Magyar Péter már a júniusi EP- és önkormányzati választáson is elindulna

2024. március 15. – 20:41

Magyar Péter már a júniusi EP- és önkormányzati választáson is elindulna
Forrás: Partizán / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez még viccnek is rossz. (…) Nem hiszem, hogy ez reális” – mondta a március 15-i zászlóbontása után Magyar Péter arra a kérdésre, hogy lenne-e az ország miniszterelnöke a Partizánnak. Egy hónapja ugyanebben a stúdióban pont ezt mondta arról is, hogy belépne-e a politikai térbe.

Ehhez képest Varga Judit egykori igazságügyi miniszter volt férje a nemzeti ünnepen, hogy Talpra, magyarok! néven politikai közösséget alapít, és rövidesen elindítja az ehhez kapcsolódó politikai pártot is. Egy középen álló politikai erőt szeretne, ami leszámol az elmúlt évtizedek szekértábor-logikájával.

Magyar szerint „az nyílt titok”, hogy a miniszterelnök idén is vidéken akart kisebb március 15-i eseményt tartani, de amikor kiderült, hogy ő is tart megmozdulást Budapesten, úgy döntöttek a Karmelitában, hogy Orbán is Budapesten fog beszélni. Egyébként úgy tippel, hogy körülbelül 50 ezren voltak az ő megmozdulásán, köztük sok fiatal, mert az embereknek „elege van a termelési riportokból és bullshitekből”.

A politikai ambícióiról most azt is mondta, hogy felrúgná a kétosztatú, mesterségesen kialakított politikai status quo-t. A 2026-os országgyűlési választásra olyan középen álló erőt szeretne felépíteni, hogy egyik politikai erőnek se lehessen egyedül abszolút többsége, csak koalíciós kormány alakulhasson.

Az egyik erőnek a Fidesz-KDNP-t tartja a szatellitpártjával, a Mi Hazánk Mozgalommal.

„Mindenki tudja, hogy a Mi Hazánk politikusai rendkívül jó kapcsolatot ápolnak a Fidesz politikusaival, és olyan dolgokra vannak tartva, amit a Fidesz önmaga nem akar elvégezni”

– mondta Magyar.

A másik erő szerinte Gyurcsány Ferenc tömbje. Ide sorolja a Momentumot és a többi ellenzéki pártot is, amelyek a 2022-es választási vereség után sem tudnak innen kikecmeregni. A harmadik erő lenne az ő még meg sem alakult pártja, amely állítása szerint a Karmelita belső mérése szerint is 10 százalék feletti támogatottsággal bír.

A gyors felemelkedés nem az én személyemnek köszönhető, folytatta. „Válságtünet az én megjelenésem”. A válságtünetnek köszönhető a Magyar Kétfarkú Kutya Párt erősödése is szerinte. Magyar azt is mondta: nagyon tiszteli Kovács Gergely önkormányzati munkáját Hegyvidéken, XII. kerületi lakosként jó szívvel szavazna a júniusi választáson a Kutyapárt társelnökére, ha elindul polgármesterjelöltként a fideszes Fonti Krisztinával szemben.

„Soha nem kötök koalíciót Gyurcsány Ferenccel, ha én egy pártot vezetek” – jelentette ki Magyar. Arra a kérdésre ugyanakkor nem adott egyértelmű választ, hogy a Fidesszel kötne-e koalíciót a 2026-os választás után. Arról beszélt, csak feltételekkel tárgyalna bárkivel is koalíciós együttműködésről. Új pártja programjában benne lesz, hogy egy miniszterelnök maximum két cikluson keresztül lehet hivatalban, így Orbánt nem fogadnák el 2026-ban már a koalíciós kormány vezetőjének. Ugyancsak feltétele lenne a tárgyalásnak, hogy le kell váltani a kétharmaddal bebetonozott pártfunkcionáriusokat, így például a köztársasági elnököt és a legfőbb ügyészt.

Arról is beszélt Magyar az interjúban, hogy elindulna a júniusi EP- és önkormányzati választáson, de „csapatai harcban állnak”, például a Karmelitával. Azt még nem mondta el, hogy akkor új pártot alapít, vagy már meglévő pártba szállna-e be, esetleg egy meglévő, nem funkcionáló kis pártot venne át. Azt mondta, az EP-választáshoz kell mögé párt, de az önkormányzatinál indulhat valamilyen szervezet színeiben, így aztán

„elindulhatnék főpolgármester-jelöltnek is, nem fogok egyébként”.

Szinte minden ellenzéki párttól kapott megkeresést. Olyanokkal viszont ő nem akar együtt dolgozni, akik most aktív vagy korábban aktív országgyűlési képviselők voltak, vagy épp a kormányzat részei. Ő maga nem akar kimenni Brüsszelbe EP-képviselőként, abban pedig nem gondolkodott, hogy főpolgármester-jelöltet állítsanak. Az eddig bejelentett jelöltek közül abban biztos, hogy Karácsony Gergelyt nem akarja támogatni, a Fidesz jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát sem, már csak azért sem, mert nem ül le interjút adni a független sajtónak.

„Bennem nincs messiástudat. Van vízióm, van elképzelésem”

– válaszolta Magyar arra a kérdésre, hogy miben különbözik az elmúlt években hasonló népszerűséggel feltűnt politikai szereplőktől, mint amilyen például Bajnai Gordon vagy Márki-Zay Péter volt. Már csak azért is más szerinte, mert ő nem gyurcsányozza össze magát. „Az én többletem az lehet, hogy én tényleg szeretnék valami jót csinálni.”

A mostani kiemelt figyelmet és felhajtást konkrét programmal, vízióval lehet fenntartani szerinte. Csak úgy fog tudni hosszabb távon építkezni, ha hiteles és van mondanivalója. Azt is mondta Magyar, hogy nem akar „one man show”-t csinálni, mert a politikát csapatsportnak tartja. Már csak fizikailag sem bírná egyedül, állítása szerint ugyanis nem sokat aludt az elmúlt egy hónapban.

Azért is kap ekkora figyelmet, mert állítása szerint egyedül meghekkelte ezt a rendszert, és nem tud mit kezdeni vele a hatalom. „Az emberek kicsit Lúdas Matyi szerepbe tesznek engem. Van döbrögi az egyik oldalon, akié a hatalom, akié az ostor, és itt van egy gyerek, aki meg úgy tűnik, hogy nem fél. (...) Ez beleillik a magyar népmesékbe.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!