„Ha átnevezi magát Magyar Kétfarkú Kutya Párt Péterré, az megtévesztheti a szavazóinkat”

„Ha átnevezi magát Magyar Kétfarkú Kutya Párt Péterré, az megtévesztheti a szavazóinkat”
Magyar Péter érkezik a Nemzeti Választási Bizottság ülésére, ahol a Tisztelet és Szabadság (Tisza) Pártját nyilvántartásba vették a június 9-i EP- és önkormányzati választásra – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz szavazóit elbizonytalanítja, a Momentumra és a Kutyapártra veszélyes lehet, de a többi pártnak is kihívást jelent Magyar Péter feltűnése és népszerűségének villámgyors növekedése. Varga Judit volt férje februárban, a köztársasági elnök lemondása után hagyta ott a NER-t, és azóta uralja a közbeszédet. Az elmúlt két hónapban két olyan tüntetést is összehozott, amelyeken rég nem látott tömeg mozdult meg, Facebookon letarolta még Orbán Viktort is, és minden egyes megszólalását óriási érdeklődés fogadja.

A Republikon márciusi felmérése szerint az akkor még nem létező pártjával 11 százalékon állt Magyar a teljes népességen belül, míg a pártválasztók 15 százaléka mondta azt, hogy rá szavazna a választáson. Ezzel lényegében már a párt bejelentése előtt feljött a dobogó harmadik fokára a Fidesz és a DK mögé. A kormányközeli Nézőpont Intézet is 13 százalékra mérte Magyar támogatottságát, és ezzel holtversenyben állt a DK-MSZP-Párbeszéd szövetséggel.

A közvélemény-kutatások alapján akár több mandátumot is nyerhet Magyar Péter a június 9-i EP-választáson, amelyen az egri székhelyű Tisztelet és Szabadság Párt színeiben indul el. Ő azt állítja, sok követője a Fidesztől jön, a felmérések szerint azonban eddig inkább az ellenzéki és bizonytalan választókat tudta megszólítani.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Fidesz választási esélyeire ne lenne hatással.

„A Fidesz számára az lehet veszélyes, ha Magyar júniusig napirenden tudja tartani a kegyelmi ügyet” – mondta a Telexnek Mikecz Dániel politikai elemző. A kegyelmi ügy a legmélyén találta el a Fidesz identitását, a közvélemény-kutatások szerint február óta évek óta nem látott mélyponton a kormánypártok népszerűsége. Mikecz szerint elbizonytalaníthatja a Fidesz szavazóit a kegyelmi ügy. Ha nem is szavaznak át automatikusan Magyarra, többen távol maradhatnak az urnáktól.

A Fidesz számára ezért az volt a legfontosabb, hogy minél hamarabb és hatékonyabban elválassza a szavazóitól Magyart, tette hozzá az elemző. Plakátkampánnyal, sokmilliós hirdetésekkel, lejárató cikkekkel igyekeznek hitelteleníteni, és a baloldali, liberális táborba sorolni Varga Judit volt férjét.

Azt egyelőre még megbecsülni sem lehet, meddig tart ki Magyar lendülete. „A Magyar Péter-jelenség nem egyedi a régióban. Hasonló trendeket, személyiségeket láttunk az elmúlt években Szlovákiában, Bulgáriában, Csehországban és Szlovéniában is” – mondta lapunknak Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

A környező országokban is lényegében a semmiből tűntek fel a politikában olyan szereplők, akik aztán egy kis csapattal, minimális szervezeti háttérrel, erős médiafigyelem mellett villámgyorsan tudtak feltörni. Hangácsi ide sorolta például Igor Matovič volt szlovák miniszterelnököt, Michal Šimečkat, a Progresszív Szlovákia elnökét és Robert Golobot, aki mára Szlovénia miniszterelnöke lett.

Mindegyikük – Magyar Péterhez hasonlóan – képes volt meghaladni a hagyományos, bürokratikus pártpolitikai világot, és megszólítani az elégedetlen szavazókat. Hangácsi szerint az a legfontosabb kérdés, hogy az elégedetlen szavazók mennyi időt adnak az új politikai formációknak. Magyar politikai jövője szempontjából ezért fontos mérföldkő lesz a június 9-i EP-választás.

A Méltányosság elemzője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi példák azt mutatják:

a villámgyorsan komoly népszerűséget szerző pártok sokszor ugyanolyan gyorsan meg is tudnak bukni, ha nem érnek el hamar látható eredményt.

Bulgáriában 3-4 hónap alatt kifulladt több hasonló projekt. Épp ez lehet az oka annak, hogy Magyarországon az elmúlt 14 évben nem tudtak kiteljesedni az olyan alulról érkező politikai formációk, mint az LMP, a Momentum, az MKKP vagy akár Márki-Zay Péter.

A Momentumra és a Kutyapártra lehet veszélyes

Miközben Magyar az elmúlt hetekben már a kormány leváltását tűzte ki célul, a másik oldalon „az ellenzéki pártok felett lebeg” Mikecz Dániel szerint, és a célja az, hogy egyfajta integrátorként begyűjtse a jobboldaliakat és baloldaliakat, a konzervatívokat és a liberálisokat, a zöldeket és a szociáldemokratákat.

A leginkább azonban azt a blokkokon kívüli választói csoportot tudja megszólítani az elemző szerint, amely nem tud Gyurcsány Ferenccel azonosulni, de kormányváltást szeretne.

A Republikon Intézet felmérése alapján emiatt főként a Momentumra és a Kutyapártra lehet veszélyes Magyar, aki az elemzők szerint a két párt budapesti, magas státuszú, értelmiségi választóit szipkázhatja el.

Nem véletlen, hogy a Momentum az elmúlt napokban több alkalommal is reagált Magyar egyes kijelentéseire. Elküldték például az Európai Bizottságnak azt a titokban rögzített hangfelvételt, amelyen Varga Judit súlyos állításokat fogalmazott meg a Schadl-Völner-ügyben volt férjének. Később azonban – talán felmérve a veszélyt – Donáth előbb Magyar Európa-politikáját a Fideszéhez hasonlította, majd videóban üzent neki.

„Helyesen mondod, hogy az Orbán–Gyurcsány-tengelyt kell meghaladni. De akkor azt is meg kell haladni, ahogy a Fidesz és a DK legagresszívebb hívei viselkednek a nyilvánosságban” – fogalmazott a Momentum elnöke, és azt kérte Magyartól, hogy szakítson a „senkinek nem lehet igaza, csak nekem” és az „aki nincs velünk, ellenünk van” mentalitással. „Nem látok különbséget az Orbán- és Gyurcsány-fanatikusok vérszomja és a Magyar-hívők kritikátlan komment-talibánsága között” – hozta ismét párhuzamba a Fidesszel Magyart Donáth. Azt viszont elismerte, hogy a céljuk, az Orbán-kormány leváltása közös, de sok mindenben nem értenek egyet.

„Nehéz önálló akciót indítani, mert mindenki Magyar Péterre figyel”

– mondta lapunknak a Momentum és a többi ellenzéki párt nehézségeiről Mikecz Dániel. Ha egy másik ellenzéki párt tüntetést szervezne, könnyen kudarcba fulladhat, mert minden bizonnyal kevesebb embert tudnának mozgósítani, mint Magyar Péter. A választási kampányban viszont elengedhetetlen lesz a pártoknak, hogy láthatóak maradjanak a médiában is.

A politikai elemző szerint reális lépés volt a Momentum részéről, amikor Magyar hangfelvételét elküldték az Európai Bizottságnak, és a volt igazságügyi miniszter szavainak kivizsgálását kezdeményezték az Európai Parlamentnél. „Úgy kapcsolódnak Magyar ügyéhez, hogy önálló ágensként, saját akcióval viszik tovább” – tette hozzá. Az ilyen akciókkal azt mutathatják a választóiknak, hogy nem ellenségesek Magyarral, de nem is alárendeltek neki.

Hangácsi úgy látja, a Momentum még keresi, hogyan viszonyuljanak a Magyar-jelenséghez. Óvatosan közelednek, mert ha támadják, könnyen egy platformra kerülhetnek a Fidesszel és a DK-val. Ha viszont a szövetségét, együttműködését keresik, akkor lényegében lemondanak az önállóságról, és elveszíthetik a szavazóik egy részét.

„Álláspontunk szerint mindenkire szükség van, aki a rendszer lebontásában érdekelt”

– válaszolta a Momentum arra a kérdésünkre, hogy együttműködnének-e a jövőben Magyar Péterrel.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miként viszonyul Magyarhoz az Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amely a Momentummal ellentétben eddig kevésbé szólalt meg a témában. Az EP-listavezetőjük egy interjúban mindössze azt mondta, hogy „az országnak nem messiásra van szüksége, hanem több ezer eltökélt szarlapátolóra, hogy végre jobb hely legyen”. „Mindig üdvözöljük, ha valaki kiugrik a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből. Az nem biztos, hogy szerencsés, ha mindegyikük pártot is alapít. Persze talán mégis volna némi bája, ha egy ponton több százezer párt működne Magyarországon” – írta a Telexnek Terdik Roland, a párt kommunikációs igazgatója, hozzátéve:

„az veszélyt jelenthet, ha átnevezi magát Magyar Kétfarkú Kutya Párt Péterré, ez megtévesztheti a szavazóinkat.”

Terdik szerint a népes tüntetéseken és a hangfelvétel megosztásán túl Magyar nem sok újat mondott és csinált eddig. Ezért kíváncsian várják, hogy mit tesz a továbbiakban. „Egyébként az az elvünk, hogy – elcsépelt fordulattal – ügyek mentén együttműködünk más politikai formációkkal.”

A DK terveinek sem tett jót Magyar megjelenése

„Gyurcsány Ferenc a pillére és a biztosítéka a NER-nek. Ő az, akivel minden választáson meg akar vívni Orbán Viktor, hiszen biztos lehet benne, hogy őt mindig le tudja győzni. Mi az, ami 20 éve változatlan? Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc párosa” – a múlt szombati tüntetésen nemcsak a mostani miniszterelnököt jelölte ki ellenfelének Magyar Péter, hanem a DK elnökét is.

Egy nappal később már vitára hívta Orbánt és Gyurcsányt. A miniszterelnök helyett Deutsch jelentkezett a vitára, a DK pedig a pártelnök helyett szintén az EP-listavezetőjüket, Dobrev Klárát ajánlotta be. Magyar rögtön egy magasabb polcra, a magyar politika két meghatározó politikusa mellé kívánta sorolni magát, ám a Fidesz mellett a DK is azt üzente: EP-listavezetőként tekintenek csak rá.

Gyurcsány sokáig nem is reagált Magyarra, vasárnap azonban Facebook-oldalán 11 pontban tisztázta, hogy is áll Magyarhoz. „Vannak, akik egyetlen percig se szolgálták Orbán rendszerét, soha nem szavaztak a Fideszre; akik az Orbánnal szembenálló ellenzék teljeskörű együttműködését és nem megosztását, pláne nem leváltását sürgetik” – vágott vissza a szombati beszéd után Magyarnak.

„Magyar Péter egy jobboldali, konzervatív politikus, aki nyilatkozata szerint akár a Fidesszel is összefogna. A mi szövetségünk szociáldemokrata-zöld kormányzást szeretne és soha, semmilyen formában nem fogunk összefogni a Fidesszel. És olyan politikusokkal sem, akik nem zárják ki a Fidesszel való együttműködést” – válaszolta a DK arra a kérdésünkre később, hogy kötnének-e szövetséget Magyar Péterrel.

Ha az elkötelezett DK-s szavazókat nem is viszi el Magyar, a pártnak nem jött jól egy másik ellenzéki erő felemelkedése. A DK a 2022-es választás óta azon dolgozik, hogy a következő országgyűlési választásokra az ellenzék vezető erejeként ő ossza a lapokat, és mindenki más hozzájuk igazodjon. Molnár Csaba nem is titkolta egy tavaly februári interjúban, hogy szerintük egy domináns pártnak van esélye legyőzni a Fideszt, és erre a szerepre készül a DK. Ennek a folyamatnak része, hogy az EP- és önkormányzati választásra szövetséget kötöttek az MSZP-vel és Párbeszéddel.

Az ideális forgatókönyv a DK számára az lett volna, ha az általuk vezetett és dominált pártszövetség jól láthatóan kiemelkedett volna a többi ellenzéki párt közül az EP-választáson. A Republikon és a Nézőpont felmérése szerint azonban nem kizárt, hogy Magyar új pártja még őket is beelőzi, ami felborítja az ellenzéken belüli pozíciókat.

Az MSZP szerint a baloldali szavazók is tisztában vannak azzal, hogy

„Magyar nem baloldali szereplő, hanem a jobboldalon törekszik egy demokrata-konzervatív formáció kialakítására”.

A szocialisták úgy látják: a DK-MSZP-Párbeszéd szociáldemokrata, zöld együttműködése lehet az egyetlen alternatíva az ellenzéki választóknak. „Mindenki tudja, hogy Orbán 2026-os leváltásához, de már a 2024-es megfékezéséhez is csak széles körű együttműködéssel lehet eljutni. Magyar Péter is nyilván ismeri a választójogi törvényt. Több, mint 2,5 millió szavazót összehozni Orbánnal szemben nem egyszerű feladat, de biztos nem az oszd meg és uralkodj orbáni politikája vagy annak folytatása vezet sikerre az ellenzéki oldalon” – írták a megkeresésünkre.

A Párbeszéd-Zöldek már korántsem ilyen elutasító Magyar Péterrel szemben. Frakcióvezetőjük, Tordai Bence ott volt a múlt szombati tüntetésen is. „Ha az együttműködésben hiszünk, akkor nyitottnak kell lennünk minden olyan civil és politikai kezdeményezésre, amelynek célja az erőszaktevő magyar állam meghaladása, a Fidesz-rezsim megdöntése” – válaszolta a párt lapunknak.

Hogyan reagált a többi párt?

„Egyelőre annyi látszik, hogy az első útból jön, és a második útba tart. A harmadik út ugyanis mi vagyunk. Idővel majd kiderül, hogy ki valójában Magyar Péter, és kik állnak mögötte” – írta a Mi Hazánk Mozgalom lapunknak. Arra a kérdésre, hogy együttműködnének-e Magyarral, úgy reagáltak: akkor lehet majd pontos válaszokat adni erre, ha tudják, kikből áll a csapata, és mi a programjuk.

„Magyar Péter azonban maga zárta ki az együttműködést azzal, hogy ignorálta a valódi harmadik erő, a Mi Hazánk létezését is”.

Az LMP-nél minden olyan új politikai szereplőnek örülnek, aki vissza tudja adni a választók hitét a politikában. „Bízunk benne, hogy támogatja azokat a polgármesterjelöltjeinket, akik szintén a régi ellenzéki és fideszes jelöltekkel szemben harmadik utat képviselnek, akár Szolnokon, akár Veszprémben, akár Győrben. Külön reméljük, hogy Magyar Péter Vitézy Dávidra fog szavazni a fővárosi választáson.”

„Örülünk mindenkinek, aki segít a NER lebontásában, még akkor is, ha a NER-ből érkezett és eddig annak haszonélvezője volt, hiszen még mindig jobb későn a jó oldalra állni, mint soha” – reagált a Jobbik-Konzervatívok lapunknak. Egyelőre még korainak tartják a kérdést, hogy együttműködnének-e Magyarral. „Azonban nyitottak vagyunk minden együttműködésre más, a rezsim elleni harcban elszánt olyan szereplővel, aki elhivatott a magyar nemzet ügyei iránt. Az biztos, hogy vannak és lesznek is különbségek a politikai célok tekintetében, de ezek nem áthidalhatatlanok.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!