Kézműves YouTube-videók és 20 pontos program – kétfős sufnipártba szállt be Magyar Péter az EP-választásokra

Legfontosabb

2024. április 10. – 19:43

Kézműves YouTube-videók és 20 pontos program – kétfős sufnipártba szállt be Magyar Péter az EP-választásokra

Másolás

Vágólapra másolva
  • Április 10-én szerdán kiderült, hogy Magyar Péter a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) színeiben indul el az európai parlamenti választásokon.
  • A Tisza Pártot eddig szinte senki nem ismerte az országban, korábban semmilyen választáson nem indultak.
  • Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a szervezetről.

Ideológiamentes, se jobb-, se baloldali, alulról szerveződő pártot alapított 2021-ben két idősödő egri férfi, Deák Boldizsár és Szabó Attila. A pártot bejegyeztették, országjárásra indultak, és azt tervezték, hogy a 2022-es választásokon 106 jelölttel indulnak el, a pártjuk pedig a két és fél millió bizonytalan szavazót fogja megszólítani. Aztán az egészből semmi nem lett.

Pedig Deák és Szabó tényleg komolyan gondolták a pártalapítást. Országjárásukra még egy utánfutót is beszereztek, amelyen a magyar zászlók kíséretében a párt neve szerepelt. Ezzel turnéztak Magyarország városaiban, az útjukról pedig olyan kézműves jellegű videókban számoltak be, mint ez:

Minden jel arra mutat viszont, hogy az országjárás nem járt sikerrel, a két alapítón kívül ugyanis a későbbi videóikban sem jelenik meg senki. A párt székhelye Eger belvárosában, egy üzlethelyiségnek otthont adó emeletes házban van (ami egy furcsa lángosokat áruló büfének is otthont ad), 2022-es beszámolójuk szerint a szervezetnek 370 ezer forint tulajdona és 222 ezer forint bevétele volt.

A pártot azóta Szabó Attila elnök vezeti, érdekesebb viszont társa, Deák Boldizsár alelnök, aki a 2000-es években a Fidesz színeiben volt önkormányzati képviselő Egerben. Innen a hvg.hu cikke szerint nem önként távozott, hanem amikor 2009-ben feloszlatták a helyi pártszervezetet, az újjáalakulóba nem vették fel. Ezenkívül egy időben az Egri Vízilabda Klub elnökségi tagja, valamint az azóta megszűnt Rádió Eger helyi rádióadó tulajdonosa volt. A pártnak honlapja szerint van egy másik alelnöke is Somodi Erzsébet személyében, ő azonban a YouTube-videósorozatban nem szerepel.

Húszpontos programmal készültek

Szabó és Deák a pártalapítással együtt csináltattak egy honlapot, amelyen ismertetik a párt 20 pontból álló programját. Ebben nem témakörök szerint, hanem ötletszerűen követik egymást szociális, gazdasági és közjogi/intézményi célok. A programban vannak konkrétan megnevezett követelések és bővebben ki nem fejtett irányok is.

A jóléti követelések között van az alapvető élelmiszerek áfájának nulla százalékra csökkentése, a 13. havi nyugdíj visszaállítása, a minimálnyugdíj 28 ezer forintról 110 ezer forintra emelése és az ingyenes nyelvvizsgák bevezetése 8. osztálytól. Ezenkívül a Tisza Párt „belátható időn belül csatlakozna” az eurózónához, csökkentené az orvosok adminisztrációs terheit és a várólistákat, valamint, mint kampányidőszakban minden magyarországi párt, nagyobb pénzügyi támogatást biztosítana a kis- és középvállalkozásoknak.

A Tisza Párt alapítói a közjogi rendszert is átalakítanák, így bevezetnék a közvetlen államfőválasztást, állami kézbe adnák a végrehajtást, eltörölnék a mentelmi jogot, és csatlakoznának az európai ügyészséghez. A programjukba néhány olyan nehezen megfogható elem is került, mint „a migráció megállítása”, a „hiteles hírközlés visszaállítása”, a magyarországi kisebbségek „valós felzárkóztatása” és igazságszolgáltatás a devizakárosultaknak. A helyesírási hibákban gazdag programban szerepel az is, hogy az alapítók szeretnének „valós rezsicsökkentést, világpiaci árak megvalósítását a teljes energia szektorban”, vagyis a valós rezsicsökkentés alatt a rezsicsökkentésnek nevezett hatósági árszabályozás eltörlését értik.

A párt honlapján az első bejegyzés 2020 decemberéből származik, az utolsó bejegyzés nem sokkal később, 2021 augusztusában került fel. Ez utóbbi semmilyen szöveget nem tartalmaz, kizárólag hat beágyazott videót, amelyen a párt két tagja vagy egymást kérdezi, vagy egymással beszélget egy asztal mögött valahogy így:

A Tisza Párt egyetlen korábbi sajtómegjelenése 2021-es, akkor az Egri Ügyek készített interjút a két alapítóval. A beszélgetésben Szabó kifejti például, hogy: „Nem vagyunk hataloméhesek, nem szorulunk magas állami fizetésekre, és mélyen hiszünk a valódi népképviseletben. Ezért kormányzati szerepben csak két ciklust engedélyezünk a képviselőknek, a jövedelmüket pedig a civil életben folytatott foglalkozásuk bérének havi átlagában maximálnánk.”

Deák hozzáteszi: „A jelenlegi kormány egyik hibája, hogy nem foglalkozik a társadalmi rétegek valódi problémáival. Nagyszerű dolog, hogy stadionok épülnek, de a világjárvány alatt nem ez a legfontosabb. Ki kell mondani: az emberek ugyanúgy érzik magukat az Orbán-kormány alatt, mint a Gyurcsány-korszakban.”

Arról, hogy pontosan mit gondolnak a világról, Szabó és Deák 2021-ben pont ugyanolyan talányosan nyilatkozott, mint Magyar Péter szokott 2024-ben. Deák akkor némi önellentmondással „ideológiamentes jobbközép” pártként hivatkozott magukra, amely középutas politikát folytat. Szabó azt mondta: a 18 munkapontból álló programjuk „modern európai konzervatív és szociáldemokrata értékeket ötvöz”.

Azt az egyet viszont Szabó elmondta, hogy a határon túli magyaroktól elvennék a szavazati jogot, mert szeretnék „elérni, hogy Magyarországon csak az rendelkezzen szavazati joggal, akinek magyar adókártyája van. Szerintünk épülhet stadion, templom például Kárpátalján magyar támogatásból, de ettől még ne legyenek feljogosítva az ottani magyarok arra, hogy beleszólhassanak például a magyar gazdaságpolitikába.”

Szabó az akkori interjút azzal zárta, hogy leszögezte: „Teljes szívünkből hisszük, hogy mi vagyunk az a párt, amely meg fogja találni a magyar és az európai értékek és érdekek között az egyensúlyt.”

Magyar Péter mindent megváltoztat

A pártról más hír nem jelent meg, a 2022-es választásokon nemhogy országos listát nem tudtak állítani, de még Egerben sem állítottak egyéni képviselőjelöltet. Az év júliusában két másik párttal együtt még beadtak egy, az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló népszavazási kezdeményezést, de azt formai hiba miatt elutasították.

Aztán idén április 10-én hirtelen berobbantak a nyilvánosságba, amikor a párt alelnökévé választották Magyar Pétert, aki társaival többségbe került a párt ügyvivő szerveiben. Magyarnak azért volt szüksége a velük való együttműködésre, mert nem tudott már saját pártot bejegyeztetni az európai parlamenti választások előtt.

Magyar a hír megjelenése után azt mondta: „Több párttal is tárgyaltunk, és próbáltunk olyat keresni, amelyiknek az előélete és a programja beleillik a Talpra Magyarok! közösségének programjába.” Szerinte a párt neve is szerepet játszott a döntésben, mert a tisztelet és szabadság nagyon hiányzik a mai közéletből, a párt rövidített neve, Tisza pedig „pozitív és örömteli konnotációval bír a magyar kultúrában és történelemben”.

Állítása szerint adminisztratív oka van annak, hogy csak alelnöke lett a pártnak, és nem elnöke. Valószínűleg nem jegyezte volna be időben a vezetőváltást a bíróság, és nem akartak kockáztatni, hogy emiatt lemaradjanak a választásról.

Ahogy korábban írtuk, a Nemzeti Választási Bizottság a csütörtök délutáni ülésén hozhat döntést arról, hogy elfogadják-e a Tisza Párt jelentkezését. „Lássuk meg, mennyire fél a hatalom, és hogy megpróbálják-e adminisztratív eszközökkel megakadályozni az indulásunkat” – jegyezte meg Magyar.

A párt EP-listáját a tervek szerint ő vezeti, míg több helyre pályázatot hirdetett kedden. „A pályázat keretében öt-öt olyan hölgyet és urat szeretnénk kiválasztani, nyílt és átlátható módon, akik végzettségük és tapasztalatuk alapján alkalmasak és képesnek is érzik magukat arra, hogy közéleti pályára lépjenek, és Magyarországot és a honfitársaikat európai parlamenti képviselőként képviseljék” – olvasható a pályázati kiírásban, amiben azt is írták, hogy a kiválasztás többfordulós, lesz személyes meghallgatás, bemutatkozó videós és országos szavazós kör is.

Hétfő este az ATV műsorában arról beszélt Magyar, hogy a lehető legkevesebb időt akarnak hagyni a propagandának a lejáratásra. Azt mondta, több párt is szóba jöhet, B és C opció is van, „de az ördög nem alszik”, ezért még kivárnak a bejelentéssel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!