A biztonsági őrök már akadályozzák a fotózást Tiborcz titkos klubjánál

2023. szeptember 7. – 15:53

A biztonsági őrök már akadályozzák a fotózást Tiborcz titkos klubjánál
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban nyílt meg az állítólag „angolszász privát klubok hagyományait idéző” Botaniq Klub a Svábhegyen. Az új komplexumot a BDPST Group, azaz a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége üzemelteti. Az épületet az átlagember csak kívülről nézheti majd meg: privát klubról van szó, aminek tagjait titkos bizottság választja ki.

A privát klub a 2003-ban bezárt Fonográf Klub helyén nyílt. Az új, exkluzív Botaniq kicsit többet nyújt, mint elődje: éttermet, különböző wellness- és fitneszszolgáltatásokat és teniszpályát is kapott. Fotós kollégánknak a helyszínen őrködő biztonsági emberek nem igazán örültek, próbáltak a kamera útjába állni. De a képeken így is látszik, hogy milyen körülmények között beszélgethet, gondolkodhat majd az a 70-100 ember, aki átmegy a rostán – és persze fizet.

Az XII. kerületi Költő utcai komplexum egyébként vélhetően kevés ember életét fogja zavarni, a környék kifejezetten nyugodt, fákkal és sok zölddel körbevett terület. Az új, több részből álló komplexum stílusával és méreteivel egyelőre látványosan kilóg a környék házai közül. A Botaniq helyén korábban egy kisebb épület állt, ebben működött a Fonográf Klub, majd később a Svábhegyi Kisvendéglő, ami nemrég bezárt, a régi épületet pedig lebontották.

A Hvg.hu szúrta ki, hogy Bayer Zsolt, fideszes publicista korábban már leírta véleményét a 2003-ban bezárt Fonográfról, ahova szintén csak a tagok juthattak be. Bayer portásként dolgozott a klubban, egy korábbi írásában fel is idézte, hogy a helyre „újgazdag pöcsök jártak”. A „kicsike, kopaszka, virsli ujjú figurák” Bayer szerint hozták bombázó nőiket is. „Újgazdagék teniszezgettek, iszogattak, a bombázók pedig el-elvitték szegény portásfiút hátra, a szaunák meg az öltözők környékére” – idézte fel, miért is volt jó a „pöcsök” között dolgozni.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A turizmus.com a cég közleménye alapján azt írta, hogy a brit „private members club” mintájára létrehozott klub alkalmas lesz a tagok közti tárgyalások lebonyolítására is. A BDPST klaszterigazgatója, Peter Knoll szerint a klub nem kevesebbre vállalkozik majd, mint hogy „a vendéglátás és a társasági élet egy kimagasló sztenderdjét honosítsa meg Magyarországon”. A klub eleinte kisebbként tervez, „korlátozott kapacitásai és exkluzivitása” miatt 70-100 fős tagsággal számolnak – legalábbis Knoll korábban erről beszélt.

A tagoknak belépési díjat és éves tagdíjat is kell majd fizetniük, de csak azok léphetnek be, akik jelentkezését a titkos felvételi bizottság szavazáson jóváhagyta.

A Botaniqra rákeresve a klub honlapja már elérhető, rákattintva a felület nem magyarul, hanem angolul jön be. A Botaniq oldaláról sajnos az nem derül ki, hogy kik, illetve hogyan szerezhetnek majd tagságot az exkluzív klubba. De innen nem nehéz eljutni a BDPST-t tulajdonló, Tiborcz István köszöntőjéhez sem. A miniszterelnök veje el is árulja, hogy cége hogyan hízott ekkorára csekély nyolc év alatt: Botaniq Turai Kastély és sok másik hotel, Gránit Bank, Diófa Alapkezelő, Equilor Befektetési Zrt. és a Waberer’s Group – büszkélkedik a „diverzifikált portfólióval”.

Magyarországon a második világháború előtt egyébként kultúrája volt a tagsággal látogatható exkluzív kluboknak. Ezek a 19. században terjedtek el Magyarországon, első alapítók közt volt gróf Széchenyi István is a Pesti Casinóval. Az első klub, illetve kaszinó példáját követve sorra jöttek létre a hasonló helyek Budapesten. A kiegyezés évei után alapították az Országos és a Lipótvárosi Kaszinót is. Különbség Tiborczék klubjához képest az, hogy az ilyen privát klubok alapításánál általában először a tagság állt össze, aztán szereztek hozzá épületet. A Botaniq Klub esetében ez most fordítva történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!