Reptérvásárlás: tervezett összefonódást jelentett be az EU felé az állam Franciaországgal

2023. november 29. – 20:35

Reptérvásárlás: tervezett összefonódást jelentett be az EU felé az állam Franciaországgal
A budapesti Liszt Ferenc Repülőtér – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

November 20-án az államhoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a francia Vinci Airports összefonódást jelentett be az Európai Unió felé. A két intézetet és az Airport Holding Tanácsadó Kft.-t érintő összefonódás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Corvinus és a Vinci Airports közös irányítást fog szerezni az Airport Holding egésze felett, írja a Portfolio. Az összefonódásra részesedés vásárlása útján kerül sor.

A magyar állam a világ legnagyobb reptérüzemeltetőjével, a francia Vinci Airports-szal szeretné megvenni a Budapest Airportot. A Vinci Airports a világ első számú ágazati cégeként 13 országban 65 repülőteret működtet.

Korábbi hírek szerint péntekig ki kellene fizetnie az államnak a Budapest Airport 51 százalékáért járó hatalmas összeget. Az elmúlt hetek különféle tranzakciói szándékosan úgy lettek tervezve, hogy időben befolyhasson a magyar Erste 15 százalékos részének és két, szintén hazai biztosító 35-35 százalékos részének az eladási ára. Ám az a menetrend, amely szerint december 1-ig elő kell teremteni a reptérhez a pénzt, még így is rendkívül feszes.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint viszont nincs december elsejéig fizetési közelezettsége a magyar államnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!