Wáberer György visszaszállt a Waberer’s kamioncégbe

2020. december 22. – 11:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két hónapja vásárolta be magát az Indotek Group a nehéz helyzetben lévő Waberer’s International Nyrt. szállítmányozó cégcsoportba. Már akkor jelezte a vevő, hogy további hazai befektetőket tervez bevonni a cég megmentésébe. Ma az is kiderült, hogy az egyik régi-új tulajdonos maga Wáberer György, az egykori névadó, a másik pedig Mike Ferenc üzletember.

A Waberer’s International Nyrt. december 22-i bejelentése alapján a vezető tulajdonos Indotek-csoport (Jellinek Dániel érdekeltsége) mellé további két magyar cég, az MHB Optimum Zrt. (Mike Ferenc befektetési cége) és a High Yield Vagyonkezelő Zrt. (Wáberer György cége) lépnek be.

Ha a megfelelő hatósági jóváhagyások is megszületnek, akkor a cég új tulajdonrészei a következőképpen alakulnak

  • Trevelin (Indotek-csoport): 30,99 százalék,
  • MHB: 21 százalék,
  • High Yield: 20 százalék,
  • További befektetők, saját részvény 28,01 százalék

Nehéz helyzet

Az Indotek a korábban bejelentett 24 százalékos részesedésen felül, további, a Waberer’s által kibocsátott 6,99 százaléknyi papírt is megvett, de nem lépte át a 33 százalékot, vagyis vételi ajánlat nem várható a kisebbségi részvényesek felé.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

A tranzakció 2021 első negyedévének végéig zárulhat le.

Ezzel a Mid Europe csoporttól visszakerül magyar kézbe a nehéz helyzetben levő csoport, amely az utóbbi években elszenvedte a nemzetközi logisztikai piac átalakulását, a hazai bérek emelkedését, a nemzetközi sofőr-javadalmazási szabályok átalakítását és az olcsóbb, román, bolgár, török konkurencia megjelenését.

Így a Waberer’s nemzetközi üzletága kifejezetten veszteséges lett, a korábbi lengyel akvizíciós célpontról (Link-csoport) kiderült, hogy az eladók csúnyán átverték a vevőt, a Waberer’s utólag pert is indított. Viszont a belföldi szállítmányozás, a raktárkapacitások működtetése és a cégcsoportba tartozó biztosítótársaság értékesebb elemek maradtak. A cég már eddig is deklarálta, hogy a nehézségek ellenére nem fog kivonulni a nemzetközi szállítmányozásból sem.

Visszavásárlások futószalagon

A rendszerváltás utáni hazai gazdasági életben nem először fordul elő, hogy egy magyar üzletember előbb eladja a „gyermekét”, majd miután az külföldi kézben kevésbé sikeres, mégis visszaveszi azt.

Futó Péter, ma már elsősorban az ingatlanbusinessből ismert Futó-család feje az édesiparból gazdagodott meg. Ám egy adott ponton kiszállt a Fundy Kft-ből a holland Van Melle N.V. felé. Természetesen azok, akik szeretik a holland nevekből gyártott szóvicceket, mint „a hollandoknak nincs kapusa, vagyis van, de szar”, azok ezt a tulajdonost is változatos magyaros neveken emlegették. A nevük mellett mással azonban nem sok sikert értek el a hollandok, nem igazán sikerült működtetniük a magyar cukorkagyárat, amit egy adott ponton Futó Péter visszavett.

De hasonló történet volt az is, amikor Somody Imre előbb naggyá tette a Plusssz pezsgőtablettát, majd eladta. Más kezében a cég megdöccent, de a magyar üzletember újra nekifutott.

Tőzsdei fogadtatás

Maga Wáberer György az elmúlt időszakban, a részben általa birtokolt HillSide irodaház átadásával, illetve az abban működtetett 3 milliárd forintos beruházással létrehozott Wáberer Medical Center (WMC) magánegészségügyi vállalkozással hallatott magáról, de több más ingatlanfejlesztésben is benne volt, például Scheer Sándorral, a Market Építő Zrt. vezetőjével közösen.

Elértük az új befektető Mike Ferencet is, aki jelezte, hogy hosszú távú befektetésként tekint a szállítmányozási cégre. Az üzletember több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik tőkebefektetési, illetve banki finanszírozási területen. Portfóliójába tartozik a gyújtógyertyákat előállító Bakony Ipari Kerámia Kft., illetve a szereléstechnikával és automatizálással foglalkozó Flexmont Kft. Emellett tulajdonosa és ügyvezetője a Sonten Pénzügyi és Befektetési Tanácsadó Kft-nek is.

A Waberer’s feljavítása is elindult, a finanszírozó lízingcégekkel azóta már hosszabb távra is megállapodott a társaság, illetve állami támogatást is elnyert egy beruházáshoz. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a cég 3 milliárd forintos raktárlogisztikai kapacitásbővítő programját támogatta 33 százaléknyi támogatással.

A mostani bejelentés utáni órákban a Waberer’s részvényeivel 1300 forint fölött, vagyis 7 százalékkal a megelőző napi záróár felett kereskedtek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!