Törley Katalin: Az egész Tanítanék állt bele ebbe az EP-jelöltségbe

2024. február 6. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez egy szervezeti döntés volt. Ez nem az én személyes utam, hanem az egész Tanítanék állt bele ebbe. De mivel az EP-választásokon csak pártlistán lehet indulni, kellett találnunk egy együttműködő partnert ehhez” – nyilatkozta a 444-nek Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja, aki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) EP-listájának második helyén áll.

Törley 23 évig tanított francia nyelvet, irodalmat és civilizációt. A budapesti Kölcsey Gimnáziumból 2022 októberében bocsátották el a polgári engedetlenségi mozgalomban való részvétele miatt. 2016 óta a Tanítanék Mozgalom alapító tagja és aktivistája.

A 444-nek azt mondta, az utóbbi időben nyilvánvalóvá vált a mozgalom számára, hogy „valamilyen módon szintet kell lépnünk, és új terepet, meg új tereket kell keresnünk a cselekvésre”, ezért döntöttek úgy, hogy részt vesznek az EP-választásokon.

Miért az EP?

A Tanítanék Mozgalom nyolc éve folyamatosan tematizál egy szakpolitikai ügyet, évek óta politizál – mondja Törley. „Most annyi történik, hogy a nagypolitika eszközeit fogjuk felhasználni a szakpolitikai küzdelmünkhöz.”

„Szerintem lelkesítő lehet az, hogy egy civil szerveződés, ami már letett sok mindent az asztalra, ilyen szinten is tovább tudja folytatni a munkát.”

Törley szerint az oktatás egész Európában válságban van, tehát összeurópai szinten is kell keresni válaszokat, nem csak tagállami szinteken. Ezenkívül pedig „van egy csomó olyan probléma, ami nagyon súlyosan érinti a magyar oktatási rendszert, de európai hatáskörbe tartozik: például a gyermekjogok, a munkavállalói jogok, a közszolgálatiság kérdése, a romák ügye, a szegregáció-deszegregáció, az inklúzió kérdése, és még sorolhatnám. Én azt gondolom, hogy lassan és szívós munkával, de lehet európai szinten is változásokat elérni ezekben az ügyekben”.

Az aktivista szerint egy EP-képviselői hellyel a Tanítanék is megerősödhet, és folyamatosan napirenden tarthatja az ügyét.

Azzal kapcsolatban, hogy az oktatási tiltakozás az utóbbi időben elhalt, Törley azt mondta, most valóban van egy csendes időszak, de ettől „nem kell megijedni, hanem jól kell felhasználni”. A Tanítanék ebben az évben „komoly hálózatépítési programba kezdett”, a most induló kampány ennek a fejlesztésében is hasznos lesz szerinte.

Miért az MKKP?

„Több ellenzéki párttal voltak már a múltban együttműködéseink, amelyek kizárólag szakmai jellegűek voltak. De egyikükről sem mondhatjuk el, hogy az lenne a politikai otthonunk. A Kutyapárt viszont a jellegénél és a működésénél fogva sokkal inkább mozgalmi, civil jellegű szervezet. Ilyen szempontból találtunk rokonságot, és elképzelhetőnek tartottuk ezt az együttműködést”.

Mint mondja, az fel sem merült, hogy más pártokkal működjenek együtt, mert egyiknél sem láttak olyan működési módot, ami összeegyeztethető lenne a a Tanítanék mozgalmiságával.

A Kutyapárttal viszont egy olyan együttműködést tudnak megvalósítani, „amiben én a tanítanékos identitásomat, és a szervezetem autonómiáját is meg tudom őrizni”. A Tanítanék a kampányban „szervezetként vesz részt, és a saját ügyét fogja képviselni”.

A Tanítanék erőforrásainak nagy részét most az EP-kampányra fordítják, országjárásba kezdenek, fórumokat szerveznek, és a Kutyapárttal közösen is tartanak majd rendezvényeket. „A hangsúly azon lesz, hogy minél több érintettel beszéljünk, és az ő helyben nagyon konkrét kérdéseiket, problémáikat hangosítsuk ki a kampány alatt.”

Az országot nem akarja itt hagyni, itt is, ott is dolgozna, ha bejutna az EP-be.

Az esélyek kapcsán Törley azt mondta, ő hisz benne, hogy a Kutyapárt két vagy három képviselőt el tud küldeni az Európai Parlamentbe. A felmérések szerint a Kutyapárt egyébként eléggé esélyes arra, hogy EP-mandátumot szerezzen, az viszont egyelőre kérdés, hogy sikerülhet-e 1-nél többet behúzniuk.

Az MKKP társelnöke, Kovács Gergely a Partizánnak azt mondta, „az EP-lista tök jó lehetőség arra, hogy keressünk olyan embereket, akik olyan területeken végeztek jó munkát, ami fontos a Kutyapártnak”. Ilyen szerinte a városfelújítás, ami illik Le Mariettához, de Törley Katalin magától kereste meg a pártot azzal, hogy a jelöltjükként indulna. „Ha már van lehetőségünk az EP-be jutni, akkor olyanokat küldenénk, akiknek van értelme, akik már valamit letettek az asztalra.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!