Válasz Online: Minimum 36 luxusingatlan-projekt gazdagítja Orbán Ráhelt és Tiborcz Istvánt

2023. augusztus 7. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 30 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatás, bő 133 milliárdnyi kormányzati befektetés, csaknem 29 milliárd forint kedvezményes MFB-kölcsön és 151 milliárdnyi „baráti” hitel segítségével repült az Orbán–Tiborcz házaspár a szállodai, irodaházas szektor élére

– derült ki a Válasz Online hétfőn publikált összesítéséből. Az összesítést az tette lehetővé, hogy az elmúlt hónapokban több, a miniszterelnök lányához és a férjéhez köthető üzleti érdekeltség is napvilágra került, melyekről eddig nem lehetett tudni. Nagy áttörést jelentett, hogy a Direkt36 januárban a működő magántőkealapok mintegy ötödének, összesen 26-nak a tényleges tulajdonosát megtalálta egy olyan állami adatbázisban, amelyet az adóhatóság kezel. A befektetők személyazonosságának elleplezésére kiválóan alkalmas magántőkealapokat az utóbbi években a NER-közeli elit az offshore cégekhez hasonlóan a pénzmozgások elrejtésére használja. A Telexen publikált leleplezésből az is kiderült, hogy ezeket a magántőkealapokat irtózatos mennyiségű közpénzzel és végső soron szintén közpénzekből fedezett, a piacinál jóval kedvezőbb hitellel pumpálták fel.

A Válasz Online az azóta törölt adatbázis és az elmúlt hónapokban azonosítható tranzakciók alapján megállapította,

nem kevesebb mint 36 megkezdett/befejezett/átvett luxusingatlan-projekt sorolható az Orbán–Tiborcz-kör érdekeltségébe

És ez csak a szigorúan vett luxuskategóriát jelenti, a 36 luxusprojekthez hozzáadódnak a lap által nem is listázott, „nem eléggé prémium” ingatlanok, mint a nemrég eladott Lifestyle Hotel Mátra vagy a szintén két ausztriai síszálloda.

Orbán Viktor legszűkebb családja olyan több tízmilliárdos ékkövekkel büszkélkedhet (vagyis pont hogy titkolózhat), mint

  • a budapesti Vörösmarty tér közelében lévő Hotel Dorothea 35 ezer négyzetméter alapterületű ingatlanegyüttese;
  • a Dorotheával szinte szomszédos D8 Hotel;
  • a Lánchídnál lévő Sofitel Budapest;
  • a Szabadság tér sarkán álló 50 szobás, ötcsillagos szálló Verno House (volt Iberostar);
  • vagy ha a Belvárost elhagyjuk, akkor Zuglóban a Dürer Kert egykori helyén épülő Dürer Park;
  • az Andrássy úti egykori MÁV-épületegyüttes;
  • a Hotel Gellért;
  • vidéken pedig a Balaton-partot kisajátító szántódi BalaLand;
  • a galyatetői Grand Hotel;
  • de az Orbán–Tiborcz-kör tulajdonában található egy külföldi hotel is, a spanyolországi Costa del Solon lévő 84 szobás, négycsillagos Hotel Atrio del Mar.

A teljes, támogatásokat és hiteleket is áttekintő listát itt nézheti végig. A Válasz Online cikke egyébként nem zárja ki, hogy a jövőben egyéb projektek esetében is kiderül, hogy eddig strómanok takarták el a miniszterelnök családját, és azt sem, hogy olyan óriásberuházások is visszaszállhatnak majd közvetlenül Tiborczékra, mint az egykor általuk futtatott Club Aliga.

Tiborcz: Az elsődleges célunk az értékteremtés

Érdekes egybeesés, hogy az Octogon építészeti szaklapban szintén pénteken jelent meg egy interjú a miniszterelnök vejével (a rovat támogatója Orbán Viktor barátja, Garancsi István cége, a Market Építő Zrt.), melyben egyetlen kérdés sem hangzik el Tiborcz István projektjeinek finanszírozásával kapcsolatban, és a cikkből egyáltalán nem derül ki, hogy Orbán Viktor miniszerelnök veje osztja az észt prémium szegmensekről és lifestyle kollekciókról. Az ellenben kiderül, hogy Tiborcz István „bizonyos értelemben társadalmi felelősségvállalásként értelmezi” a befektetései jó részét, hiszen

a város legjelentősebb, a teljes pusztulás határán álló, funkciótlan és üres műemlék épületeit igyekszünk megmenteni az utókornak. Ezeket a házakat – eredeti állapotukat megismerve – minden építészeti értéküket megtartva újítjuk fel, és olyan koncepcióval és tartalommal töltjük meg, ami hosszú távon garantálja a működésüket a közösség javára.

Egyébként „a közösség javára” folytatott értékmentésről kifejtett hitvallást zárójelbe teszi, hogy néhány bekezdéssel korábban Tiborcz leszögezi, hogy cége a luxuskategóriára koncentrál; ezzel kapcsolatban kifejti, hogy

megértem azokat is, akiknek ez a jelző pejoratív, de a mi épületeink nem érdemelhetnek mást.

És az ő célja, hogy „Budapest ne az olcsó turisztikai vonzerő szinonimája legyen, mert ez a város sokkal többre hivatott ennél”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!