Magyar Péter elindítja a Talpra, magyarok közösséget, és politikai pártot szervez

2024. március 15. – 17:09

Magyar Péter elindítja a Talpra, magyarok közösséget, és politikai pártot szervez
Magyar Péter 2024. március 15-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Talpra, magyarok! néven indított közösséget, és rövidesen bejelenti az ehhez kapcsolódó politikai pártot is, egy középen álló politikai erőt, ami leszámol az elmúlt évtizedek szekértábor-logikájával – ezt jelentette be a kegyelmi botrány kirobbanásakor NER-ből kicsekkoló, majd Rogán Antalba és a Fidesz körül ólálkodó oligarchákba beleálló Magyar Péter, Varga Judit egykori igazságügyi miniszter volt férje.

Magyar március 15-én hirdetett zászlóbontást új politikai mozgalmának az Andrássy úton. Itt arról beszélt, hogy új politikai közösségével „visszavesszük a hazánkat, jelképeinket, kifejezéseinket, és közösen felépítünk egy modern, európai Magyarországot, ahol mindenki egyenlő, és minden magyar szava számít”.

Bejelentette a 12 pontos programját, vagy ahogy ő nevezte: a nemzeti minimumot. Ezek a következők:

 1. az egészségügy rendbetétele, az ehhez szükséges plusz források azonnali biztosítása;
 2. az oktatás szabadságának visszaállítása, a tanárok megbecsültségének helyreállítása, magas színvonalú, a kor követelményeinek megfelelő oktatás biztosítása minden magyar gyermek számára;
 3. a környezetvédelem és a fenntarthatóság prioritásként kezelése a jövő generációinak védelme érdekében;
 4. a közpénzen folytatott propaganda megszüntetése, a közmédia függetlenségének biztosítása;
 5. A kétharmados szavazással bebetonozott pártfunkcionáriusok menesztése. Ide sorolta a köztársasági elnököt, a legfőbb ügyészt, az Alkotmánybíróságot, a KEHI-t és az ÁSZ-t.
 6. Az ügyészség függetlenségének, politikai befolyástól való működése, biztosítása, hatékony és gyors igazságszolgáltatás.
 7. A mindent elborító korrupció elleni zéró tolerancia, az Európai Ügyészséghez való azonnali csatlakozás.
 8. A nemzeti érdekeket figyelembe vevő, Magyarország szuverenitását védő, de konstruktív párbeszéd az Európai Unióval és a NATO-val.
 9. A nemzeti vagyon különböző közérdekű alapítványokba és MNB-s alapítványokba történő átjátszásának teljes körű felülvizsgálata és azonnali leállítása.
 10. Olyan gazdasági- és életkörülmények biztosítása Magyarországon, hogy a fiatalok elsődleges célja ne a nyugatra való vándorlás legyen, és a külföldre költözöttek valós lehetőségként számoljanak a hazaköltözéssel. Demográfiai fordulatra és a fiataloknak bérlakásépítési programra van szükség.
 11. A magyar kis- és közepes vállalkozások, és magyar gazdák védelme és támogatása;
 12. a nyugdíjasok emberhez méltó életének biztosítása, az elesett, perifériára szorult társadalmi csoportok megsegítése, felzárkóztatása és a beteg gyermekeiket egyedül nevelő családok támogatása.

Magyar arról beszélt, „nem ígérek örök életet és ingyen sört, de nem is várok se vért, se verejtéket, se könnyeket. Azt ígérem, hogy együtt, jókedvűen, egymást meghallgatva, egymásban bízva, tégláról téglára építünk egy új hazát, egy modern európai országot, ahol jó élni, jó gyereket nevelni”. Ez pedig egy olyan haza lesz, amire büszkék lehetnek. Azt mondta, ehhez egy ütőképes és ütésálló politikai erőt akar létrehozni. Van több száz önkéntese is, és hamarosan elkezdenek pártként funkcionálni, bár tudja, hogy egy közösség és párt felépítése óriási feladat, ami csak együtt, egy csapattal sikerülhet.

Magyar szerint „egy évtized alatt Magyarország az unió második legszegényebb és a legkorruptabb országa lett”. Kialakult egy kör, ahova áramlik a pénz, miközben a kisvállalkozók és gazdák egyik napról a másikra próbálnak túlélni. Arról is beszélt, hogy mindeközben a kormány milliárdos támogatásokkal csábítja a multikat Magyarországra.

Ki kell mondani Magyar szerint azt, hogy semmi sem mehet úgy tovább, mint az utóbbi harminc évben: morális, politikai, gazdasági válság van Magyarországon. Az embereknek megingott a bizalma a Magyarországot irányító teljes politikai elitben, a magyarok már nem hisznek az országot saját hűbérbirtokként kezelő kormányzati arcoknak, de az ellenzéknek sem, és egyre többen ismerik fel, hogy a politikusok által mesterségesen létrehozott árkok és viták a nemzeti vagyon szűk haveri körnek való átjátszását hivatottak elfedni. De „Magyarország nem a Rogán Antalok, nem a Tiborcz Istvánok, nem az oligarchák, és még csak nem is a döbrögik országa”, hanem a Hunyadiak, az Arany Jánosok, a Márai Sándorok és a Lúdas Matyik országa.

Felemlegette, hogy a kormány még most sem kért bocsánatot a bicskei áldozatoktól, valamint azt is mondta, hogy az olyan fajsúlyos kérdésekben, mint például az eutanázia, kellenek a társadalmi viták és valódi konzultációk, hogy mindenki véleményt nyilváníthasson, ne csak a parlamentben ülő szavazógépekként funkcionáló képviselők.

„Sokan azzal vádolnak engem, hogy küldtek. Nem, én jöttem, mert úgy éreztem, hogy eddig és ne tovább” – mondta. A tüntetésen résztvevők is azért jöttek szerinte, mert változásra van szükség.

A március 15-i percről percre közvetítésünket itt olvashatják, Magyar Péter demonstrációjáról pedig hamarosan videós tudósítással is jelentkezünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!