Gulyás: A reptér egy aranytojást tojó tyúk

2023. november 30. – 13:00

frissítve

Gulyás: A reptér egy aranytojást tojó tyúk
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Gulyás Gergely elismerte, hogy valóban létezik az a beruházásterv, ami a Rákosrendező pályaudvar területe mellé, a Hősök tere mögé felhőkarcolót hozna létre arab pénzből.
  • A kis- és közepes vállalkozások kamatstopját április 1-ig, a lakossági kamatstopot pedig július 1-ig hosszabbítják meg. Szintén július 1-ig hosszabbodik meg a diákhitelre vonatkozó kamatstop is.
  • A Szuverenitásvédelmi Hivatal információt kérhet magyar médiumoktól, újságoktól is az esetleges külföldi források ügyében, de szankcionáláshoz nincs joga.
  • Gulyás szerint a repülőtér egy „aranytojást tojó tyúk”, ezért az ország gazdasági helyzetét segítené, ha megvásárolná azt az állam.
  • Gulyás Gergely szerint a Fidesz-frakció megfelelő döntést fog hozni a Fővárosi Közgyűlést is érintő választási törvény módosításával kapcsolatban. A miniszter hozzátette: nem jó, ha 12 hónapon belül változtatnak a választási törvényen.
  • Gulyás nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Magyarország a törököknél előbb hagyja-e jóvá a svédek NATO-csatlakozását. A kormány tagjai eddig azt állították: nem Magyarország lesz az utolsó.
  • A Katona József Színház igazgatójának már nem kellene a helyén lennie, mondta Gulyás miután kiderült: a Katona József Színházban az előadások árának akár közel egyharmadát is elengedik a DK párttagjainak.
  • Sem Ukrajna EU-s csatlakozását, sem az uniós költségvetés módosítását nem támogatja a magyar kormány.
  • Az árfigyelő rendszer esetében a Gazdasági Versenyhivatal dolgozik a termékkörök bővítésén.

„Most nem mennénk egy újabb kört” – mondta Szentkirályi Alexandra, majd lezárta a kormányinfót.

Gulyás szerint a Mi Hazánk által benyújtott választási törvényt módosító javaslat sem a főpolgármester, sem a polgármesterek választását nem érinti, ezért nincs akkora jelentősége. Elmondta, hogy továbbra is úgy gondolja, hogy 12 hónapon belül nem jó a változtatás, de olyan drasztikus módosítást nem eszközölnének, mint más, korábbi kormányok.

„A Dörmögő Dömötör és társaik már nem férnek be” – reagált a miniszter arra a kérdésre, hogy a Magyar Hang című lapot miért nem engedik be a kormányinfókra. Gulyás szerint elegen képviselik a nagyobb elérésű „liberális médiát” ezeken a tájékoztatókon.

Gulyás szerint a repülőtér egy „aranytojást tojó tyúk”, ezért az ország gazdasági helyzetét segítené, ha megvásárolná azt az állam. Elmondta, hogy komoly reptérfejlesztésre van szükség, aminek következtében több turista fog majd Magyarországra érkezni.

„Ha a budapesti reptér közelébe jut a bécsinek, az több turista, több pénz és nagyobb népszerűség” – mondta. Hozzátette: szeretnék elérni, hogy komolyabb turisták is járjanak Magyarországra.

A csok plusz szabályai már megjelentek, de azt felújításra nem lehet használni. Korábbi sajtóhírek szerint a jövő év első negyedében várhatóan elindul egy új otthonfelújítási támogatás, de Gulyás szerint semmilyen kormánydöntés nincs még ebben az ügyben.

A kórházak adósságáról, illetve arról, hogy azok 35 milliárdos tartozással kezdik a jövő évet, Gulyás azt mondta, hogy a kormány azon dolgozik, hogy ennek a felelősét megkeresse. Szerinte az önmagában nem lehet ok, hogy nagyobbak voltak az energiaköltségek, mint korábban.

Elmondta, hogy a fenntartással kapcsolatos költségek is magasabbak voltak, és hiányozott „a menedzsment” a kórházak részéről, amelyek jelezték volna a megemelkedett költségeket a kormány felé. A miniszter szerint a méltányossággal odaítélt gyógyszereknél is más típusú rendszert kell kialakítani.

A Telex arról is kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy ő személyesen támogatná-e a mini-Dubaj beruházást. Olyan beruházásokat támogatok, amik hasznosak Budapest számára, a beruházásterv ügyében konzultációra van szükség a kerületekkel és a fővárossal is, nincs kőbe vésve, hogy ez a beruházás meg fog valósulni – válaszolta a miniszter, aki szerint minden lényeges információt a beruházástervről hétfőn mond majd el Lázár János építésügyi miniszter.

Valószínűleg „így sokkal jobban néz ki” – mondta viccelődve a miniszter, aki szerint az Alex Sorost ábrázoló plakátok ügye nem is tartozik az olyan témák közé, amiket a kormányinfón kellene tárgyalni. Az egész ország tele van plakátolva vele, ez a kormány egyik legfontosabb narratívája, amelyre ráadásul közpénzt költött a kormány – válaszolta erre Gulyásnak a Telex újságírója, de a miniszter úgy véli: nem lényeges ez az ügy.

Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

A kormány országos plakátkampánnyal erősített rá az új nemzeti konzultációra. A Fidesz agytrösztjei valószínűleg azt gondolták, nem érdemes túl sokat variálni a már 2019-ben is használt plakáttémán: Soros Györgyöt ezúttal a fiára, Alex Sorosra, Jean Claude Junckert pedig az Európai Bizottság jelenlegi elnökére, Ursula von der Leyenre cserélték le. A kiemelt üzenet pedig az, hogy: „Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek!”

Nemrég azonban elkezdték átragasztatni a plakátokat, hogy eltüntessék róluk Alex Soros fenyegetően mutogató jobb kezét.

A kormánynak az az álláspontja, hogy jobb lenne egy alacsonyabb kamatszint és a gyorsabb kamatcsökkentés, de ebbe nem szólnak bele, mert ez a Magyar Nemzeti Bank és a monetáris politika dolga – mondta Gulyás.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal információt kérhet magyar médiumoktól, újságoktól is az esetleges külföldi források ügyében, de szankcionáláshoz nincs joga. Ezért a sajtószabadságot a hivatal nem veszélyezteti – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely a Telex kérdésére elmondta, hogy továbbra is a Miniszterelnökségen dolgozik az a két ember, akiket meghallgattak Boldog István ügyével kapcsolatban. Gulyás Gergely szerint azért nincs részrehajlás a Magyar Falu programnál, mert a több ezer település közül csak 400-nak van fideszes vezetője, a támogatásból pedig szinte mindenki kapott. A minisztériumban egyébként nem indítottak az ügy miatt vizsgálatot.

Gulyás azt nem tartja vizsgálatra méltó oknak, hogy valaki nem emlékezett egy pályázat elbírálásának részleteire. Szerinte az pedig helyes, hogy egy választókerület képviselőjével egyeztetnek egy pályázat elbírálásával kapcsolatban. Azt sajnálja, hogy az ellenzéki politikusok nem szoktak elmenni ezekre az egyeztetésekre.

„Az én minisztériumomban ilyen nem történhetne” – mondta a miniszter azzal az esettel kapcsolatban, amiben a milliárdos Nobilis Kristófot gyanúsítottként hallgatták ki az agrártárcához köthető pénzmosási ügyben. Korábban közleményben jelentette be a nyomozóhatóság, hogy pénzmosás gyanújával nyomozás is indult abban az ügyben, melyben Nagy Jánost, az agrártárca volt helyettes államtitkárát már hűtlen kezelés és okirathamisítás miatt bíróság elé is állították. A nyomozás egyik gyanúsítottjaként a milliárdos Nobilis Kristófot hallgatták ki; a hozzá köthető offshore cégnél landolhatott a minisztériumi háttércégből 2019-ben kilapátolt 1,2 milliárd forint.

Gulyás szerint zajlik a nyomozás, minisztériumi belső vizsgálatról nem tud. A kormány nem tárgyalta az ügyet, megvárják a büntetőeljárás lezárultát.

„Gyógyulást kívánok mindenkinek” – mondta Gulyás azzal kapcsolatban, hogy a tavalyi I. kerületi időközi önkormányzati választás idején Fidelitas-tagok és rokonaik „költöztek” egy kerületi magánklinikára, leszavaztak a választáson, majd el is költöztek.

Gulyás szerint ha „voksturizmusról” volt szó, akkor az ügyet ki kell vizsgálni. A törvény erre vonatkozó részén pedig azért módosítottak korábban, mert rengetegen nem ott élnek, ahol szavaznak, azt pedig nem akarják, hogy emberek százezreit gyanúsítsák meg közokirat-hamisítással.

Karsai Dániel alkotmányjogász peréről, illetve arról, hogy a társadalom többsége támogatja az eutanáziát, azt mondta a miniszter, hogy passzív eutanázia van Magyarországon, mert az orvosi ellátást bárki visszautasíthatja. Ők azt az álláspontot képviselik, hogy más ne legyen képes elvenni egy ember életét, semmilyen formában.

„Mi az olyan szándékról lebeszélnénk mindenkit, hogy az életet el akarja dobni magától”

– fogalmazott. Szerinte az aktív eutanázia azért „veszélyes ajtó”, mert sok idős ember úgy érezhetné magát, hogy felesleges.

A Qualitas Gimnázium helyzetéről azt mondta Gulyás Gergely, hogy azoknak a nem tanköteles diákoknak, akiket nem akarnak átvenni más iskolákba, próbálnak segíteni.

Hozzátette: a Qualitas esetében „szélhámossággal” néznek szembe, ennek ellenére a diákoknak és a szülőknek is próbál segítséget nyújtani a kormány. „A felelősség viszont azé a szélhámosé, aki ezt a helyzetet előidézte” – mondta. Felhívta a figyelmet, hogy a magániskoláknak megvan a maga kockázata, így az állami iskolákat ajánlja.

Gulyás Gergely szerint egyetlen dolgot kértek Ukrajnától: állítsák vissza azt a helyzetet, ami 2017 előtt állt fenn a nemzetiségi jogok területén, különösen az oktatásra tekintettel.

A miniszter elmondta, hogy ennek visszaállításra csekély esélyt látnak. A jelenleg az ukrán parlament előtt lévő nemzetiségi jogokról szóló javaslat a miniszter szerint tovább nem rontja a helyzetet, de ugyanolyan helyzet nem lesz, mint 2017-ben.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta: valóban létezik az a beruházásterv, ami a Rákosrendező pályaudvar területe mellé, a Hősök tere mögé felhőkarcolót hozna létre arab pénzből.

Igazak a hírek, vannak ilyen tervek – mondta Gulyás, de semmi egyebet a kormányinfón nem tud most mondani, mert a beruházásról majd hétfőn fog bejelentést tenni Lázár János építésügyi miniszter.

Az árfigyelő rendszerről Szentkirály Alexandra elmondta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal dolgozik a termékkörök bővítésén. Ezek olyan termékek lehetnének, amik a karácsonyi időszakban fontosak az embereknek. Erről zajlik az egyeztetés az üzletekkel.

Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

A Szuverenitásvédelmi Hatóság esetében „a lehető legkisebb szervezetben kell gondolkodni” – mondta a miniszter, akitől megkérdezték azt is, hogy nagyságrendileg mekkora büdzséből fog gazdálkodni a szervezet, de erről egyelőre nem tudott mit mondani.

A miniszter szerint a botrány miatt Máté Gábornak már nem kellene a pozíciójában lennie, a „jó értelemben vett” európai erkölcs ezt kívánná. Azért robbant ki a botrány, mert a Katona József Színházban az előadások árának akár közel egyharmadát is elengedik a Demokratikus Koalíció párttagjai számára. A színháztól az ügy miatt egy vezető távozott, két dolgozó pedig figyelmeztetést kapott. Az intézmény azt közölte: számos vállalatnak, állami szervnek, önkormányzatnak, iskolának és egyesületnek adnak kedvezményeket a jegyekre.

„Továbbra is támogatjuk a svédek NATO-csatlakozását, de sok olyan ok van, amiért joggal merültek fel aggályok a frakcióban. Ha megvan a szükséges szavazatszám, akkor majd napirendre vesszük” – mondta Gulyás Gergely a svédek NATO-csatlakozásáról.

Arra nem válaszolt, hogy annak jóváhagyásában továbbra is előzni fogja-e Magyarország a törököket. Eddig a kormány több tagja is arról beszélt, hogy nem Magyarország lesz az utolsó ország, amelyik jóváhagyja a svédek csatlakozását.

Gulyás Gergely szerint a Fidesz-frakció megfelelő döntést fog hozni a választási törvény módosításáról. Ő arra fog szavazni, amire a frakció. Szerinte a mostani vitában azok panaszkodnak a választási törvény módosítására, akik korábban két hónappal a választások előtt írták át a törvényeket.

Gulyás kerülte, hogy elmondja a Fidesz álláspontját a Mi Hazánk javaslatáról, ami visszahozná a listás választási rendszert a Fővárosi Közgyűlésben. Szerinte azért vették napirendre a javaslatot, mert arra érdemesnek találták.

Bár a minimálbér és a garantált bérminimum összege december elsejétől emelkedik, a minimálbérhez kapcsolódó szociális juttatások (pl. gyermekgondozási díj) összege csak január elsejétől, tehát egyes esetekben csak februárban érkeznek majd a magasabb kifizetések.

Gulyás elmondta, hogy az Ukrajnával kapcsolatos kérdésekben a legdemokratikusabb megoldást választották, mivel a nemzeti konzultációban kérdezik meg az embereket Ukrajna uniós csatlakozásáról. Arra biztatja a többi uniós országot is, hogy tegyenek hasonlóan, és kérdezzék meg ők is az embereket.

A kamatstopokkal kapcsolatban is döntések születtek: a kis- és közepes vállalkozások kamatstopját április 1-ig, a lakossági kamatstopot pedig július 1-ig hosszabbítják meg. Úgy látják, hogy a jelenlegi kamatszint mellett ennek fenntartása indokolt. Szintén július 1-ig hosszabbodik meg a diákhitelre vonatkozó kamatstop is.

Gulyás szerint a háború és a „téves gazdasági szankciók miatt” ezekre szükség van. Annak örülnek, hogy a kamatok csökkennek, de a jelenlegi kamatszint mellett meg kell védeni a családokat.

A szerdai kormányüléssel kapcsolatban Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, hogy Brüsszelben két kérdésben van vita, az egyik a költségvetés módosítása, a másik Ukrajna EU-s csatlakozása. A magyar kormány mindkét intézkedést indokolatlannak tartja, a költségvetésnél „rosszak a számok” Gulyás szerint, ráadásul például Magyarországtól „jogellenesen” tartanak vissza pénzeket.

Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Gulyás szerint Ukrajna még az Európai Bizottság szerint sem alkalmas a csatlakozásra. Szakértői véleményeket a Bizottság nem hozott nyilvánosságra, nem lehet tudni, mit jelentene a csatlakozásuk a mezőgazdaság, az ipar és sok egyéb ágazat számára. Mindezek miatt a magyar kormány nem támogatja a két intézkedés meghozatalát, tehát sem a költségvetés módosítását, sem Ukrajna csatlakozását. Ez Gulyás szerint nem vétó, hiszen közös döntések kellenek ezekben az ügyekben, de a magyar kormány nem támogatja ezeket a döntéseket.

Alig hat hónappal a 2024-es önkormányzati választás előtt a közmédia állandó vendégeként szereplő Fodor Gábor bedobta az ötletet, a kormánymédia felkapta a témát, a Mi Hazánk Mozgalom benyújtotta a törvényjavaslatot, a Fidesz pedig vitára alkalmasnak találta, csütörtökre Kövér László napirendre is tűzte a választási törvény módosítását.

A Mi Hazánk két javaslatának egyik része, hogy már a jövő júniusi önkormányzati választásra visszaállítanák a listás választási rendszert Budapesten. Eszerint a Fővárosi Közgyűlésbe a kerületi polgármesterek helyett a pártlistákon szereplő jelöltek ülnének be. A másik határozati javaslatban az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy a Fidesz számára kedvezőtlen módon módosítsák a parlamenti választás szabályait. A javaslatok vitája csütörtök délelőtt le is zajlott az Országgyűlés igazságügyi bizottságában: ott a Fidesz csont nélkül megszavazta a választási törvény módosítását.

Karácsony Gergely szerint a Fidesz már csak a „zsebnácijain” keresztül mer változtatni a választási törvényen. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén el is fogadott egy határozatot, amiben elítélték a választási törvény tervezett módosítását. A fideszes képviselők itt tartózkodtak, illetve néhányan nem szavaztak.

Előző héten benyújtotta a szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomagot Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlésnek. A javaslat szerint Szuverenitásvédelmi Hivatalt állíthatnak fel február 1-jétől, és börtönnel büntetnék, ha egy párt vagy jelölt külföldről fogad el támogatást a választási kampányban.

Korábbi cikkünkben a javaslat szövegének elemzése alapján azt írtuk, hogy van benne olyan passzus, ami gyakorlatilag bármit jelenthet. A Szuverenitásvédelmi Hivatal például bármikor kérhet a Telextől is érzékeny adatot, akár a működésünkkel, támogatásainkkal kapcsolatban.

A magyar állam a világ legnagyobb reptér-üzemeltetőjével, a francia Vinci Airportsszal szeretné megvenni a Budapest Airportot. A furcsa szereposztás szerint a magyar állam 51 százalékot, a Vinci 49 százalékot vinne, de a menedzsmentjogokat is birtokolná, vagyis a társaság irányítása a francia csapat feladata lenne.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk a december 1-ig tartó héten tranzakciós nagyüzem zajlik a magyar állam környékén. Az államnak fizetnie kellene a Budapest Airport részvényeiért, de ehhez azt szeretné, ha különféle eladásaiból is befolyna már a pénz. Cikkünk megjelenése után a Gazdaságfejlesztési Minisztérium azt írta, nincs december elsejéig fizetési kötelezettsége a magyar államnak. Azonban november 20-án az államhoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a francia Vinci Airports összefonódást jelentett be az Európai Unió felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!