapott Áder Jánostól. Verest tanúként hallgatták meg egy másik ügyben, ennek volt kedden a tárgyalása, ahol a lap riportere megpróbálta megtudni tőle, hogy valóban kapott-e kegyelmet, illetve hogy teljes kegyelmet kapott vagy csak enyhítették a büntetését.

Veres Margit nem kívánt nyilatkozni, azzal hárította el a kérdéseket, hogy nem közszereplő. Azt pedig tagadta, hogy még jegyzőként bűncselekményt követett volna el, holott három három bíróság is bűnösnek mondta ki. Sőt, egy ponton még súlyosbították is a büntetését.

A vádirat szerint a volt polgármester 2012-ben még jegyzőként 400 ezer forintot és egy autót fogadott el egy vállalkozótól, aki az általa épített rendezvénycsarnokhoz szeretett volna 180 millió forint állami támogatást szerezni. Tiba István, Balmazújváros akkori fideszes polgármestere ellen nem emeltek vádat az ügyben, pedig a tárgyalás során kiderült, hogy a vállalkozó neki szánta azt az 5 millió forintot, amiből Veres kivett 400 ezer forintot. Veres Margit 2014-ben váltotta a polgármesteri székben Tiba Istvánt, megbízatása az ítélet jogerőssé válásával szűnt meg négy évvel később.

Hat embernek kegyelmezett meg Áder János

A kegyelemről a volt polgármester ügyvédjét is megkérdezték korábban, de Rácsai Lajos azt mondta a 24.hu-nak akkor, hogy nem közölhet erről információkat, viszont nem is cáfolta, hogy Veres kegyelmet kapott volna. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy valóban ez történt: az egykori balmazújvárosi polgármester visszavonta perújítási kérelmét, amit azért adott be, hogy bebizonyítsa igazát.

A Köztársasági Elnöki Hivatal a személyes adatok védelmére való tekintettel nem árulta el, hogy Veres valóban kegyelmet kapott-e. A volt köztársasági elnök elé 173 kegyelmi kérvény került, amiből 167-et elutasított, hat embernek viszont megkegyelmezett. Ami biztos, hogy ha Veres Margit kegyelmi kérvényt adott be, akkor azt már elbírálták, mert Novák Katalin államfői hivatala arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy nincs előtte olyan függőben lévő kegyelmi ügy, ami hivatalba lépését megelőzően érkezett volna.

Legtöbbször egészségügyi problémák miatt adnak kegyelmet

A köztársasági elnöknek nem kell megindokolnia, hogy kinek és miért ad kegyelmet. Egy tanulmány szerint a legtöbb esetben egészségügyi vagy családi okokat jelölnek meg a kérelmezők, de gyakran hivatkoznak még anyagi okokra, foglalkoztatásra. A megbánás és az ártatlanság viszont ritkán szerepel az okok között.

Ezt támasztja alá Répássy Róbert egykori fideszes országgyűlési képviselő egyik parlamenti felszólalása, amiben arról beszélt többek között, hogy a kegyelmi határozatok nagy része egészségi okból születik, kifejezetten valamilyen súlyos egészségromlás miatt születik kegyelmi döntés.

Ilyesmire nem találtunk utalást a Veres Margit ügyében született ítéletben. Sőt a Debreceni Ítélőtábla azt mondta ki, amikor 2 év felfüggesztettről 5 év letöltendőre módosította az ítéletet, hogy:

„A vádlottak személyi körülményei valóban kedvezőek, azonban átlagosnak mondhatók. Semmilyen különös méltánylást érdemlő körülmény nem tárható fel.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!