A Balaland beruházója szerint nekik nem volt kötelező szabadon hagyni tíz métert a parton

2023. július 12. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Mondtuk az önkormányzatnak, hogy ide bárki bejöhet, lehet sétálni a parton, bárki ihat egy kávét a bárban, be lehet menni az étterembe, de nem lehet sem fürdőzni, sem napozni” – ezt mondta a 24.hu-nak Szepesi Richárd, Magyarország egyik legjelentősebb turisztikai ingatlanberuházója a sok kritikát kapott, alig háromméteres sávról, amit a 7 milliárd forint állami támogatással megsegített, márciusban átadott szántódi Balaland-komplexumnál alakítottak ki.

A helyi önkormányzati rendeletről a 444.hu korábban azt írta, hogy az előírások szerint kötelező lenne szabadon elérhetővé tenni a part menti 10 méteres sávot, a Balaland építésekor viszont végül csak három méter maradt szabadon, kerítéssel leválasztva. Erre kérdezett rá a 24.hu is, amire Szepesi azt mondta, az önkormányzat kért egy 3 méteres, a közútról szabadon bejárható utat, és szintén ők akarták, hogy ez kerítéssel legyen elválasztva a lakóingatlanoktól.

„Végül a saját pénzünkön még le is térköveztük ezt az utat. Valóban van ott egy kapu is, ami tudomásom szerint nyitva van, és be lehet rajta menni. Ha nem mindig, az nem az én hibám, nekem nincs hozzá kulcsom (….)” – mondta a beruházó, és azzal folytatta, hogy lehet, hogy a lakóközösségből (a területen apartmanok is vannak) zárta be valaki, „de ha ez igaz, akkor is vélelmezem, hogy csak időszakosan. Úgy hallottam, ezt szóvá tette az önkormányzat, de én úgy tudom, hogy nyitva van.”

Arra a kérdésre, hogy miért nem a parttól 10 méterre húzták fel a kerítést, Szepesi azt mondta: a jogászaik úgy tájékoztatták, hogy a tízméteres, szabad bejárású terület a parton nem kötelezettség rájuk nézve, miután a Balaton körbejárhatósága megvalósíthatatlan. Inkább az a fontos, hogy egy adott település lakosságához arányos méretű legyen terület, ahol megközelíthető a víz. „Senki nem húzna fel a saját telke elé egy kerítést a Balatonon, ha nincs rá jogi kötelezettsége” – tette hozzá.

A 24.hu interjújában szó esik Mészáros Lőrincről, Tiborcz Istvánról és a fiáról, Szepesi Mórról is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!