A Kutyapárt akár saját frakció elindításával is próbálkozna az EP-ben

2024. február 5. – 20:13

A Kutyapárt akár saját frakció elindításával is próbálkozna az EP-ben
Forrás: Partizán / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Még nem tudja a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, hogy az Európai Parlamentben melyik frakcióba ülne be, mert „a Kutyapárt nem találja a helyét abban a felhozatalban, ami most van, hozzá hasonló párt nincs az EP-ben. Előfordulhat, hogy megpróbálunk saját frakciót indítani az EP-ben”, de erről majd úgyis a tagság dönt – erről beszéltek a párt EP-listavezetői és a párt társelnöke, Kovács Gergely a Partizánnak.

A Kutyapárt a vasárnapi küldöttgyűlésén szavazta meg az EP-listáját, az első három helyén ők állnak: Le Marietta, az Átlátszó egykori újságírója, a főpolgármesteri hivatal részvételiséggel foglalkozó osztályának létrehozója, Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt két éve kirúgott tanár és a Tanítanék Mozgalom elnöke, valamint Juhász Veronika, a párt II. kerületi képviselője. Kovács Gergely szerint ez a sorrend biztosan marad a választásokig, már ha „nem vernek át”.

Felmerült a kérdés, hogy miért nem kutyapártosok vannak a párt EP-listájának első két helyén, erre Kovács úgy felelt, „az EP-lista tök jó lehetőség arra, hogy keressünk olyan embereket, akik olyan területeken végeztek jó munkát, ami fontos a Kutyapártnak”. Ilyen szerinte a városfelújítás, ami illik Le Mariettához, de Törley Katalin magától kereste meg a pártot azzal, hogy a jelöltjükként indulna. „Ha már van lehetőségünk az EP-be jutni, akkor olyanokat küldenénk, akiknek van értelme, akik már valamit letettek az asztalra” – magyarázta Kovács.

Törley Katalin azzal magyarázta az indulási szándékát, hogy a Tanítanék ügyét, „egy szintlépéssel, új terek, új lehetőségek megtalálásával tudjuk tovább vinni”. Szerinte ehhez egy EP-képviselőség jó lehetőség, mert európai színtéren tudja majd képviselni az oktatási kérdéseket. Az országot azért nem akarja itt hagyni, itt is, ott is dolgozna, ha bejutna az EP-be.

Ehhez azért választotta a Kutyapártot, mert egyrészt a többi ellenzéki pártnál „nem volt politikai otthonunk”. Az EP-választáshoz viszont kell egy párt, de nem volt vita arról náluk a Tanítanékban, hogy ez csak a Kutyapárt lehet, ami „mozgalmiságában, civil jellegével, cselekvő politizálásával és a programjaival mutatott rokonságot a mi mozgalmunkkal”. Az értékek egyezésén kívül az is tetszett nekik, hogy a Kutyapárt feszegeti a kereteket, mint ahogy szerinte ők is.

Le Marietta azt ígérte, hogy a választók „bullshitmentes cselekvő politizálást” várhatnak tőle az EP-ben, ha kijut. Juhász Veronika pedig elárulta, hogy ha a lista harmadik helyéről bejutna az EP-be, akkor inkább azt választaná, nem a kerületi képviselőséget.

Az interjúból kiderült, a pártnak lesz majd EP-programja, ennek az ötletelésébe az embereket fogják bevonni. Arra számítanak, nagyjából százan lesznek azok, akik segítenek nekik kidolgozni ezt a programot majd. Május 1-jéig akarják ezt a programot elkészíteni, akkor lesz húsz éve, hogy Magyarország belépett az unióba.

Az uniós pénzekről például Kovács azt mondta, „ha már feltételeket szab az unió a pénzekhez, akkor olyan feltételeket szabjon, amikkel el lehet érni, hogy valóban csökkenjen Magyarországon a korrupció”, mert ezek a feltételek most nem olyanok. Erre példaként az Integritás Hatóság felállítását hozta, ami szerinte „gyönyörű ajánlásokat tesz” a kormány felé mondjuk a közbeszerzésekről és vagyonnyilatkozatokról (például hogy vizsgálja a NAV is ezeket), de ezek nem sokat érnek egyelőre.

A felmérések szerint a Kutyapárt egyébként eléggé esélyes arra, hogy EP-mandátumot szerezzen. Az egyelőre kérdés, hogy sikerülhet-e 1-nél többet behúzniuk. Korábban Kovács Gergely erről azt mondta, szerinte az EP-be simán be tudnak kerülni.

Kovács röviden arról is beszélt, hogy a továbbiakban nem támogatják Juhász Pétert a budapesti V. kerületben, miután a Momentum – és Kovács állítása szerint több más ellenzéki párt is – beállt Juhász mögé. Kovács szerint Juhász betartotta a Kutyapárt kérését, hogy ne kampányoljon együtt ellenzéki politikusokkal, de ha valóban több ellenzéki párt beáll mögé, akkor ez a kérésük már nem fenntartható ilyen körülmények között. Hivatalosan egyelőre a Momentumról tudni, hogy támogatják Juhász polgármester-jelöltségét a Belvárosban.

A párt harmadik polgármesterjelöltje ezután az I. kerületben lesz. Kovács szerint Nánásiné Abonyi Gyöngyi már korábban jelezte, hogy indulna polgármesterjelöltként, csak „az előző taggyűlésen nem maradt idő” arra a napirendi pontra, amin róla szavaztak volna, így döntöttek erről a most hétvégin. Szóval szerinte a kettő történés között nem kell logikai összefüggést keresni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!