Milliós hirdetésekben fideszesezi Magyar Pétert a Nyugati Fény

2024. április 15. – 19:11

Milliós hirdetésekben fideszesezi Magyar Pétert a Nyugati Fény
Magyar Péter 2024. március 15-én a Talpra, magyarok! elnevezésű politikai mozgalmának zászlóbontó nagygyűlésén a fővárosi Andrássy úton – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyar Péter bevallotta: inkább a Fidesszel kötne koalíciót, mint az ellenzékkel” – ezzel a szöveggel indított fizetett hirdetést a DK-közeli Nyugati Fény múlt héten. Egy rövid videórészletet vágtak ki Magyar egyik partizános interjújából, amelyben arról beszélt: pártvezetőként soha nem kötne koalíciót Gyurcsány Ferenccel.

Az első felmérések szerint leginkább az ellenzék szavazóit és a bizonytalanokat tudta megszólítani Magyar, ám ez nem azt jelenti, hogy a Fidesznek ne lenne félnivalója. Nem véletlen, hogy a Fidesz plakátkampánnyal, lejárató cikkekkel és hatalmas erőforrásokkal igyekszik hitelteleníteni a korábbi igazságügyi miniszter exférjét. A Megafon egy hónap alatt 143 millió forintot égetett el a Facebookon, ennek nagy részét a Magyar Pétert gyalázó videók tették ki.

De Magyar nem csak a NER-ből kap támadásokat, a DK oldaláról is alaposan sározzák, igaz, jóval kisebb intenzitással. Míg a Fidesz liberális, baloldali ellenzékiként, a DK fideszes jobboldaliként igyekszik beállítani.

A DK-hoz köthető Nyugati Fény március közepe óta többtucatnyi Facebook-hirdetésben üzeni a követőinek: Magyar nem igazi ellenzéki. A Meta Ad Library adatai szerint

az elmúlt harminc napban 3 millió forintot költött el Magyar Péter elleni hirdetésekre a Nyugati Fény.

Idén összesen 78 darab Facebook-hirdetést indított a DK-s lap, és ezek mindegyike csak és kizárólag Magyar Péterről szólt. A hirdetésekben jellemzően az eddigi interjúiból vágtak ki rövid részleteket, vagy azokat a cikkeiket igyekeznek minél több olvasóhoz eljuttatni, amelyben leválasztják Magyart a DK szavazótáboráról.

A hirdetések szövegeiből jól látszik, mi a DK-s propaganda célja:

  • „Magyar Péter bevallotta: inkább a Fidesszel kötne koalíciót, mint az ellenzékkel.”
  • „Magyar Péter koalícióra lépne a Fidesszel, de egyetlen ellenzéki párttal sem tenne ilyet.”
  • „Magyar lényegében önmaga cáfolta, hogy ellenzéki lenne.”
  • „Akinek eddig nem lett volna gyanús a sok Wass Albert-idézet, annak Magyar Péter újabb húzással bizonyította, hogy vérjobbos politikát képvisel.”
  • „Magyar Péter lényegében ott folytatja, ahol a 2022-es országgyűlési választásokon csúnyán leszerepelt Márki-Zay Péter abbahagyta.”
  • „Magyar Péter szerint az ellenzék tehet az Orbán-rendszerről. Nem Orbán, hanem Gyurcsány, a DK, a Momentum és a Jobbik a felelős. Nézd végig a videót, és utána mondd azt, hogy nem ő az új Márki-Zay Péter!”
  • „Magyar Péter mintha célpontot tévesztett volna. Szerinte Gyurcsány Ferenc felelős az Orbán-rendszerért. Ennek a torz világképnek az eredménye, hogy összefogna kormányon a Fidesszel.”
  • „Magyar Péter Gyurcsány Ferenc elszámoltatását hiányolja. Vajon mit mondana akkor, ha nem lenne »ellenzéki«?”

Ha az eddigi felmérések szerint az elkötelezett DK-s szavazókat nem is viszi el nagy számban Magyar, a pártnak nem jött jól egy másik ellenzéki erő gyors felemelkedése a június 9-i EP- és önkormányzati választás előtt.

A DK a 2022-es választás óta azon dolgozik, hogy a következő országgyűlési választásokra az ellenzék vezető erejeként ő ossza a lapokat, és mindenki más hozzájuk igazodjon. Molnár Csaba nem is titkolta egy tavaly februári interjúban, hogy szerintük egy domináns pártnak van esélye legyőzni a Fideszt, és erre a szerepre készül a DK. Ennek a folyamatnak az egyik állomása, hogy az EP- és önkormányzati választásra szövetséget kötöttek az MSZP-vel és a Párbeszéddel.

Az ideális forgatókönyv a DK számára az lett volna, ha az általuk vezetett és dominált pártszövetség kiemelkedett volna a többi ellenzéki párt közül az EP-választáson.

A Republikon és a Nézőpont felmérése szerint azonban nem kizárt, hogy Magyar új pártja még őket is beelőzi, ami alaposan felborítaná az ellenzéken belüli pozíciókat.

Ennek tudható be, hogy a DK az elmúlt hetekben komoly erőkkel azon van, hogy a feje tetejére állt politikai helyzetben egyben tartsa a baloldali szavazótáborát, Magyart pedig kiszorítsák az ellenzéki térfélről. „Magyar Péter egy jobboldali, konzervatív politikus, aki nyilatkozata szerint akár a Fidesszel is összefogna. A mi szövetségünk szociáldemokrata-zöld kormányzást szeretne, és soha, semmilyen formában nem fogunk összefogni a Fidesszel. És olyan politikusokkal sem, akik nem zárják ki a Fidesszel való együttműködést” – válaszolta a DK korábban arra a kérdésünkre, hogy kötnének-e szövetséget Magyar Péterrel.

A politikus szelleme ott lebegett a DK–MSZP–Párbeszéd vasárnapi kampánynyitó rendezvényén is, ahol Molnár Csaba szinte egész felszólalásában úgy beszélt róla, hogy egyszer sem mondta ki a nevét. Az olasz maffiából kiugrott, vádalkut kötő, a hatóságokkal együttműködő egykori maffiataghoz hasonlította. „Egy normálisan működő országban a pentitók jutalma a büntetlenség. […] Sehol a világon nem csinálnak a pentitókból egyetemi tanárt az erkölcstan tanszéken.” Ha meg is bocsátanak egy pentitónak, Molnár szerint még nem lesz rögtön jó pandúr, ahhoz ugyanis erkölcsi tartásra is szükség van. Márpedig aki még a legutóbbi országgyűlési választáson is a Fideszre szavazott, az a DK alelnöke szerint „az, aminek tűnik: igazi hithű fideszes”.

Magyar: Gyurcsány Ferenc a pillére és a biztosítéka a NER-nek

Mindeközben Magyar sem kereste a DK kegyeit. Szinte minden interjúban arról beszél, hogy Gyurcsány Ferencnek komoly szerepe és felelőssége van abban, hogy a Fidesz 14 éve kormányozhat kétharmados felhatalmazással, és szerinte addig nincs esélye az ellenzéknek, amíg a volt miniszterelnök nem vonul ki a közéletből.

„Gyurcsány Ferenc a pillére és a biztosítéka a NER-nek. Ő az, akivel minden választáson meg akar vívni Orbán Viktor, hiszen biztos lehet benne, hogy őt mindig le tudja győzni. Mi az, ami húsz éve változatlan? Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc párosa” – az április 6-i tüntetésen nemcsak a mostani miniszterelnököt jelölte ki ellenfelének Magyar, hanem a DK elnökét is.

Egy nappal később már vitára hívta Orbánt és Gyurcsányt. A miniszterelnök helyett Deutsch jelentkezett a vitára, a DK pedig a pártelnök helyett szintén az EP-listavezetőjét, Dobrev Klárát ajánlotta be. Magyar rögtön egy magasabb polcra, a magyar politika két meghatározó politikusa mellé kívánta sorolni magát, ám a Fidesz mellett a DK is azt üzente: csak EP-listavezetőként tekintenek rá.

„Tudomásul veszem, hogy mind Orbán Viktor, mind Gyurcsány Ferenc gyáva ahhoz, hogy az ország nyilvánossága előtt élő vitában vitassuk meg a hazánk sorsát”

reagált később Magyar, és kijelentette: „a két gyáva »államférfi« menekülésétől függetlenül bármikor kész” a Tisza Párt nevében Deutsch Tamással és Dobrev Klárával a köztelevízió élő adásában vitázni.

Gyurcsány nagyon sokáig nem kommentálta Magyar Péter megjelenését, az április 6-i tüntetés másnapján azonban Facebook-oldalán 11 pontban tisztázta, mit is gondol róla. „Vannak, akik egyetlen percig se szolgálták Orbán rendszerét, soha nem szavaztak a Fideszre; akik az Orbánnal szembenálló ellenzék teljes körű együttműködését és nem megosztását, pláne nem leváltását sürgetik” – írta a DK elnöke, aki magát is azok közé sorolja, akik nem kötnek kompromisszumot Orbánnal, nem keresik a jobboldal kegyét, és nem dobják oda meggyőződésüket a pillanat ígéretéért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!