Elindulhat Magyar Péter pártja a júniusi választáson, nyilvántartásba vette a Tisza Pártot az NVB

2024. április 11. – 17:06

Elindulhat Magyar Péter pártja a júniusi választáson, nyilvántartásba vette a Tisza Pártot az NVB
Magyar Péter a Nemzeti Választási Bizottság ülésén 2024. április 11-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Bizottság Magyar Péter pártját a június 9-i EP- és önkormányzati választásra csütörtök délután. Ez azt jelenti, hogy a Tisztelet és Szabadság (Tisza) Pártja április 20-án elkezdheti gyűjteni az ajánlásokat az induláshoz. A szavazólapon a Talpra, magyarok! mozgalom logója és a Tisza Párt neve szerepel majd. A párt nyilvántartásba vételét a választási bizottság egyhangúlag szavazta meg, a döntés azonban még nem jogerős.

Szerdán nyújtotta be Magyar a kérelmét a választási bizottságnak, ekkor derült ki, hogy az eddig ismeretlen Tisza Párt színeiben vágna neki a júniusi választásoknak. „Több párttal is tárgyaltunk, és próbáltunk olyat keresni, amelyiknek az előélete és a programja beleillik a Talpra Magyarok! közösségének programjába” – mondta Magyar Péter a RTL Híradónak arról, hogy miért pont az egri székhelyű pártot választotta.

Arról beszélt, hogy a párt neve is szerepet játszott a döntésében. Magyar szerint a tisztelet és a szabadság nagyon hiányzik a mai közéletből, a párt rövidített neve, Tisza pedig

„pozitív és örömteli konnotációval bír a magyar kultúrában és történelemben”.

Magyart rögtön a párt alelnökének választották, és állítása szerint csak adminisztratív oka van annak, hogy nem ő lett az elnök. Valószínűleg nem jegyezte volna be időben a vezetőváltást a bíróság, és nem akartak kockáztatni, hogy emiatt lemaradjanak a választásról. A Tisza Pártot ideológiamentes, se jobb-, se baloldali, alulról szerveződő közösségként alapították 2021-ben Egerben, elnöke Szabó Attila, alelnöke pedig Deák Boldizsár, aki korábban fideszes önkormányzati képviselő volt Egerben.

Magyar Péter március 15-én jelentette be, hogy Talpra, magyarok! névenúj politikai közösséget indít. Azt mondta, egy középen álló politikai erőt szeretne, amely leszámol az elmúlt évtizedek szekértábor-logikájával. Pár napja az is kiderült, hogy átveszi a Legyél a változás Egyesületet, amely a politikai közösség jogi hátterét adja. A 2023-ban alapított egyesületet Tarr Zoltán József egykori református lelkész adta oda Magyarnak. Tarr a múlt szombati tüntetésen fel is szólalt, amely után kirúgták a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik háttérintézményéből.

Magyarnak június 9-i EP-választás előtt már nem volt ideje új pártot alapítania, mert a választási bizottság csak azokat a pártokat veheti jelölőszervezetként nyilvántartásba, amelyeket már a választás március 12-i kitűzése előtt jogerősen bejegyzett a bíróság. A hivatalos kampányidőszak és az ajánlásgyűjtés április 20-án, azaz jövő szombaton indul.

Ahhoz, hogy EP-listát tudjanak állítani, legalább 20 ezer aláírást kell összegyűjteniük május 3-ig.

A párt EP-listáját a tervek szerint Magyar vezeti, míg több helyre pályázatot hirdetett kedden. „A pályázat keretében öt-öt olyan hölgyet és urat szeretnénk kiválasztani, nyílt és átlátható módon, akik végzettségük és tapasztalatuk alapján alkalmasak és képesnek is érzik magukat arra, hogy közéleti pályára lépjenek, és Magyarországot és a honfitársaikat európai parlamenti képviselőként képviseljék” – olvasható a pályázati kiírásban, amiben azt is írták, hogy a kiválasztás többfordulós, lesz személyes meghallgatás, bemutatkozó videós és országos szavazós kör is.

Magyar a Mércének arról beszélt, a mozgalma gyorsan növekszik, a Talpra, magyarok! közösségéhez már több tízezren jelentkeztek, és az egyesületnek is több ezer tagja van már. „Vannak közöttük vállalkozók, akik több száz embernek adnak munkát, edzők, lelkészek, helyi ügyvédek, háziorvosok, közéleti szereplők, sportolók. Én azt gondolom, hogy ebből nagyon gyorsan mozgalom lesz.”

Azt is mondta, hogy az európai parlamenti választásokig nyilván hatalmas munka lenne felépíteni egy egész mozgalmat, de nem is ez a cél, most „arra fogunk koncentrálni, hogy minél több emberhez eljussunk vidéken, meg a nagyvárosokban, kisvárosokban”. Az országgyűlési választásokig még két évük van szervezkedni, szerinte épp időben álltak neki ennek a munkának.

Múlt szombaton a NER történetében eddig nem látott ellenzéki tömeg mozdult meg Magyar tüntetésén, ahol azt követelte, hogy a kormány adja vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek. Bejelentette, hogy országjárásra indul, anyák napjára pedig újabb tüntetést hirdetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!