A Kutyapárt EP-listavezetője: Magyar Péter egyelőre csak beszél, ráadásul nem is vicces

2024. április 12. – 07:53

Másolás

Vágólapra másolva

„Ennek az országnak nem messiásra van szüksége, hanem több ezer eltökélt szarlapátolóra, hogy végre jobb hely legyen” – mondta a 444-nek adott interjúban Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) listavezetője.

Szerinte a Kutyapárt tagjait az tartja össze, hogy szeretnek konkrét dolgokkal foglalkozni, és utálják a bullshitelést. „A kampányunkban is meghatározó, hogy mindig konkrét cselekvésekhez kötjük az eseményeket. Most voltam Egerben, ahol zebrafestést csináltak a helyi passzivisták, máshol táblákat helyezünk ki, padokat festünk stb.” A héten pedig Brüsszelbe utazik, ahol pártcsaládokkal fognak ismerkedni, találkoznak az Európai Kalózpárttal, amelynek megfigyelőstátuszban tagja az MKKP, és a Zöldek frakciójával is. Aztán elmennek „a Szájer-ereszhez”, és csinálnak egy utcabulit, az egyik programpontjuk ugyanis az, hogy „több technót viszünk az Európai Parlamentbe”.

A Kutyapárt február elején jelentette be, hogy Le Marietta, az Átlátszó egykori újságírója, a főpolgármesteri hivatal részvételiséggel foglalkozó osztályának létrehozója vezeti majd a párt listáját az idei európai parlamenti választásokon, a második helyen pedig a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt két éve kirúgott Törley Katalin áll.

„A Kutyapártnak cselekvő pártnak kell maradnia az EP-ben is. Ez a lényege, hogy csinálunk dolgokat, és nem csak beszélünk dolgokat” – mondta Le Marietta.

Mint mondta, ha bejut, ő sem tűnhet majd el az EP-ben, „az a dolgom, hogy látható dolgokat csináljak”.

Az MKKP 200 millió forintnyi kampánytámogatást osztott ki az elmúlt években pályázati úton civil projektekre, Le Marietta szerint hasonló módon szeretnék majd elkölteni az EP-mandátum után járó támogatást is. De azt is szeretné elérni, hogy lehessen kutyát bevinni az Európai Parlamentbe, és szeretné megváltoztatni „a sokszor arrogánsnak látszó szemléletmódot az uniós intézményrendszeren belül”. Azt is szeretné, ha valódi munka indulna meg a közvetlen demokrácia erősítéséért az EP-ben, ezért például felszámolná a szerinte teljesen felesleges és súlytalan petíciós bizottságot. Az EP-programjukat a pártolók ötletei alapján állítják össze, a témáik között szerepelnek a zöld ügyek, az internetszabadság, a demokrácia és az átláthatóság, és az emberek és állatok jólétének védelme is.

A budapesti főpolgármester-választással kapcsolatban azt mondta, „nagyon fontos lenne, hogy erősödjön a fővárosban a részvételiség, és ezt az ajánlatot egyik fél oldaláról se nagyon látom”. Arra a kérdésre, hogy Karácsony vagy Vitézy, azt válaszolta: „Egyik sem.”

„Magyarországon az van, hogy kiáll valaki, azt mondja, hogy én tudom a tutit, és gyertek utánam. Csakhogy ennek az országnak nem messiásra van szüksége, hanem több ezer szarlapátolóra, hogy végre egy jobb hely legyen.” Szerinte ez annyit jelent, hogy „egyrészt kongatom a harangot, felhívom rá a figyelmet, másrészt feltűröm az ingujjam, és csinálom én”.

„Együtt tudok érezni azzal, hogy az emberek erős vezetőre vágynak, mi viszont azt mondjuk, hogy a sok cselekvő ember hoz változást, nem pedig valaki, akire rá akarunk ruházni minden hatalmat és felelősséget.” Magyar Péterrel kapcsolatban azt mondta, „nem látok őrült különbséget ahhoz képest, amit a jelenlegi hatalom képvisel. A szokásos mintákat követi.”

„Mi cselekvő párt vagyunk, amelyik akciókon keresztül hívja fel a figyelmet problémákra, és próbálja azokat megoldani. Magyar Péter egyelőre csak beszél, ráadásul nem is vicces.”

Ami nem baj, de „csak mivel nem csinált eddig semmit, és nem is vicces, mi nem foglalkozunk vele”.

Le Marietta részvételiségi szakértő és urbanista, a Népszabadság, majd az Átlátszó újságírója volt, majd megalapította a Járókelő.hu hibabejelentő platformot. 2020-ban létrehozta a Főpolgármesteri Hivatal részvételiséggel foglalkozó osztályát, és elindította a főváros közösségi költségvetési programját. 2022-ben jött el az önkormányzattól, a bostoni MIT-en ösztöndíjjal regionális és várostervezést tanult egy évig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!