Gulyás Orbán adriai villázásáról: Kisstílűek, megalapozatlanok és légből kapottak a korrupciós vádak

2023. szeptember 13. – 16:34

frissítve

Gulyás Orbán adriai villázásáról: Kisstílűek, megalapozatlanok és légből kapottak a korrupciós vádak
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. szeptember 13-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki Demográfiai Csúcs miatt szerda késő délután tartott kormányinfót Gulyás Gergely. A minisztert kérdezték Orbán Viktor adriai nyaralásáról, Mészáros Lőrinc jachtozásáról és szerénységről, valamint Horthy Miklós megítéléséről és a repülőtér megvásárlásáról. Percről percre közvetítettük a kormányinfót.

Kivételesen szerdán tartott kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, hogy csütörtök délelőtt ne tereljék el a figyelmet a budapesti Demográfiai Csúcsról, ahol Orbán Viktor és Novák Katalin is fellép.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyebek mellett arról beszélt:

  • reálisnak tartja, hogy novemberre már egyszámjegyű lesz az infláció.
  • A kormány jövőre 6 százalékos inflációval számol.
  • A Liszt Ferenc Repülőtér megvétele maximum az államadósságot növelheti Gulyás szerint, a költségvetési hiányt nem.
  • Ha az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az ukrán gabonabehozatali tilalmat, akkor a kormány „kénytelen lesz saját hatáskörben” intézkedni.
  • Egy rendkívül barátságtalan gesztusnak és érthetetlennek tartja, hogy Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője nem kapott vízumot az USA-ba.
  • Gulyás reménykedik, hogy a felvidéki magyar párt bejut a szlovák parlamentbe.
  • „Nem hordoz korrupciós kockázatot” szerinte, hogy Orbán Viktor Schmidt Mária lányának adriai villájában nyaralt, miközben Schmidték családi cégének több állami megrendelése is volt az elmúlt években. A miniszter szerint „életszerű”, ha Orbán valakivel harminc éve barátságban van, akkor elfogadja a meghívást, ezt nem tartja baráti szolgáltatásnak.
  • Üdvözöljük az orosz elnök szavait – mondta Gulyás arról, hogy Putyin szerint hibázott a Szovjetunió 1956-ban, amikor tankokkal vonult be Budapestre. Jó lenne szerinte, ha Putyin szavai jelennének meg az orosz tankönyvben is. Magyarország szabad akaratát és szuverenitását súlyosan sértette szerinte, hogy az orosz tankönyv tervezetében az 56-os magyarokat lefasisztázták.
  • Példátlanul felelőtlennek tartja a végrehajtókkal bezáratott soroksári iskola igazgatóját,
  • a közlekedési helyzet „drámai” lett szerinte az elmúlt négy évben Budapesten,
  • „nagyon jó kis mondás”, hogy „nagyobb szerénység, kisebb hajó”,
  • Horthy Miklós megítélése pedig összetett kérdés, és egy mondatban nehéz megfogalmazni.

Eddig lehetett kérdezni Gulyás Gergelyt.

Csak rendkívüli helyzetben vezet be a kormány hatósági árakat – mondta Gulyás Gergely. Nem került szóba a szerdai kormányülésen, hogy ismét benzinárstopot vezessenek be, de a miniszter szerint nem lehet kijelenteni, hogy soha nem fogják újra bevezetni. Alapvetően azonban károsnak, „nagyon erősen baloldali” intézkedésnek tartja, ha a kormány mesterségesen beleszól az árazásba.

Gulyás még nem látta a végleges jelentést a NATO békefenntartó erejének (KFOR) május végi, koszovói beavatkozása során megsebesült magyar katonákról. Azt tudta, hogy egy katonának a lábát kellett amputálnia, később kiderült, hogy kettőnek is, de a hivatalos jelentésben ez nem szerepelt. „Ez ténykérdés” – tette hozzá a miniszter.

Gulyás szerint „nem hordoz korrupciós kockázatot”, hogy Orbán Viktor Schmidt Mária lányának adriai villájában nyaralt, miközben Schmidtnek van egy közös cége a két gyerekével, amivel még az állam is üzletelt.

A miniszter szerint „életszerű”, ha Orbán valakivel harminc éve barátságban van, akkor elfogadja annak a meghívását, függetlenül attól, hogy a barátnak a cége állami pénzeket is kapott már. Az egész felvetését Gulyás „kistílűnek, megalapozatlannak és légből kapottnak” találja.

Január 1-jén tudjuk helyreállítani a napelemesek rácsatlakozás lehetőségét – mondta Gulyás Gergely. Az ország 7-8 százalékában nem lesz csak erre lehetőség, ott még nincs olyan állapotban a hálózat. Annál korrektebb árazást nem tud elképzelni a miniszter, hogy az MVM ugyanannyiért veszi az áramot egy napenergiát termelő magánszemélytől, mint a Paksi Atomerőműtől.

A kormány támogatja, hogy jöjjenek létre nagy naperőművek, ám jelentős probléma Gulyás szerint, ha nincs olyan elem vagy olyan tároló kapacitás, ami a napenergiát tárolni tudja.

A Telex még kérdezte volna Gulyást Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a luxusklubjáról, de Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elvette a szót.

„Technikai kérdés” Gulyás szerint, hogy francia üzemanyaggal a már meglévő Paks I. is, vagy csak a jövőben Paks II. működne, így aztán a miniszter szerint neki utána kell néznie annak, hogy a már meglévő orosz lecserélhető-e francia fűtőanyagra. Erről itt írtunk bővebben.

A Mészáros család tihanyi rezidenciájáról kérdezte a Telex Gulyást, hogy az a medencéjével és barokkos díszeivel szerinte megfelel-e az ingatlan hivatalos besorolásának, miszerint az rét- és gazdasági épület, mire a miniszter azt mondta, ő még a képeket sem látta az ingatlanról, de ő azt tartja jónak, ha a törvényeket mindenki betartja.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Augusztus 26-a után volt szabadságon Orbán Viktor – mondta Gulyás Gergely a 24.hu kérdésére. Nem tudja, mikor készült a videó a miniszterelnökről Abbáziában. A Gulyáságyú Média szerint augusztus 11-én Schmidt Mária lányának adriai villájában nyaralt Orbán, de Gulyás tanúsítani tudja, hogy augusztus 26. előtt nem, vagy alig volt távol hétköznap a miniszterelnök. Azt ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy a miniszterelnök hétvégén járt Horvátországban baráti meghívásra. Egy korábbi kormányinfón arról beszélt, hogy Orbán Viktor csak augusztus végén megy szabadságra.

„Hogy elfogadott-e baráti meghívást, arról nem tartozik nekem magyarázatttal” – fogalmazott Gulyás, aki nem tekinti baráti szolgáltatásnak, ha valaki meghívja Orbánt ebédre vagy vacsorára.

Örülök, hogy a szavaimnak ilyen súlya van – mondta Gulyás arról, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) vezetői bejelentették, nem indulnak újra a testület őszi tisztújításán.

Gulyás korábban arról beszélt a kormányinfón, hogy az OBT vezetői Brüsszelben kijárták, hogy a magyar Országgyűlés megteremtse a törvényi lehetőséget az újraválasztásukra. Arról beszélt a miniszter, hogy józan ésszel senki nem gondolhatja komolyan, hogy Brüsszelben valakinek ez magától jutott eszébe. Ha el is indultak volna az OBT vezetői a tisztújításon, Gulyás szerint nem biztos, hogy ilyen előzmények után megválasztották volna őket.

A reptér megvétele Gulyás szerint maximum államadósságot növelhet, költségvetési hiányt nem.

Gulyás szerint „az arányosságot a magyar rendőri gyakorlat szerint lehet vitatni” abban az ügyben, amiben egy magyar férfi azt állítja, bemutatott a Magyarországon járó török elnöknek, Erdoğannak, és ezért megverték.

Gulyás nem tudja, ki tetette ki Orbán Viktor szavait a csepeli gimnázium falára, csak külföldön olvasott ennek a történetnek a fordulatairól, és „tudomásul vette” azokat.

Gulyás szerint „még csak a szerző neve sem volt feltüntetve a táblára” (tehát Orbáné), de szerinte az igazgató helyes döntést hozott, hogy „ezzel nem kell megterhelni az iskolát”.

Horthy Miklós megítélése összetett kérdés, és egy mondatban nehéz megfogalmazni – mondta Gulyás. Abban egyetért Lázár Jánossal, hogy Horthy érdeme, hogy Trianon után túlélt, és konszolidálódott az ország.

Orbán Viktor ugyanakkor már 2017-ben azt mondta – idézte fel Gulyás –, hogy hibázott a korábbi kormány, amely nem védte meg a zsidó állampolgárokat a második világháborúban, és a nácikkal fogott össze.

Gulyás a szeptember 30-i szlovákiai választásokról annyit mondott, ő reménykedik, hogy a Szövetség nevű felvidéki magyar párt be tud jutni a szlovák parlamentbe.

Magáncégeknek a nyereségével nem foglalkoznék egy kormányinfó keretében. Az inkább a 90 előtti korszakra vonatkozna – mondta Gulyás Gergely arról, hogy Rogán Antal volt felesége, Rogán-Gaál Cecília 1,1 milliárd forint osztalékot tudott kivenni a médiacégéből. Az online bulvárlap, a TWN (Top World News) rengeteg állami hirdetést kapott az utóbbi években, erről itt írtunk bővebben.

A miniszter arról is beszélt, a kormány közbeszerzésen választja ki a reklámügynökséget, és az intézi az állami hirdetéseket. Így kap az RTL is többmilliárd forintos megbízást – szúrt oda az RTL riporterének.

Gulyást kérdezték arról, mi lehet az oka, hogy Magyarországról ezrével jutnak át Szlovákia illegális bevándorlók, mire a miniszter azt mondta, ő csak arról tud beszélni, hogy a déli határt nagyon jól védik, a schengeni határokat viszont nem tudják ennyire védeni.

Gulyás nem találkozott olyan vádakkal, hogy néhány szlovákiai párt szerint Orbán Viktor szándékosan engedi át a migránsokat a határon, de egyébként meg segítik Szlovákiát azzal, hogy több ezer migránst állítanak meg a déli határon.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Pedig a Híd nevű párt szerint azért jelent meg ennyi migráns Szlovákiában, mert a magyar rendőrség tétlen. A párt elnöke egyenesen azt állította, Orbán Viktor így befolyásolná a szlovák választásokat. A Sme rodina (Család Vagyunk) szerint is képben vannak a magyar hatóságok, majd azzal vádolták Magyarországot, hogy „tudatosan sodorják veszélybe” Szlovákiát és a többi uniós országot. „A magyarországi rendőrök nem állítják meg a gyanús kisteherautókat – nem akarnak papírmunkát maguknak, miközben tudják, hogy a migránsok Szlovákiába tartanak”, írta a párt elnöke a Facebookon, aki szerint a szlovák rendőrök úgy gondolják, a magyar hatóságok utasítást kaptak arra, hogy ne tartóztassák fel a Szlovákia felé tartó menekülteket.

A szlovák-magyar határ helyzetéről ebben a helyszíni riportban foglalkoztunk bővebben.

Gulyás korábban Mészáros Lőrinc jachtozásáról azt mondta, „nagyobb szerénység, kisebb hajó”, erről pedig most azt mondta, ezt „nagyon jó kis mondásnak tartom”, de ő eddig sem üzent Mészárosnak, hanem csak „önöknek egy kérdésére válaszoltam”.

A külügyminiszter áll rendelkezésre – mondta Gulyás arról, hogy Ukrajna kész tárgyalni arról a szabályozásról, amely meghatározza a magyar nyelv középiskolai használatának lehetőségeit. Erről szó volt Novák Katalin és Zelenszkij tárgyalásán is Kijevben. Szavak szintjén jobban állunk, mint korábban Gulyás szerint, de azt tartaná megnyugtatónak a kormány, ha az ukrán kormány egyezségre jutna a magyar kormánnyal, és a jogszabály életbe lépne.

Üdvözöljük az orosz elnök szavait – mondta Gulyás arról, hogy Putyin szerint hibázott a Szovjetunió 1956-ban, amikor tankokkal bevonult Budapestre. Jó lenne, ha Putyin szavai jelennének meg az orosz tankönyvben is a miniszter szerint. Magyarország szabad akaratát, és szabad szuverenitását súlyosan sértette, hogy az orosz tankönyv tervezetében az 56-osokat fasisztának nevezték.

Gulyás az ellenzék tiltakozását hiteltelennek tartja. Szerinte nem lehet egyszerre Horn Gyuláról közteret elnevezni, és azt kritizálni, hogy mi szerepel az orosz tankönyben. Horn ugyanis ugyanazt gondolta, hogy 1956 nem forradalom volt.

A budapesti reptér megvételéről Gulyás azt mondta, Kínának az egészhez semmi köze nincs, a magyar kormány álláspontja, hogy a repteret nem szabad eladni, legalábbis többségi magyar tulajdonban kell lennie. Ebben pedig most jól állnak, de addig nem mond részleteket, amíg nincs meg az ügyben a kézfogás.

Azt pedig „alaptalan” lenne összehasonlítani, hogy a Vodafone vagy a reptér megvásárlására van pénze a kormánynak, de a pedagógusok béremelésére nincs.

Gulyás szerint a közlekedési helyzet „drámai” lett az elmúlt négy évben Budapesten, mert „észszerűtlen” közlekedési korlátokat vezetett be a főváros, ez pedig „autósüldözés”. De a kormánynak ezen a területen nincs hatásköre.

Gulyás szerint a Belügyminisztériumban fogadta ő és Pintér Sándor Karácsony Gergelyt, ahol az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeiről egyeztettek.

Egy rendkívül barátságtalan gesztusnak tartja Gulyás Gergely, hogy Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke nem kapott vízumot az USA-ba.

A miniszter arról beszélt, Szöllősi utazó nagykövetként utazott volna Chicagóba, és a magyar kormány hivatalos értesítést nem kapott a döntésről, ezért érthetetlennek tartják. Az ATV kérdésére azt is mondta Gulyás, hogy nem számítanak arra, hogy a 2014-eshez hasonló kitiltási botrány lenne.

A soroksári Qualitas Gimnázium épületét kedd délelőtt egy bírósági végrehajtó bezáratta, erről Gulyás azt mondta, „példátlan felelőtlenség” volt az egész ügy az iskola részéről, de mivel ez egy magániskola, a kormánynak ehhez nincs köze a miniszter szerint.

Háborúpártinak tartja a kormány az ellenzéket – mondta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy mit szól Dobrev Klára és Jason Crow-David Pressmann találkozójához.

Arról is beszélt a miniszter, hogy azt szeretné a kormány, hogy az uniós intézmények Európa valós problémáival foglalkozzanak, és a békét segítsék elő, mert az mindnyájunk érdeke.

Kerítéssel lehet megakadályozni az illegális migránsokat – válaszolta Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére. Semmilyen migránskvótát, kötelező elhelyezést nem támogatott a kormány, és nem is fog végrehajtani.

Gulyás szerint a kormány jövőre 6 százalékos, a jegybank 5-5,5 százalékos inflációval számol. A miniszter szerint ha „nagyon pozitív” fordulat történik, akkor októberben mehet tíz százalék alá az infláció, de negatív esetben is decemberben ez megtörténik, hiszen a kormány „ezt vállalta”.

„Svédország mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország ne ratifikálja a NATO-csatlakozásukat” – mondta Gulyás Gergely a svéd oktatófilmről, amelyben arról beszélnek, hogy Magyarországon 2010 óta megszűnt a demokrácia. Minden alapot nélkülöz a miniszter szerint a videó, de ellenőrizni kell, hogy valóban levetítik-e az iskolákban, mint arról a hírek megjelentek.

Az uniós forrásoknak már régóta jönnie kellene, a magyar kormány azt reméli, hogy az Európai Bizottság visszatér a jogszabályokhoz, és utalják a felfüggesztett pénzeket. A kormány Gulyás szerint minden feltételt teljesített, és készre jelentették a Bizottságnak az intézkedéseket. Novemberig kell döntenie a Bizottságnak, hogy megfelelnek-e a magyar intézkedések.

A napelemekről is szó volt a szerdai kormányülésen – mondta Gulyás Gergely. A Fidesz-frakció kérésére újraértékelte a korábbi tervét a kormány. Úgy döntöttek, hogy azoknak, akik a létesítési igényt már korábban benyújtották, vagy már fel is szerelték a napelemeket, tíz éven keresztül marad az éves szaldó elszámolása. Az újonnan igényelt napelemeseknek jön a bruttó elszámolás.

Gulyás szerint reális, hogy októberre nem, de novemberre már egyszámjegyű lesz az infláció, de azért vannak aggasztó jelek: a benzin- és gázolaj ára magasabb, mint korábban volt, ennek oka, hogy az ukrán csővezetéken keresztül ötszörös áron tudják ezeket behozni, mondta a miniszter. Ez pedig nem elfogadható Gulyás szerint.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!