Tiborcz István beszállt a Waberer’sbe

2022. július 1. – 18:58

Tiborcz István beszállt a Waberer’sbe
Tiborcz István beszállt a Waberer'sbe – Fotó: BDPST

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre szélesebb a miniszterelnök vejének üzleti portfóliója, az ingatlanok és szállodák mellé előbb a pénzügyi szektorból vett érdekeltségeket (Gránit Bank, Diófa Alapkezelő), most pedig a szállítmányozásból. Igaz egy kicsit ez is pénzügy, mert a Waberer’snek van egy biztosítója is.

A Waberer’s International Nyrt. pénteken bejelentette a tőzsdén, hogy a BDPST Equity Zrt.-től kapott értesítés alapján a Waberer’s részvényeket birtokló MHB Optimum Zrt. tulajdonosa megváltozott – lefordítjuk: a Waberer’sben eddig 21 százaléka volt egy Mike Ferenc nevű üzletembernek, most 21 százaléka lesz egy Tiborcz István nevű üzletembernek, vagyis Orbán Viktor vejének.

Legalábbis ez a rövid közlemény jelent meg pénteken, tőzsdezárás után, ami klasszikusan az az időzítés, amikor esélye sincs a piacnak lereagálnia a bejelentést, vagy a gazdasági újságírónak egy kis figyelmet kicsikarnia, hiszen az első hétvégi pillanatok még a hűvös időben sem tőzsdei hírek értékelésével telnek, hát még a tomboló kánikula idején.

Az ügy előzményeiről korábban itt és itt írtunk.

Merre tovább?

A közleményből az nem derül ki, hogy mindez miként befolyásolja a Waberer’s International Nyrt. irányítását, vagyis Tiborcz István kér-e igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tagságot, miként fog együttműködni a további nagytulajdonosokkal, Jellinek Dániellel (Trevelin Holding Zrt.), valamint Wáberer Györggyel (High Yield Vagyonkezelő Zrt.), illetve kívánja-e növelni a tulajdonrészét.

A tőzsdei bejelentés után nem sokkal a BDPST is kiadott egy közleményt, eszerint a társaság a Waberer’s International Nyrt. további nagytulajdonosaival, a Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó Trevelin Holding Zrt.-vel és a Geraldton Invest Zrt.-vel, valamint a Wáberer György érdekeltségébe tartozó High Yield Vagyonkezelő Zrt.-vel összehangoltan eljáró személyekként nyilvános vételi ajánlatot tesznek a részvényesek számára.

Mint sokan tudják, a Waberer’s International Nyrt. egy tőzsdei szállítmányozási cég, a részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában kereskednek. A Waberer’s éppen öt éve van a tőzsdén, ami nem volt nagy siker, évenként átlagosan 19 százalékkal zuhant eddig a jegyzés, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elmúlt időszakban a 2020-as mélyponthoz képest már nagyon sokat drágult a papír.

A Waberer’s International Nyrt. konszolidált árbevétele és nyeresége ugyanis az elmúlt években szépen nőtt, nehéz évek után talált magára a cég.

Pénzügyi láb

A csoport tagja emellett a Wáberer Hungária Biztosító is. Hogy Tiborcz Istvánnak pontosan mi tetszett meg a cégben, nem tudjuk, hiszen a kamionos főtevékenység mellett számára ez a biztosító azért lehetett különösen érdekes, mert a Gránit Bank és a Diófa Alapkezelő révén a miniszterelnök vejének volt már banki és vagyonkezelői érdekeltsége, amihez egy biztosítói csomag passzolhat.

Ha pedig jobban visszanézünk az időben, a logisztikai Waberer’s International Nyrt. korábban sokáig a névadó Wáberer György főtulajdonában volt, majd fokozatosan többségbe került a londoni Mid Europa Partners LLP. A Mid Europe kiszállási szándéka egy idő után már ismert volt, végül az Indotek futott be, amikor a jól ismert Rothschild&Co. társaság megszervezte az eladást.

Akkor állítólag sokan érdeklődtek, így a Szemerey család, Révész Bálint cége, a Révész-Trans Kft., Illés Tamás, aki egy kisebb hazai szállítmányozó csoport tulajdonosa, a névadó Wáberer György, illetve a CEE Equity Partners, egy lengyel központú, kínai hátterű alap, de végül akkor az Indotek futott be, majd nem sokkal később Wáberer György is visszaszállt a cégbe.

Volt honnan fejlődni

A cég ekkor elég rossz állapotban volt. A társaság sokáig úgy működött, mint egy nyugat-európai „kamiontaxi”, bárhová le lehet foglalni őket, és a cég már szaladt is az áruval, és relatíve olcsó munkaerejével jövedelmezően működött.

Aztán a román, bolgár, török kamionosak még jobb árakat adtak, ráadásul a nyugati sofőrök Európa-szerte elérték, hogy az adott országban ne lehessen alacsonyabb bért fizetni a keletieknek, mint a helyieknek, vagyis Franciaországban a magyar kamionsofőrnek is francia bért kellett fizetni. A cég új vezetése érezte, hogy váltani kell, új lízingmegállapodásokat kötött, és már inkább frekventált célútvonalakat erőltetett, amivel valóban jobb hatékonyságot ért el.

A Waberer’s nemzetközi üzletága egy ideig kifejezetten veszteséges volt, egy lengyel akvizíciós célpontról pedig kiderült, hogy az eladók csúnyán átverték a vevőt, a Waberer’s utólag pert is indított. Mindezen nem volt könnyű túllendülni, de az elmúlt két üzleti év erősebb volt.

Az eladó

A most kiszálló befektető, Mike Ferenc korábban azt mondta a Telexnek, hogy hosszú távú befektetésként tekint a szállítmányozási cégre.

Az üzletember több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik tőkebefektetési, illetve banki finanszírozási területen. Portfóliójába tartozik a gyújtógyertyákat előállító Bakony Ipari Kerámia Kft., illetve a szereléstechnikával és automatizálással foglalkozó Flexmont Kft. Emellett tulajdonosa és ügyvezetője a Sonten Pénzügyi és Befektetési Tanácsadó Kft.-nek is.

Jó állami kapcsolatok

Azt már eddig is lehetett látni, hogy a cég mostanában nem fekszik rosszul a kormányzatnál. A társaság 2022. június 29-én jelentette be, hogy a Waberer’s Csoport által megvalósítani tervezett 19 milliárd forintnyi két beruházás közül a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Zrt.-n keresztül a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM) támogatja a cég ecseri raktár-logisztikai központ fejlesztését. A lehetséges legmagasabb támogatás összege 6,07 milliárd forint. A regionális szolgáltató központ fejlesztéséhez – a kormány támogató döntése esetén – 389,6 millió forint támogatás nyújtható.

A Waberer’s nemrég azt is közölte, hogy az állami Magyar Postával közös vállalatot hoz létre teljes körű csomaglogisztikai szolgáltatás biztosítására. Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója elmondták, hogy az indulásához szükséges forrást a felek apportként, illetve tagi kölcsönként biztosítják a közös vállalat részére.

Az új tulajdonosi kör

A mostani tulajdonosi kör alighanem ismeri egymást. Legalábbis Jellinek Dániel és az Indotek kapcsán mindig felmerül, hogy milyen sokrétű kapcsolatban áll a politikaközeli üzletemberekkel (Mészáros Lőrinccel, Tiborcz Istvánnal és másokkal).

Jellinek ez ellen tiltakozni szokott,

„aki Magyarországon sikeres, arra egyből ráakasztják, hogy biztos ennek vagy annak az embere”

– mondta korábban a Telexnek.

Mindenesetre itt egy újabb üzlet, amelyben Jellinek és Tiborcz cégtársak lesznek, immár egyszerre, míg korábban inkább adásvételek két oldalán álltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!